Tunceli'deki "Doğa Katliamını" Beyoğlu'nda Yürüyerek Protesto Ettiler - Son Dakika
Güncel

Tunceli'deki "Doğa Katliamını" Beyoğlu'nda Yürüyerek Protesto Ettiler

Tunceli\'deki "Doğa Katliamını" Beyoğlu\'nda Yürüyerek Protesto Ettiler

* Munzur Koruma Kurulu üyesi bir grup, madencilik, baraj ve HES'ler ile Tunceli'nin doğasının tahrip edildiği gerekçesiyle Taksim Tünel'den Galatasaray Meydanı'na protesto yürüyüşü yaptı.

27.06.2015 23:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

* Munzur Koruma Kurulu üyesi bir grup, madencilik, baraj ve HES'ler ile Tunceli'nin doğasının tahrip edildiği gerekçesiyle Taksim Tünel'den Galatasaray Meydanı'na protesto yürüyüşü yaptı.

Haber: Murat DELİKLİTAŞ - Kamera: Soner HASIRCIOĞLU/ İSTANBUL DHA

Tünel Meydanı'nda toplanan kalabalık bir grup, üzerinde 'Dersim'de sermayeye verilecek bir damla suyumuz yok. Havaçor Vadisi yok edilemez" yazılı pankart ile saat 19.30'da Galatasaray Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Bazı grup üyelerinin Munzur Nehri'ni temsil eden 50 metrelik mavi renkli bir bez taşıdı ve yürüyüş boyunca sık sık slogan atıldı.

TAKSİM MEYDANI'NA POLİS ENGELİ

Protesto yürüyüşünü Taksim Meydanı'na kadar devam ettirmek isteyen grup, Galatasaray Meydanı'nda güvenlik önlemi alan polis tarafından engellendi. Burada bir süre oturma eylemi yapan grup adına basın açıklamasını okuyan Munzur Koruma Kurulu sözcüsü Hasan Şen, şunları söyledi: 'Dersim Bölgesi, uzun zamandan bu yana hükümetin kontrolünde, şirketlerin yoğun saldırısı altındadır. Bu süreç, 'enerji ihtiyacımız var' söylemi altında baraj ve HES'lerin vadilerimize dayatılmasıyla başladı, madencilik faaliyetleri ve suyun şirketlere peşkeş çekilmesine doğru yol aldı.

"VARLIKLARIMIZA DA GÖZ DİKMİŞ DURUMDALAR"

Ekonomik ömürleri 20-25 yıl olan baraj ve HES'lerle ilgili 'Su Kullanım Anlaşmalarının' 49 yıllığına yapılması bunun en net göstergesidir. Baraj HES'lerin ve HES inşaatlarının yarattığı tahribatlar ve HES'lerin yapıldığı yerlerdeki köylülerin suya ulaşmada yaşadığı zorluklar, asıl gerçeğin halkımız tarafından net şekilde görülmesini sağladı. Ancak yerli şirketlerin ve arkalarındaki yabancı şirketlerin saldırıları sadece suyla sınırlı değil. Yaylalarımıza, meralarımıza, ormanlarımıza ve yeraltı varlıklarımıza da göz dikmiş durumdalar. Hükümet, işbirliği içinde olmuş olduğu bu yapılara doğayı rahatça yağmalaması için her türlü yasal düzenlemeyi yapıyor. Bakanlar Kurulunca alınan 'Cebri Kamulaştırma' kararları bunun en somut örneğidir. Peri Vadisi bu konuda yıkımı en acı şekilde yaşamış, yüzlerce yıldır bölgede yaşayan halkın topraklarına zorla el koyularak sürgün edilmişlerdir. Dersim'in Ovacık İlçesi Havaçor Vadisi'nde köylülerin iyi niyetle sulama suyunun artırılmasını istemesinden sonra bölge için taşkın önleme ve dere ıslahı projesi yapılmış olup bölge halkı bilgilendirilmeden ve ÇED süreci işletilmeden bölgeye iş makineleri gönderilmiş, Ziyaret Köyü boğazında onlarca ağaç sökülmek suretiyle tahrip edilmiştir" Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Emine Beyza Üstün'ün de konuyla ilgili yaptığı konuşmanın ardından eylem sona erdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tunceli'deki 'Doğa Katliamını' Beyoğlu'nda Yürüyerek Protesto Ettiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement