Tüpraş, Kuruluşunun 30. Yıl Dönümünü Kutladı - Son Dakika
Ekonomi

Tüpraş, Kuruluşunun 30. Yıl Dönümünü Kutladı

Tüpraş, Kuruluşunun 30. Yıl Dönümünü Kutladı

İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman'da bulunan rafinerilerinin tek çatı altında toplanma kararı ile kurulan Tüpraş, 30. kuruluş yıl dönümünü kutladı.

20.11.2013 15:21  Güncelleme: 15:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

16 Kasım 1983'de İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman'da bulunan rafinerilerinin tek çatı altında toplanma kararı ile kurulan Tüpraş, rafinerilerinde düzenlenen kıdem armağanları töreniyle 30. kuruluş yıldönümünü kutladı.

Genel Müdürlüğün bulunduğu İzmit Rafinerisindeki tören, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Koç Holding ve Tüpraş Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Koç Holding CEO'su ve Tüpraş Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Durak, Koç Holding Denetim Grubu Başkanı Ali Tarık Uzun, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı ve Tüpraş Yönetim Kurulu Üyesi Erol Memioğlu, Genel Müdür Yavuz Erkut ve Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın'ın katılımlarıyla gerçekleşti.

Rafinerilerde düzenlenen kıdem armağanları dağıtım töreninde Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Genel Müdür Yavuz Erkut ve Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu çalışanlara hitaben konuşma yaptılar.

Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın konuşmasında, 30 yıl önce faaliyete başlayan ve kamu kurumu iken ülkemizin en büyük sanayi kuruluşu olan Tüpraş'ın, özelleştikten sonra Koç Grubu bünyesinde de bu liderliğini perçinlediğini söyledi. Ülkemizin net petrol ithalatçısı konumunda olduğunu anlatan Öztaşkın, şunları söyledi: "Dolayısıyla petrolün her damlasını değerlendirmek durumundayız. Bu açıdan Tüpraş ülkemizin çok stratejik bir kuruluşudur. Özelleştikten sonra şu ana kadar 3 milyar dolara ulaşan yatırım yapılmış olup, önümüzdeki yıllarda bu rakam 6 milyar dolara ulaşacaktır. Söz konusu yatırımlar ülkemiz açısından da çok önemlidir. İzmit Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin bitme noktasına gelmesi bizleri gururlandırıyor. Bu yatırımlar ülkemiz ekonomisi ve toplumsal refahımızın artmasına katkıda bulunacaktır. Bu kararları alanları ve başarıyla uygulayanları takdir ediyor ve kutluyoruz."

Kuruluşunun 30. yılı olmasının Tüpraşlılar için ayrı bir önem taşıdığını ifade eden Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, Batman Rafinerisinin 1955 yılında devreye alınışı ile rafinericilikte yarım yüzyılın geride bırakıldığını ve uygulanan teknolojik yeniliklerle rafineri yaşının 20 olarak hesaplandığını ifade etti.

30 yılın kolay telaffuz edildiğini ancak bu süre zarfında dünya, ülkemiz ve Tüpraş'ta gerçekleşen büyük değişimleri örnekleyen Erkut, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir tarafta birçok sosyolojik ve teknolojik değişim yaşanırken, diğer taraftan dünya nüfusunun 5'te 1'i yaklaşık 1 milyar 200 milyon kişi hala elektriksiz, yaklaşık 1 milyar insan ise açlık sınırında yaşıyor. Yiyecek gibi birincil enerji kaynaklarındaki kontrol ve paylaşım için ülkeler arası politik çatışmalar, savaşlar hala devam ediyor. Bugün birincil enerji kaynakları içinde yaklaşık yüzde 30 civarında payı olan petrolün, mevcut verilerle bundan sonraki 30 yılda sadece 2-3 puan gerileyeceği hesaplanıyor. Gelişmiş batı dünyasında onlarca rafinerinin 'farklı ürün gamına yatırım yapmaları sonucu' birçoğu kapanmak zorunda kaldı. Yaklaşık 23 seneyi bulan özelleştirme sürecine rağmen Tüpraş yatırımlarını sürdürebilmeyi başardı. Rafinericiliği ülkemizde başlatan kuşağı minnetle anarken, 80'li yıllarda günümüz rafineri sektöründeki gelişmeleri öngören Tüpraşlı büyüklerimize şükranlarımızı sunuyoruz."

Erkut, 26 Ocak 2006'da Tüpraş için geride kalan 30 yılın en büyük değişimi gerçekleştirerek şirketin Türkiye'nin en köklü ve değerli topluluğu Koç Grubuna katıldığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Kendi varlığını ülkesinin varlığı ile özdeşleştiren kurucusunun izinden giderek taşıdığı bayrağı her yıl yeni zirvelere tırmandıran Koç Topluluğu kültürü ile, uluslararası arenada yeri tescillenmiş Tüpraş kültürünün birleşmesinin hem ülkemiz, hem topluluğumuz, hem de biz çalışanlar için en mükemmeli olduğunu düşünüyorum. İletişim ile değişen dünyada küresel olarak nefes alıp veriyoruz. Amerika'daki bir rafinerinin kapasite kullanımını artırması veya Çin'deki yeni bir rafinerinin devreye girmesinin yansımaları hemen hissediliyor, ekonomimizi etkiliyor. Küresel kriterlerde yapılan kıyaslama çalışmaları ile gerçekleşen tescilleri ile emniyetli, çevreye saygılı ve güvenli olarak daha verimli çalışıyoruz. Hiç bir işimiz güvenli çalışmadan daha acil değildir."

Gerçekleşen projeler ve önümüzdeki dönemde hedeflenen enerji verimliliği, yenilenen iş modelleri deniz ve demiryolu taşımacılığı yatırımları ile Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi veren Erkut, "Fuel oil Dönüşüm Projesi sonrası Tüpraş, piyasalardaki dalgalanmalara karşın sürdürülebilir çalışma koşulları ile daha karlı olacaktır. Bildiğiniz gibi Nelson Kompleksite Endeksi İzmit Rafinerisi için 14,5 seviyelerine çıkacaktır ki, bu değer dünyada en üst seviyedeki dönüşüm katsayısı anlamına gelmektedir" dedi.

Petrol ve akaryakıt sektöründeki otuz dört yıllık kıdemin on dört yılını Koç Topluluğunda geçiren Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu da, şöyle konuştu: "Zorlu piyasa koşullarına karşın Koç Topluluğu olarak ülkemizin uzun vadeli büyüme potansiyeline inanıyoruz. Değişken piyasa koşullarına rağmen bu yılın ilk 9 ayında yatırımlarımızı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58 oranında artırdık. 2013 yılı için hedeflenen 6,8 Milyar TL tutarındaki yatırım planlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Dünya ekonomisinde olumsuz bir gelişme yaşanmamakla birlikte gerçekleşmeler, toparlanmadan bahsetmek için henüz erken olduğunu gösteriyor." Koç Topluluğu olarak her işlerinde ülke ekonomisindeki payın getirdiği sorumluluğu göz önünde tutarak üretimi sürdürdüklerini belirten Memioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizin Cumhuriyet ve ekonomik kalkınma tarihiyle özdeş bir kurumu olarak, kurucumuzdan miras aldığımız ülke sevgisini, bu ülkeye olan güven ve bağlılığını kendimize bayrak yaparak birlikte üretiyor, en fazla katma değer oluşturmak için çaba gösteriyoruz. Hedeflerimiz, değerlerimiz, iş yapma biçimimiz, yönetim prensiplerimiz, başarılı ortaklıklarımız, dünyayı ve gelişmeleri doğru değerlendirmekteki başarımızı sizlerin de içinde bulunduğu 90 bine yakın çalışanımız, 10 binden fazla bayimizle başarıyoruz."

Memioğlu, Tüpraş'ın Türkiye'nin artan enerji ihtiyacını karşılamak üzere, dalgalı ve risk unsurlarının arttığı bir ortamda hız kesmeden yatırımlarına devam ettiğini belirterek, "Rekabet gücümüze ve karlılığımıza büyük katkı sağlayacak Fuel Oil Dönüşüm Projesinin zamanında tamamlanması için göstermekte olduğunuz özverili çalışmalarınız için teşekkür ediyor, bu değerli projede görev yapan tüm çalışanlarımıza başarılar diliyorum. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki Koç Topluluğuna katılışınızın sekizinci yılına yaklaşırken, ülkemizin en büyük sanayi kuruluşu olarak geliştirdiğiniz iş planları, uyguladığınız stratejilere uyumlu yeni organizasyonunuz ile sürdürdüğünüz operasyonel mükemmellik çalışmalarının yanı sıra, işçi sağlığı ve güvenliğine yönelik danışmanlarla yürüttüğünüz çalışmaların sonuçlarının da şirketimize önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Ülkemizin en büyük ailesi olarak önümüzdeki yıllarda da, küresel boyutta bir şirket olma yolunda sizlerin verdiği güvenle ilerlerken, ürünlerimiz, hizmetlerimiz, yönetim becerimiz ve özenilen insan kaynağımız ile ülkemize değer katmaya devam edeceğiz."

İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinde gerçekleştirilen törenlerde Tüpraş'ta 35, 30, 25, 20, 15, 10 ve 5. hizmet yıllarını dolduran 861 çalışan hizmet beratlarını aldı. Aynı günün akşamı İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman'da gerçekleşen yedinci emekliler buluşmasına katılan, geçmiş dönemlerde görev yapmış her kademeden binlerce Tüpraş emekli çalışanı anılarını tazeleyerek hasret giderdi. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Tüpraş, Kuruluşunun 30. Yıl Dönümünü Kutladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu Kuala Lumpur'da Düzenlendi
    18:49 2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu Kuala Lumpur'da Düzenlendi

    2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da gerçekleştirildi. Forum, Çin ile Malezya arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yıldönümü kutlamalarının bir parçası olarak düzenlendi. Forumun amacı, modern İpek Yolu'nun ve uluslararası bağlantıların rolünün daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve uluslararası bir takipçi kitlesine hitap etmektir. Malezya Başbakan Yardımcısı Fadıllah Yusuf, forumda yaptığı açılış konuşmasında ikili ilişkileri derinleştirme çağrısında bulundu ve Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin Malezya-Çin işbirliğinin merkezinde yer aldığını vurguladı.

  • BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı
    18:49 BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,69 artışla 9.142,40 puandan tamamladı. Mali, hizmetler, sanayi ve teknoloji endeksleri değer kazandı. Altının ons fiyatı 2.233 dolar olarak belirlendi. TCMB'nin dolar efektif kurunda artış yaşandı. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yükselişle 86,8 dolardan işlem gördü.

  • BIST 100 Endeksi Günü Yükselişle Tamamladı
    18:39 BIST 100 Endeksi Günü Yükselişle Tamamladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,69 değer kazanarak 9.142,40 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,38, holding endeksi yüzde 0,16 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,47 ile bilişim, en çok kaybettiren yüzde 1,23 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu. ABD'de kişisel tüketim harcamaları şubatta yüzde 0,8 artış kaydetti. Fed'in faiz indirimine ilişkin belirsizlikler devam ediyor.

  • Havza OSB'de Alan Genişlemesi İçin İnceleme Yapıldı
    18:37 Havza OSB'de Alan Genişlemesi İçin İnceleme Yapıldı

    Samsun Valisi Orhan Tavlı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve AK Parti Samsun İl Başkanı Mehmet Köse, Havza OSB'de alan genişlemesi yapılacak sahada inceleme gerçekleştirdi. Havza OSB'nin mevcut alanı 1 milyon metrekareden 10 milyon metrekareye çıkarıldı. Havza OSB, ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlayacak.

  • Martı TAG ve İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Davası Ertelendi
    18:34 Martı TAG ve İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Davası Ertelendi

    Martı TAG ile İstanbul Taksiciler Esnaf Odası arasında görülen dava 19 Temmuz'a ertelendi. Duruşma sonrası Martı TAG Kurucusu Oğuz Alper Öktem, 'Martı TAG uygulamamız aynen devam etmektedir, erişim engeli söz konusu değil. İstanbul'un en büyük ulaşım camiasıyız, davamızı kazanacağız' dedi.


Advertisement