Turizm Acentalarına Emeklilik Müjdesi - Son Dakika
Ekonomi

Turizm Acentalarına Emeklilik Müjdesi

Turizm Acentalarına Emeklilik Müjdesi

TÜRSAB Başkan Adayı Emin Çakmak, "Meslektaşlarımızın emeklilikleri için iki adet ana proje hazırladık."dedi.

19.11.2015 14:23  Güncelleme: 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜRSAB seçimleri kapsamında Güneydoğu ve Doğu Anadolu turunu tamamlayan Başkan Adayı Emin Çakmak, "Projelerimiz günü kurtarmak için kurgulanmış projeler değildir. Meslektaşlarımızın emekliliğini hatta çocuklarına, torunlarına bırakacakları miraslarını bile düşünerek bu yola çıktık." dedi.

TÜRSAB SÖZCÜ OLMALIDIR

Turizmcilik mesleğinin zor zamanlar geçirdiğini belirten Çakmak, "Meslek birliklerin en temel görevi sektörün sorunlarının sözcüsü olmasıdır. Acentaların sorunlarının sözcüsü de TÜRSAB olmalıdır. Ama geldiğimiz noktada birliğimiz bizim sorunlarımızı bırakın amirimiz konumundakilere anlatmayı, bizleri bile dinlemiyor. Acentacılık mesleğini yıllarca onuru ile yapan meslektaşlarımız bir emeklilik bile yaşayamıyor. 35 bin TL ödeyerek aldıkları belgenin hiçbir değeri kalmıyor. Bu mesleği yapabilecek yetisi kalmamış meslektaşım ne belgesini satabiliyor ne de devredebiliyor. Bu gibi sorunları sırça köşklerde oturanlar anlamazlar. Bu sorunu 3 yıldır Anadolu'yu adım adım gezen Emin Çakmak anlar, bu sorunu Trabzon'dan Fatma Şolt hanımefendi anlar, bu sorunu Diyarbakır'dan Mahmut Polat anlar." dedi.

ACENTALARA 2 ADET EMEKLİLİK PROJESİ

Yönetime geldiklerinde gerçekleştireceği projelerle acentaların emeklilik sorununu çözeceklerini iddia eden Çakmak, "Bizler hep aynı şeyleri söylüyoruz çünkü sorunlar belli. Bu sorunların çözümleri de belli. Acentaların bir itibar sorunu var bunu sonuna kadar savunacağız ve hakkımız olan itibarı geri alacağız ama bundan daha önemlisi meslektaşlarımızın ekonomik sorunlarıdır. 40 yıl bu mesleğe hizmet etmiş bir meslektaşım bu mesleği icra etmekten vazgeçtiği anda elinde hiçbir şey kalmıyor. Bizler meslektaşlarımızın emeklilikleri için iki adet ana proje hazırladık. Bunlardan birincisi TÜRSAB bünyesinde şirketleri tek çatı altına toplayarak her bir acentamıza birer hisse vereceğiz. İkincisi ve en önemlisi ise yeni acenta açılmasına getireceğimiz kotalar ile elimizdeki belgenin değerini artıracağız. Yeni acenta açılmayacak ve belge devrinin önünü açacağız. Bu mesleğe girmek isteyen yeni arkadaşlarımız bunca yıl bu mesleği onuru ile yapan meslektaşlarımıza emeğinin karşılığı olan ücreti ödeyerek belgesini devralabilecek.

BÜTÜN ACENTALARA HİSSE VERİLECEK

Seçim süresince büyük bir eleştiri kaynağı olan şirketleri tek çatı altına toplayarak borsaya açacağına değinen Çakmak, "Bu şirketlerin kime ne kazandırdığını biz üyeler olarak bilmiyoruz. Biz bilmiyoruz tamam ama İstanbul Ticaret Odası'nın sicil kaydında belirtilen sorumlu müdür de bilmiyor. Seçimden sonra genel kurulu toplayarak bağımsız denetim firmalarına yaptırdığımız denetim sonuçlarını üyelerimize açıklayacağız. Aynı genel kurulda üyelerimizin izni ile tüm bu şirketleri tek bir anonim şirket çatısı altına toplayarak her bir üyemizi bu şirketlere ortak edeceğiz. Her ortağımızın bir hissesi olacak. Bu hisseler belirli bir dönemden sonra faaliyet gösteren acentalarımızın aidatları ödeyecek. Meslekten ayrıldı ve emeklilik hayatı yaşamaya karar verdi o zaman da onlar için birer gelir kaynağı olacak. İsterse bu hissesini satabilecek isterse çocuklarına, torunlarına miras bırakabilecek." dedi.

TAKSİ PLAKASI GİBİ EMEKLİ İKRAMİYESİ

Acentaların en büyük sorunlarından bir tanesinin belge devri olduğunun altını çizen Çakmak, "Üzülerek söylüyorum ki bu sorunun tek sorumlusu birliğimizdir. Belge satışından ek gelir elde edebilmek için belge devrinin önünü kapattılar ve 35 bin TL veren herkesi acentacı yaptılar. Bu mesleği yapabilir mi, başvurduğu noktada yeni bir acentaya ihtiyaç var mı, bölgenin bu potansiyeli kaldırabilir mi bunlara hiç bakılmadı. Tüm bu yanlış uygulamalar sonucunda bizim elimizdeki belgenin hiçbir kıymeti ve değeri kalmadı. Biz yönetime gelince hemen belge devrinin önünü açacağız ve yeni belge verilmesine kota ve kriterler getireceğiz. Bölgenin iç ve dış turizm potansiyeli, bölgedeki acenta sayısı, başvuranın yeterliliği gibi kriterler temel alınarak belge verilecek. Yeni bir meslektaşımız belge almak için geldiği zaman başvurduğu bölgede kotanın üzerinde acenta varsa ona belge verilmeyecek. İsterse bölgesindeki acentanın belgesini devralabilecek. Bu süreç otomatik olarak bizim elimizdeki belgenin değerini taksi plakalarının değerine yaklaştıracak. Emekliye ayrılmak isteyen meslektaşım belgesini değerinde devrederek emekliliğini yaşayacak." dedi.

Son Dakika Ekonomi Turizm Acentalarına Emeklilik Müjdesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement