Tunus'ta İhracat Açılımı - Son Dakika
Ekonomi

Tunus'ta İhracat Açılımı

Tunus Başbakanı Habib es-Sıyd, Tunus'un Afrika, Rusya ve Körfez ülkeleri gibi başka pazarlara açılması gerektiğini belirtti.

28.04.2016 22:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunus Başbakanı Habib es-Sıyd, Tunus'un Afrika, Rusya ve Körfez ülkeleri gibi başka pazarlara açılması gerektiğini belirtti.

Sıyd, başkentte "Milli İhracat Günü" etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen programdaki konuşmasında, "Afrika, Rusya ve Körfez ülkeleri gibi başka pazarlara açılmamız gerekiyor" dedi.

"Çözüm Yolumuz İhracatta" sloganıyla çalıştıklarını dile getiren Sıyd, ihracatın Tunus'ta gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 38,4'ünü karşıladığını ve 6 bin ihracatçı firmaya sahip olduklarını ancak bunların büyük çoğunluğunun ülkenin iç bölgelerinden uzak olduğunu dile getirdi.

İhracat anlayışının kalkınmada öncelikli bölgelere kaydırılması gerektiğini söyleyen Sıyd, başkent ve gelişmiş diğer 4 kentin,ülkenin tüm ihracatının yüzde 85'ini gerçekleştirdiğini açıkladı.

İhracatın önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade eden Sıyd, "Ülkenin içinde bulunmuş olduğu ekonomik durum, sektörel çeşitlendirmedeki zayıflık, Ar-Ge ve teknolojik güçsüzlük, Tunus'un sunduğu ihracat ürünlerinin rekabete uygun seviyede olmaması ve birkaç sektörde üretim maliyetlerinin yüksek olmasıdır." diye konuştu.

Ticaret Bakanı Muhsin Hasan da son yıllarda sorunların birikmesi ve bölgesel şartlardan dolayı ihracatta büyük bir gerilemenin olduğunu kaydetti.

Ticaret ve Zanaat Konfederasyonu (UTİCA) Başkanı Vidad Buşmavi ise Tunus'un 2015 yılında her türlü zorluklara rağmen 40 milyar dinar (20 milyar dolar) ihracat yaptığını aktardı.

Tunus Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2011-2014 yılları arasında Tunus'un ihracatının yüzde 73,3'ünün Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştiriliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tunus'ta İhracat Açılımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement