Turizmciler, Sektör Buluşmasında Bir Araya Geldi - Son Dakika
Kültür Sanat

Turizmciler, Sektör Buluşmasında Bir Araya Geldi

Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, turizm sektöründe yaşananlara ilişkin, "Artık hiçbir büyük oyuncu cirosunun yüzde 60'ını aynı sepete koymayacak.

01.06.2016 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, turizm sektöründe yaşananlara ilişkin, "Artık hiçbir büyük oyuncu cirosunun yüzde 60'ını aynı sepete koymayacak. Bu, pazarda yeni kalıcı oyuncular anlamına geliyor. Ama Türkiye de yerinde durmayacak. Bizler de mevcut pazarlarda alternatif pazarlama araçları geliştireceğiz." dedi.

Ersoy, TYD ve Marriott International iş birliğiyle düzenlenen "Turizm Sektör Buluşması"nda, Türkiye'ye gelen turist sayısında ocak ayında yüzde 6,5, şubatta yüzde 10, martta yüzde 13, nisanda da yüzde 28 azalma olduğunu söyledi.

Gerileme oranının yükseldiğini, ramazan ayı sonrasında turist sayısında artış görmeye başlayacaklarını ifade eden Ersoy, erken rezervasyonlarda yüzde 25 artışın söz konusu olduğunu bildirdi.

Özellikle Müslüman ülkelerin tatile son anda karar verdiğini dile getiren Ersoy, rezervasyonlarda yaşanacak artışın, sektör rakamlarını toparlayacağını kaydetti.

Türkiye ve Mısır'da turizm sektöründe yaşanan olumsuzlukların, uluslararası tur operatörlerini de zor günler geçirmeye ittiğini vurgulayan Ersoy, şöyle konuştu:

"Artık hiçbir büyük oyuncu cirosunun yüzde 60'ını aynı sepete koymayacak. Bu, pazarda yeni kalıcı oyuncular anlamına geliyor. Ama Türkiye de yerinde durmayacak. Bizler de mevcut pazarlarda alternatif pazarlama araçları geliştireceğiz. Türkiye artık kendi söküğünü dikmek zorunda. Türkiye öncelikle kendi ulaşılabilirliğini charter uçuşların dışına çıkarmalı. Tatil yörelerini hedef pazarlarla tarifeli uçuşlarla bağlamak gerekiyor. Hükümet bu konuda gerekli adımı attı."

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, TYD'nin 108 üyesine kredi vermeyi sürdürdüklerini belirterek, turizm sektörüne Mart 2016 itibariyle verilmiş kredi miktarının, 18,3 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Bunun 2,9 milyar dolarının, yani yüzde 16'sını DenizBank'ın sağladığını ifade eden Ateş, "Bu oranla sektöre kredi veren bankalar sıralamasında ilk sıradayız. Nitekim son çeyrekte bankaların turizm sektörüne verdiği kredi miktarında yüzde 11 azalma yaşanırken, DenizBank'ın turizm sektörüne verdiği kredi miktarı yüzde 4 artış kaydetti. Bence turizm sektörü Türkiye'deki en kritik sektör. Cari açığı azaltabilecek en kritik sektör. Bu sebeple biz turizmcilerle el ele yürümeye devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

NG Hotels&Resorts İcra Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür de doğru zamanda, doğru markalarla ilerlemenin sektörde kalıcılık için önemli olduğunu ifade ederek, "Biz de böyle ilerliyoruz. Yurt içindeki konseptle hafta içi münferit misafirlere, hafta sonu da kurumsal müşterilere hitap ediyoruz." şeklinde konuştu.

BDO Denet Turizm Danışmanlığı yönetici ortağı Mehmet Önkal, turizm yatırımının başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için yatırımcının uluslararası bir otel yönetimi şirketinden bayrak almasının önemli olduğunu vurgulayarak, bir markayla iş birliğinin projeye güvenirlilik kazandırdığını, kolaylıkla kredi kullanma avantajı oluşturduğunu anlattı.

Marriott International Otel Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Poğda Demircan, Marriott markası olarak otelleri doldurmak için gelir üreten sistemlere yatırım yaptıklarını, inovasyona değer verdiklerini dile getirerek, 400'ün üzerinde global satış ağı ekibiyle 85 farklı ülkede faaliyetlerini sürdürdüklerini anlattı.

Paloma Hotel Yönetim Kurulu Üyesi Ece Tonbul Kilit de uluslararası resort oteli yönetmek ve pazarlamak arasındaki farklılıkları değerlendirerek, "Türkiye'de yaptığımız yorumlar bugüne kadar iyi zamanlarda yapıldı. Ancak içinde bulunduğumuz zorluklar sebebiyle fiyat endeksli bir politika öne çıkıyor. Bu sebeple markaların büyüme stratejilerini bu gerçeği çok önemseyerek yeni modeller geliştirmesi gerekiyor. Markalaşmayı da bu anlamda yeniden ele almamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Özel sektörün turizme yaptığı yatırımların üçte ikisine denk gelen 24 milyar dolarlık yatırım portföyünü temsil eden TYD'nin ev sahipliğinde bir araya gelen turizmciler, tedbirler, krediler ve markalaşma gibi konuları ele aldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Turizmciler, Sektör Buluşmasında Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement