Turizmci, Uçak Başına 6 Bin Dolar Yakıt Desteğini Sordu - Son Dakika
Güncel

Turizmci, Uçak Başına 6 Bin Dolar Yakıt Desteğini Sordu

Turizmci, Uçak Başına 6 Bin Dolar Yakıt Desteğini Sordu

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Rusya'daki kriz nedeniyle turizmde tur operatörlerine yönelik uçak başına 6 bin dolar yakıt desteğinin hala hayata geçirilmemesini eleştiren sektör temsilcileri, yaz dönemi verilse bile bu desteği kullanabilecek uçak olmayacağını kaydetti.

11.04.2015 15:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Rusya'daki kriz nedeniyle turizmde tur operatörlerine yönelik uçak başına 6 bin dolar yakıt desteğinin hala hayata geçirilmemesini eleştiren sektör temsilcileri, yaz dönemi verilse bile bu desteği kullanabilecek uçak olmayacağını kaydetti.

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Bölgesel Toplantısı, Antalya Kemerağzı'nda bulunan Aska Lara Hotel'de yapıldı. Toplantıya Vali Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve turizm sektörü temsilcileri katıldı. Toplantının açılışını yapan TYD Başkanı Murat Ersoy, Antalya'nın Türkiye turizminin başkenti olduğunu belirterek, Türkiye'nin 100'üncü yılına konulan hedefin Türkiye'de 50 milyon, Antalya'da 20 milyon turist olduğunu söyledi. Türkiye'de en fazla yabancı misafirin konakladığı şehrin Antalya olduğunu belirten Aksoy, "Turizm Bakanlığı belgeli yatak sayısı 550 bin civarında, tesis sayısı da 2 bin 100 civarında. Yatırımlar artık 6 aylık deniz, kum, güneş destinasyonu dışında ve 12 ay turizme yönelik olmalı" dedi.

8 MİLYON EKSİĞİMİZ VAR

2 binden fazla tesisin rekabet içinde olduğu, 500 binden fazla yatağın az olarak sunulduğu Antalya'da yıllık 12 milyon turistin yeterliliğini sorgulayan Murat Ersoy, "Yeterli değil. Yıllık olması gereken geceleme 20 milyon turistin ağırlanması. Olması gerekenin yüzde 40 altındayız. Yatırımımızı geri alabilmek için uğraşıyoruz, o yüzden bankacılarla yıl sonunda karşı karşıya geliyor ve 'borçlarımızı tekrar yapılandıralım' diyoruz" dedi.

'Küçük olsun benim olsun' diye hareket edildiğini anlatan Ersoy, dünya turizminin büyüdüğü ve bu kadar alternatif kazandığı ortamda 'büyük olsun, herkesin katılımcı olduğu en yaygın olsun' düşüncesine dikkat çekti. Ersoy, "Eğer siz bütün dünyaya yayılmış bir satış organizasyonu içine yatırımınızı sokamazsanız 12 ay yerine 5 ayla sınırlı kalırsınız" dedi.

YASAYLA BELİRLENMİŞ BİRLİK GEREKİYOR

TYD'nin turizmde yeni akım ve uluslararası işbirlikleri başlıklı konferansı gibi uluslararası işbirliklerinin önemine değinen Murat Ersoy, ısrarla dile getirilen, münferit dağınık turizmcilerin her bölgede küçük derneklerle sorunlarını dile getirmeye çalıştığını kaydetti. Ersoy, "Son 1,5 senedir turizm yatırımcılarının yasayla kurulmuş bir birlik altında toplanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yılki Rusya turizmi bize gösterdi. Dünya artık beklenmedik siyasi, ekonomik sorunlarla karşı karşıya. Son ana kadar belli olmuyor ve olduğunda beklediğiniz sonuçlar ortaya koyuyor. Yüzbinlerce dolar yatırım yapan yatırımcıları yasayla tek vücut haline getirirseniz, bu tür durumlara hazırlıklı olursunuz ve ülke ekonomisi açısından da en az zararla kurtulursunuz" dedi.

6 BİN DOLAR DESTEĞİ NE OLDU?

Rusya'daki kriz sonrası tur operatörleri için uçak başına 6'şar bin dolar yakıt desteği açıklamasını hatırlatan Murat Ersoy, "O kadar yavaş hayata geçti ki, 2 Nisan'da başlayacaktı proje ama tur operatörleri önünü göremiyor. 'Boş uçağı nasıl dolduracağım' diye düşünüyor ve her 150-200 bin dolar finans açığını kapatıyor. Olası desteği alamama ihtimali nedeniyle de vazgeçiyor. Bu bize bu eylemlerin çok önceden planlanması gerektiğini gösteriyor. İşte tek birlik olsaydı, olası krizin geleceğini, size etkisini gelmeden önce görebiliyorsunuz. Kriz yönetimi hazırlanmış olsaydı, bu önlemler çok daha önceden hayata geçirildi ve hiçbir tur operatörünün dikkate almadığı bu destek çoktan hayata geçirilmiş olurdu. Uçak başına 6 bin dolar destek şubat sonu dile getirildi ama nisandayız hala daha hayata geçirilmedi. Hastalığa teşhis konuluyor, ilacı yazılıyor ama tedavi için geç kalınıyor" diye konuştu.

RUS KRİZİ SİMİTÇİDEN OTELCİYE HERKESİ ENDİŞENLENDİRİYOR

Antalya'da bu yılki B-20, G20 zirveleri ve 2016'da Expo organizasyonlarını hatırlatan Vali Muammer Türker, bunların Antalya'nın marka değerine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Bu organizasyonlar nedeniyle Antalya'ya yeni birçok yatırım geldiğini kaydeden Türker, "Belki Expo olmasa raylı sistemin havalimanına gitmesi mümkün olmayacaktı. G20 olmasaydı o güzergahın rehabilite edilmesi ve Mobese güvenlik sistemleri mümkün olmayacaktı" dedi. Antalya'da herkesin turizmin bu şehir için ne anlam ifade ettiğinin çok iyi farkında, bilincinde olduğunu belirten Türker, "Sivil topum çok dinamik. Zaman zaman biz kamu yöneticilerini yorsalar bile bu duyarlılık bizim için çok önemli. Rusya'daki kriz sokaktaki simitçiden, dondurmacısına, otelcisine kadar herkesi endişelendiriyor ve böyle bir farkındalığın olduğu bir kent olması bizim için çok önemli" dedi.

EN BÜYÜK YATIRIMCILARDAN BİRİ BELEDİYE

Antalya'nın 2000'li yıllardan sonra dünya turizm rakamlarındaki büyümenin iki katını ortaya koyduğunu kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, 2000'li yıllarda ticaret ve sanayi odası başkanıyken, 'Antalya'da 10 milyon turisti göreceğiz' dediğinde bazılarının bıyık atından güldüğünü, şimdiyse o rakamların aşıldığı ve 20 milyon hedefi konulduğunu kaydetti. Başarının kahramanları olarak turizmcileri gösteren Türel, Antalya'da en büyük turizm yatırımcılarından birinin de altyapı yatırımlarıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi olduğunu dile getirdi.

DESTEĞİ NE VEREN, NE ALAN VAR

Hükümetin Rusya'daki kriz nedeniyle tur operatörlerine sağlayacağı belirtilen uçak başına 6 bin dolar yakıt desteği ve kredi desteklerine ilişkin bir eleştiri de ANEX Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar'dan geldi. Uçak desteği olayında çok geç kalındığını ve hala başlamadığını kaydeden Koçkar, "Yaz döneminde başlasa da artık işe yaramayacak. Çünkü yapılan planlamalarda belirsizlik nedeniyle bu desteğin kullanılacağı uçak bulunamayacak. Kredi ise daha ne verebiliyorlar, ne alabiliyoruz. Zor günler bizi bekliyor ama hep birlikte altından kalkacağız" dedi.

BARLAS KÜNTAY ÖDÜLLERİ

Toplantı açılış töreni sonrasında bir panel düzenlendi. Ardından Barlas Küntay Araştırma ödülü verildi. Ödül bu yıl Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Aksu, AÜ İİBF'den Dr. Hasan Gül, AÜ Sosyal Bilimler Fakültesi doktora öğrencisi Edina Ajanovic'ten oluşan ekibe verildi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Turizmci, Uçak Başına 6 Bin Dolar Yakıt Desteğini Sordu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor
    08:33 Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor

    Twitch, müstehcen içeriklerin yayınlanmasını engellemek için yeni bir kural getiriyor. Platform, vücudun mahrem bölgelerine odaklanan yayınları yasaklayacak ve bu içerikleri yayınlayan yayıncıları da yasaklayacak.

  • Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak
    08:33 Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak

    Google Haritalar uygulaması, yeni güncellemesi ile kullanıcılarına gitmek üzere oldukları yerler için restoran ve eğlence mekanı tavsiyeleri sunacak. Ayrıca her şehir için ziyaret edilmesi gereken mekanları içeren listeler oluşturulabilecek ve bu listeler paylaşılabilecek. Bu özellik ilk etapta Amerika ve Kanada'da aktif olacak, daha sonra diğer ülkelerde de kullanıma sunulacak. Ayrıca uygulama, kullanıcıların gitmek istedikleri veya gitmiş oldukları yerlerin özel bir listesini yapmalarına olanak sağlayacak ve bu listeler sosyal medya uygulamalarında paylaşılabilecek. Yeni yapay zeka algoritmaları sayesinde kullanıcılar, diğer kullanıcıların yaptığı yorumları daha hızlı bir şekilde görebilecek ve kendi beğendikleri yerleri diğer kullanıcılara sunabilecekler. Bu güncelleme ile Google Haritalar'ın kullanıcı sayısının artması hedefleniyor.

  • Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri
    08:33 Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri

    Samsung, Galaxy A55 5G modelini tanıtırken sözünü ettiği Exynos 1480 işlemcisinin özelliklerini açıkladı. Bu işlemci, 4 nm fabrikasyon sürecinden geçen 8 çekirdekli bir yapıya sahiptir. Grafik birimi AMD RDNA tabanlı Xclipse 530 olan işlemci, daha verimli enerji harcaması ve yüksek GPU performansı sunmaktadır. Ayrıca, yapay zeka tarafında da dört kat daha yüksek performans sağlamaktadır. İşlemci, FHD+ çözünürlük ve 144 Hz yenileme hızını desteklemekte olup, LPDDR5 bellek ve UFS 3.1 depolama ile uyumludur. Ayrıca, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, USB Type-C gibi bağlantı özelliklerine de sahiptir.

  • Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    08:33 Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    Sony, akıllı telefon pazarındaki payını artırmak için Xperia 1 VI modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Sızdırılan bilgilere göre telefonun ekranı daha kısa ve geniş olacak. Ayrıca, düzeyde ince çerçeveler ve dikey üçlü kamera kurulumu gibi özellikler de bulunacak. Sony Xperia 1 VI'nin global lansmanı mayıs ayında yapılacak.

  • Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    08:29 Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Çubuk ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, 2 motosiklet çarpıştı ve biri ağır olmak üzere toplamda 3 kişi yaralandı. Kazada, sürücüler ile motosikletlerden birinde bulunan bir kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine gelen sağlık ekiplerince Halil Şıvgın Çubuk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılardan birinin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.

  • 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
    08:29 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaray, Fenerbahçe ve diğer taraftarlarının katılımıyla dostluk iftarı düzenlendi. Pandemi nedeniyle evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Herkes kendi takımının formasıyla birlikte dostluk sergiledi.

  • Kara Yollarında Yapım ve Bakım Çalışmaları Devam Ediyor
    08:23 Kara Yollarında Yapım ve Bakım Çalışmaları Devam Ediyor

    Karayollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması gerekiyor. TEM Otoyolu'nun Kınalı-Gümüşova kavşaklarında üstyapı onarım ve yenileme çalışmaları nedeniyle şerit daraltması yapılırken, Ankara-Niğde Otoyolu'nun Emirler Kavşağı bağlantı yolu ve Aydın-Denizli Otoyolu'nun belirli kesimlerinde trafiğe kapatmalar gerçekleştirildi. Ayrıca, Kızılcahamam-Kahramankazan-Ankara yolunda banket dışı ilave servis yolu yapım çalışmaları nedeniyle trafiğe kapatılan kavşaklar bulunuyor. Turgutlu-Salihli yolunda drenaj kanalı yapımı ve İzmit-Düzce yolunda fiber optik kablo haberleşme altyapı çalışmaları devam ederken, Bandırma-Biga yolunda kavşak düzenleme çalışmaları sürüyor. İnebolu-Abana-Çatalzeytin yolunda heyelan ıslah çalışmaları yapılırken, Taşova-Erbaa-Niksar yolunda köprü yapım çalışmaları devam ediyor. Arhavi-Hopa-Sarp yolunda ise şev temizliği ve çelik ağ uygulama çalışmaları gerçekleştiriliyor.

  • Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi
    08:22 Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar, Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenerek Cumhuriyet Meydanı'nda toplu iftar yemeği düzenledi. Yemeğe Galatasaray taraftarlarının yanı sıra diğer takımların taraftarları da katılarak dostluk sergiledi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • İzmir'de Kız Çocuğunu Taciz Eden Şüpheli Yakalandı
    08:15 İzmir'de Kız Çocuğunu Taciz Eden Şüpheli Yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde yaşayan 12 yaşındaki bir kız çocuğunu taciz ettiği iddia edilen şüpheli, polis ekiplerince saklandığı adreste gözaltına alındı. Ailenin suç duyurusu üzerine yapılan çalışmalar sonucunda şüpheli Bayraklı ilçesinde yakalandı ve emniyetteki işlemleri devam ediyor.

  • İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı
    08:09 İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, suç örgütlerine ve zehir tacirlerine göz açtırmayacaklarını belirtti.

  • İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov, İstanbul'da yakalandı
    08:05 İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov, İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve uluslararası seviyede aranan Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen "Mahzen-23" operasyonuyla yakalandığını duyurdu.


Advertisement