Turizmcilere Ruble Müjdesi (1) - Son Dakika
Güncel

Turizmcilere Ruble Müjdesi (1)

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, turizmcilere destek olmak için geldiği Rusya'nın başkenti Moskova'da "Rus turistler sabit Ruble fiyatı üzerinden taksitler halinde bilet ve tur paketi satın alma imkanına kavuşacak" dedi.

16.03.2017 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, turizmcilere destek olmak için geldiği Rusya'nın başkenti Moskova'da "Rus turistler sabit Ruble fiyatı üzerinden taksitler halinde bilet ve tur paketi satın alma imkanına kavuşacak" dedi.

Rusya'daki turistlerin rotasını belirleyen en büyük turizm fuarlarından birisi olan MITT 2017 fuarında Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Hüseyin Yayman ile birlikte gezen Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, turizmcilere destek olmak için turizm fuarında stant açan tek banka olduklarını belirterek Yayman ve diğer bakanlık çalışanları ile birlikte standın önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Ateş, hissedarları olan Rus Sberbank'ın kendilerine çok büyük bir avantaj sağladığını belirterek Rus piyasasına yakın zamanda çok yeni uçak bileti ve turizm paketi satış modelini de sunacaklarını söyledi. Hakan Ateş, Sberbank iştiraki Cetelem ile birlikte gerçekleştirecekleri bu model ile Rus turistlerin sabit Ruble fiyatı üzerinden taksitler halinde bilet ve tur paketi satın alma imkanına kavuşacaklarını belirtti.

"Swap anlaşması sektöre yeni ufuklar açacak"

İki ülke merkez bankaları arasında imzalanması gündemde olan swap anlaşmasının Ruble geri ödemeli uygun faizli reeskont kredilerinin de ilgili sektörlerde yepyeni ufuklar açacağını söyleyen Ateş, şunları söyledi:

"Sürece güç ve istikrar kazandıracak birçok alt projeyi hayata geçirmek üzereyiz. Bankamızın MasterCard ve Visa ile yürütmekte olduğu Ruble üzerinden takas görüşmeleri de tamamlanmak üzere. Bu bağlamda Denizbank POS'larından geçecek olan Rusya orijinli kredi kartı harcamaları MasterCard ve Visa kanalı ile önce USD/TL ve sonrasında USD/Ruble değil, direkt TL/Ruble kuru üzerinden dönüşerek hem Rus turistlere ve hem de Türk üye işyerlerine büyük maliyet avantajı sağlayacak. Bu durum ister istemez ülkemizdeki birçok işyerinin ürünlerini direkt ruble cinsinden fiyatlamasına ve satmasına imkan verecek.

Bunun dışında Tarım ve otomotiv yan sanayii gibi Rusya'ya ciddi anlamda mal ihraç eden sektör temsilcileri ile bir araya geldik. Sunduğumuz rekabetçi kur fiyatlaması ile aynı gün valörlü transfer ve minimum komisyon olanakları konu sektörlerin Rusya'ya yaptıkları ruble cinsi İhracatın ivmelenmesinde büyük rol oynadı. 2017'nin ilk iki ayı itibari ile operatörlerimiz ve ihracatçılarımız kaynaklı bankamıza inen ruble miktarı dolar bazında 100 milyon seviyesini aştı."

"Ruble ile yapılan ticaret şu anda 200 milyon dolar"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen hafta Moskova'daki görüşmede dile getirdikleri yerel para birimleri ile ticaret ve Rus Mir Kartı ile Türkiye'de alışveriş konusunda ki düşüncelerini de açıklayan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, halen 200 milyon dolara yakın ruble üzerinden bir ticaretin olduğunu vurguladı. Ateş, şöyle devam etti:

"Şu anda zaten 200 milyon dolara yakın ruble üzerinden bir ticaret var. Bunun ağırlıklı bölümü tarımdır, tarımcı malını gönderir rublesi gelir biz de aynı gün valörle TL'ye dönüştürürüz. İsterse dolara isterse Euro'ya dönüştürürüz. Bizim şimdi bunu da turizme aktarmamız gerekiyor.

Turizm de nasıl işliyor mekanizma; Rus vatandaşı tur operatörlerinden bir tur alıyor ve onun her kur artışında onun ilavesini ödüyor. Gideceği tarih üzerindeki kur üzerinden tur operatörünün ödemesini yapıp ülkemize geliyor. Tur operatörü de hangi otele turist gönderiyorsa onlara havalesini dolar cinsinden yapıyor. ve buradaki otelcide dolar alıyor, kendi ihtiyaçlarını karşılıyor. İsterse TL'ye dönüştürüyor ücret falan ödüyor ya da bankasına dolar olarak kredisini ödüyor.

Şimdi bu mekanizmada malumunuz bir kur riski var, ikincisi valör yani gün kayıpları var, üçüncüsü parite yani rublenin, doların, Türk lirasına çevrilirken zayiatı var. Şimdi bunu en aza indirip yok edebilmek için nasıl yapılacak? Biz buradaki dört tane büyük tur operatörü Pegas, Odeon, Anex ve Tez; bunların her biri 1 milyona yakın turist getiriyor zaten her biri birer milyon getirse 4 milyon turist oluyor 2014'teki rekoru yakalıyoruz. Bunların oteller için getirdikleri turistleri hava yolu şirketleri var, Türk havayolları, Atlas Air bunlarla olan anlaşmalarla ruble olarak kabul edebiliyorlar. Onlar bize ruble getirdiklerinde biz aynı gün istedikleri döviz cinsine dönüştürebiliyoruz.

Yalnız bunun vadeli olması iki şekilde olur, bir merkez bankamızın şu an üzerinde çalıştığı ruble cinsinden reeskont kredisi var. Yakında inşallah ilan edecekler. Bu gerçekleştiği zaman otel sahibi veya tur operatörü ruble cinsinden borçlandıracak bilançosunu yani kredi alacak ruble sorumlu olacak. O zaman ruble tahsilatlarını gelip ödeyebilecekler, kredisini kapattığı zaman sorun ortadan kalkacak. Yani değiştirme sorunu. Dolayısıyla kurumsal açıdan bunu bekliyoruz.

Hane halkı açısından ise buradaki Rus turist özellikle Sberbank 143 milyon nüfusta hesabı var, 100 milyonun üzerinde kredi kartı ve banka kartı var. Dolayısıyla buradaki turist gidip tur satın aldığında şu an üzerinde çalıştığımız yöntem çabuk kredi şeklinde bir tüketici finansman kredisi almak ve bunu vadelendirebilir. Mesela 100 bin rublelik bir tatil yapacaksa dört kişilik ailesiyle 15 gün, bunu vadeler halinde ödeyebilir. Zaten bu Sberbank'ın kitapçıklarında mevcut. Bunun da görüşmelerini sürdürüyoruz hem Sberbank tarafıyla hem de bizim tarafta çalışmalar yürütülüyor, sezona yetiştirmeye çalışıyoruz. Ama bugün sorunuza cevap, spot dediğimiz, birisi ruble ödedi, rublesini aldı legal yollardan transfer etti ve ülkeye getirdi ben bunu istediği gün istediği döviz cinsinden değiştiriyorum" - Kaçmaz

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Turizmcilere Ruble Müjdesi (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.

  • Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi
    01:40 Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi

    Denizli'nin Tavas ilçesinde 10 gün önce 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde, bugün yeni bir kaza meydana geldi. Otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Kaza; Tavas ilçesi Güzelköy Mahallesi Dümberek mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 gün önce 4 ölümlü bir kazananın yaşandığı aynı mevkide karşı yönlerden gelen kamyonet ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kamyonet yola devrilirken, otomobil ise yol kenarındaki yağmur suyu tahliye kanalını da aşarak tarlaya savruldu. Kazada, kamyonet sürücüsü İ.H.M. ile otomobilde bulunan Hakan İ. ve Levent C. yaralandı. Karahisar ve Tavas itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları araçlardan kurtarılan yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulanslarla hastaneye sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Aynı bölgede 9 Nisan tarihinde meydana gelen kazada, Mehmet Fışkınlı (50) yönetimindeki 20 B 4012 plakalı otomobil ile Yusuf Yusmak (16) idaresindeki plakasız motosiklet ile çarpışmıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Yusuf Yusmak ile motosiklette yolcu konumundaki Yavuz Yumaç (14) ve otomobil sürücüsü Mehmet Fışkınlı yaşamını yitirmişti.

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.

  • Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı
    01:27 Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı

    Hatay Emniyet Müdürlüğü, Dörtyol ilçesinde bir iş yerinden çalınan 150 bin TL değerindeki ikinci el malzemelerin şüphelilerini yakaladı. Şüpheliler, adli işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

  • Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
    01:27 Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 23 yıl 9 ay 20 gün hapis cezasıyla aranan şahıs, Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak cezaevine gönderildi. H.E.D. isimli şahıs, hırsızlık suçundan aranıyordu ve gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

  • İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı
    01:26 İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen evden hırsızlık ve motosiklet hırsızlığı olaylarının şüphelileri, emniyet güçleri tarafından yakalandı. İskenderun'da yaşanan 3 ayrı evden hırsızlık olayının şüphelisi A.S.Ç. tutuklanırken, bir motosiklet hırsızlığı olayının şüphelisi İ.T. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı
    01:23 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'de meydana gelen trafik kazasında, B.G. idaresindeki ticari taksi ile H.A'nın kullandığı ambulans çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık çalışanları P.D. ve Ü.A. yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı.

  • Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu
    01:20 Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinde seyir halindeyken alevlere teslim olan araç kullanılamaz hale geldi. Etimesgut ilçesi Topçu mahallesinde seyir halinde olan bir araç yanmaya başladı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürülen araç kullanılamaz hale geldi. Olayda yaralanan olmadı.

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.


Advertisement