Türbeyi Taşıyan Şirkete Mektup: Zeynelbey Türbesi Yerinde Korunsun - Son Dakika
Yerel

Türbeyi Taşıyan Şirkete Mektup: Zeynelbey Türbesi Yerinde Korunsun

Türbeyi Taşıyan Şirkete Mektup: Zeynelbey Türbesi Yerinde Korunsun

Batmanın Hasankeyf ilçesinde bulunan Zeynelbey Türbesinin taşınma işini yapan firmaya mektup gönderen aktivistler, türbenin kendi yerinde korunmasını istedi.

02.11.2016 15:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Zeynel Bey Türbesi yerinde korunsun'

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi, ortak basın açıklamasıyla Hasankeyf'te bulunan Zeynel bey türbesinin taşınmasının durdurulmasını istedi.

Taşıma işini alan ER-Bu şirketine gönderilen mektupta, Zeynel Bey Türbesinin 554 yıllık geçmişiyle antik kent Hasankeyf'in nazar boncuğu olduğu belirtildi.

Açıklamada, şöyle denildi; "Dünyada benzeri olmayan eşsiz Hasankeyf peyzajının ve Dicle nehrinin ayrılmaz bir parçası olup, Ilısu ve Hidroelektrik Santrali Projesi'nin inşasıyla başka bir yere taşınması geçen yıldan beri düzenli olarak gündemdedir. Bu kapsamda 2016 yılının ilkbaharından itibaren sizin şirketinizin ismi ihaleyi üstlenen firma olarak telafuz edilmektedir. Zeynel Bey Türbesi hükümet tarafından Ilısu baraj projesi çerçevesinde taşınması öngörülmüş sekiz anıtsal yapıdan ilkidir. Ömrü rantabl olarak ancak 40-50 yıl işletilebilecek Ilısu Projesi tamamlanırsa, 12 bin yıldır sürekli yaşam alanı olmuş Hasankeyf antik kentini sular altında bırakıp, onbinlerce insanı zorla yerinden edip büyük oranda yoksulluğa itecek ve ülkemizde doğallığını belli oranda koruyan ender akarsulardan Dicle Nehri'ni yok edecektir. Halbuki Hasankeyf Unesco'nun 10 kriterinden 9'unu karşılıyor1 ve Mart 2016'da Europa Nostra tarafından Avrupa'nın En Tehlikedeki 7 Kültür Mirasından Biri Seçildi. Sizden bu türbenin taşıma işleminden geri çekilme talebimizin ilk argümanı, yapılan ihalenin usul itibariyle tartışmalı olmasıdır. Bölgemizin Mimar Odaları bu taşıma projesi için gerekli olan belgeyi hiç bir şirkete vermediklerini kamuoyuna duyurmalarına rağmen, sizin nasıl bu ihaleyi aldığınız bizim için şaibeli bir durumdur. Zeynel Bey Türbesinin taşınmasına karşı olmamızın en önemli nedeni ise, türbenin geçmişten gelen kendi doğal ortamı ve diğer anıtsal eserlerle birlikte bulunduğu yerde anlamlı olması ve başka bir mekanda taşınması durumunda anlamını yitirmesidir. Bu olağanüstü eseri, henüz nasıl olacağı pek bilinmeyen "Hasankeyf Arkeoloiji Parkın"na taşımak tarihe, kültürel mirasa, Hasankeyf, kutsal Dicle Nehri'ne ve bu yapılara yapılacak en büyük 'ihanettir'.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Türbeyi Taşıyan Şirkete Mektup: Zeynelbey Türbesi Yerinde Korunsun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement