Zonguldak'ta Tünel İnşaatına Kömür Engeli - Son Dakika
Güncel

Zonguldak'ta Tünel İnşaatına Kömür Engeli

Zonguldak'ta kent trafiğini rahatlatması planlanan Mithatpaşa Tüneli inşaatı, kömür damarına rastlanılması nedeniyle durdu.

03.07.2014 16:19  Güncelleme: 16:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ta kent trafiğini rahatlatması  planlanan Mithatpaşa Tüneli inşaatı, kömür damarına rastlanılması nedeniyle durdu. Üniversitenin hazırladığı raporda, tünel inşaatı sırasında metangazı kaynaklı bir patlama yaşanmaması için gaz oranının sensörlerle izlenmesi, tehlike sınırına geldiğinde de devre kesiciler ile elektriğin kesilmesi gerektiği belirtildi.

Kilimli ve Gelik bölgesine gidecek araçların şehiriçine girmesini önleyecek olan Mithatpaşa Tüneli'nin temeli, 2 Ağustos 2013'de dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından atıldı. Mithatpaşa Mahallesi ve Yeşil Mahalle arasındaki güzergahta gidiş ve geliş şeklinde yan yana inşa edilen bin 860'şar metre uzunluğundaki iki tüpte de yaklaşık 400 metre ilerleme sağlandı. Ancak tünel güzergahında yapılan sondaj çalışmalarında kömür damarına rastlanması nedeniyle inşaat durdu.

Firmanın Karayolları 15'inci Bölge Müdürlüğü ile yaptığı toplantının ardından Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Bölümü Maden Mühendisliği Bölümü'nden, tünel inşaatı sırasında oluşabilecek risklerin değerlendirilmesine ilişkin çalışma yapılması istendi. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Didari tarafından hazırlanan raporda, inşaat sırasında yapılması gerekenler ve alınmacak önlemler anlatıldı. Prof. Dr. Didari, tünelin geçtiği güzegahta geçmişte kömür üretimi yapılmış damarlara da rastlandığını belirtti. Bu bölgelerin yer altı madenciliğinde uygulanan tekniklerle geçebileceğini firmaya ilettiklerini belirten Prof. Dr. Didari, ayrıca metan gazıyla ilgili alınacak önlemlere de raporda yer verdiklerini kaydetti. Prof. Dr. Didari, şöyle konuştu:

"Tünel açılırken daha önce çalışılmış veya çalışılmamış kömür damarları kesilecektir. Bunların kesilmesi sırasında metan geliri bekliyoruz. Bu gelirin büyük bir tehlike yaratmaması için önce sondajlar yaprak metanın varlığı belirlenmeli. Eğer varsa onu boşaltmaya, rahatlatmaya yönelik çok sayıda delik delmek, yani sondaj yapmak gerekiyor. Tünel içinde de gazı sürekli sensörlerle izlemek gerekiyor. Tehlike sınırına geldiğinde elektriğin kesilmesini sağlayacak devre kesici sistemin kurulması lazım. Burada kömür rezervi diye bir şeyden bahsetmiyoruz. Sadece o kömür damarından rahatça geçmek söz konusu. Başka bir dert yok."

Prof. Dr. Didari, inşaat tamamlanıp kaplamaları yapılarak ulaşıma açıldıktan sonra tünelde herhangi bir metan gazı riskinin de olmayacağını sözlerine ekledi.

Tünel inşaatını üstlenen firma yetkilisi Soner Serttaş ise üniversitenin raporu üzerine Karayolları ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Serttaş, "Üniversitenin raporuna göre Karayolları'nın ek olarak yapması gerekenler var. Bunlar yapıldığında, tünel çalışma alanı güvenli hale geldiğinde biz tekrar çalışmamıza başlayacağız" dedi. - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Zonguldak'ta Tünel İnşaatına Kömür Engeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement