Turizmciler, 5 Bin Lira Maaşla Çalışacak Rehber Bulamıyor - Son Dakika
Ekonomi

Turizmciler, 5 Bin Lira Maaşla Çalışacak Rehber Bulamıyor

Marmaris'te turizmciler yüksek maaşı gözden çıkartmalarına rağmen Felemenkçe bilen personel bulamıyor.

14.11.2014 12:23  Güncelleme: 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Marmaris'te turizmciler, 5 bin lira maaş vermeye razı olmalarına rağmen Felemenkçe bilen rehber bulamıyor.

Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı İsmail Özbozdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılda 1,5 milyondan fazla turistin tatilini geçirdiği Marmaris bölgesi için en önemli pazarlardan olan Hollanda ve Belçika'da Felemenkçe konuşulduğunu söyledi.

"REHBER BİLE BULAMIYORUZ"

Bu pazarlardan yılda 130 bine yakın turist ağırladıklarına işaret eden Özbozdağ, ancak Felemenkçe bilen eleman azaldığını ve rehber bile bulamadıklarını ifade etti.

Arz talep dengesi bakımından gençlere özellikle marjinal diller üzerine eğitim yapmalarını önerisinde bulunan Özbozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gençler geleceklerini daha aydınlık olarak görmek istiyorlarsa mutlaka okudukları branşların dışında marjinal dillere de yönelmeliler. Çünkü bölgemizde çok fazla değişik dil konuşan müşteri kapasitesi var. Örneğin Felemenkçe bilen rehber arıyoruz. 5 bin liraya kadar maaş bile versek bulamıyoruz. Felemenkçe bilen profesyonel rehber bulmak 2014'te çok zordu. Bu ihtiyaç önümüzdeki yıllarda daha da büyüyecek. Ayrıca sektörde yeteri kadar profesyonel rehber de yok."

Özbozdağ, turistlerin kendi dillerinde konuşan personelle karşılaştıklarında bu durumun hoşlarına gittiğini ve verilen hizmetten daha fazla memnuniyet duyduklarını kaydetti.

"HER İŞİ YAPARIM" DİYEN PERSONELE İHTİYAÇ YOK

Özellikle turizm sektöründe nitelikli eleman sıkıntısının hat safhaya ulaştığını dile getiren Özbozdağ, "Turizmde 'her işi yaparım' diyen elemana ihtiyaç yok. Garsonluktan barmenliğe, rehberinden acente sorumlusuna kadar nitelikli personele ihtiyacımız var" dedi.

İstanbul ve Antalya'dan sonra Türk turizminin gözdesi Muğla bölgesinde turizm sezonunun kısa olmasının nitelikli personeli bölge dışına kaymaya zorladığına değinen Özbozdağ, turizm çalışanlarının doğal olarak uzun süre çalışmak ve önlerini görmek istediğini vurguladı.

"TESİSLERDE KENDİLERİNİ DAHA GÜVENDE HİSSEDİYORLAR"

Özbozdağ, "Turizm çalışanları, sezonu uzun olan Antalya ve İstanbul gibi yerlerdeki turistik tesislerde kendilerini daha güvende hissediyor. Dışarıdan en büyük destinasyonumuz İngiltere. 4-5 aylık sezonla nitelikli personeli bölgemizde tutamıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"İŞ BULMAK İÇİN İNGİLİZCE MUTLAKA GEREKLİ"

Turizmle ilgili yapılsa ve güncel sorunları tespit ederek üzerine gidilmesi gerektiğini anlatan Özbozdağ, şöyle konuştu:

"Yabancı dil bilen personel bulmak o kadar zorlaştı ki... Yaz sezonunda staja gelen öğrencilerde İngilizce hiç yok. İngilizce bugün bir dünya dili. Turizmde çalışacak personel özellikle Marmaris'te iş bulmak istiyorsa İngilizcesi mutlaka olmak zorunda. Çünkü bölgemize 1 milyona yakın İngiliz geliyor. Turizmde İngilizce olmazsa olmazdır. Hatta İngilizce'nin dışında bir dil daha gereklidir" diye konuştu.

Turizmciler, 5 Bin Lira Maaşla Çalışacak Rehber Bulamıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Turizmciler, 5 Bin Lira Maaşla Çalışacak Rehber Bulamıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement