Turizmde İstihdam Hızlandı - Son Dakika
Güncel

Turizmde İstihdam Hızlandı

Turizmde İstihdam Hızlandı

Yenibiris.com'da yaklaşık 6700 kişi bu sektörde istihdam edilmek üzere aranıyor.

17.04.2014 11:43  Güncelleme: 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaz dönemi için hazırlıkların sürdüğü Turizm-Otelcilik sektöründe firmaların eleman arayışı Türkiye genelinde yüzde 30, Antalya'da ise yüzde 324 oranında arttı.

Yenibiris.com'un verilerine göre, Turizm-Otelcilik sektöründe iş ilanları son 3 ayda, 2013'ün son 3 ayına göre artış gösterdi. Antalya ve Bodrum gibi en çok tercih edilen tatil bölgelerinde, ilan artışı yüzde 300'ü geçti. Sektörde en çok Resepsiyonist ve Garson aranıyor.

838 bin sigortalı çalışıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Turizm sektöründe sigortalı çalışanların sayısı 2013'te yüzde 17 artarak 838 bine yükseldi. Turizmin ülke istihdamındaki payı da geçtiğimiz yıl yüzde 6,2'den yüzde 6,8'e çıktı. Sezonun tam olarak açılmasıyla yaklaşık 1 buçuk milyon kişinin iş başı yapması bekleniyor. Yenibiris.com verilerine göre ise bu dönemdeki ilanlarla sektörde istihdam edilmek üzere yaklaşık 6700 kişi aranıyor. En çok aranan ilk 5 pozisyon şöyle:

1-Resepsiyonist
2-Garson
3-Belboy
4-Satış Temsilcisi
5-Kat Hizmetleri Görevlisi

Sektörde çalışmak için aranan kriterlerin başında yabancı dil bilmek geliyor. İkinci dil tercih sebebi. Garsonlar için büyük tesisler en az 2 yıl deneyim isterken, deneyimsiz eleman arayanların sayısı da az değil. Resepsiyonist için Turizm–Otelcilik bölümü mezunları tercih ediliyor.

Antalya'da yüzde 324 artış
Yenibiris.com'da en fazla eleman aranan illerin başında Antalya geliyor. Yılın ilk 3 ayında yüzde 300'den fazla oranda ilan artışı görülen turizm cennetinde aranan elemanların başında Garson, Belboy ve Resepsiyonist geliyor. Bodrum'da ise iş ilanlarında yüzde 150 oranında bir yükselme söz konusu.

İstanbul'da en çok şef aranıyor
İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün verilerine göre, 2013 yılında yaklaşık 9 milyon ziyaretçi ağırlayan İstanbul'da yabancı otel zincirleri, açılan sosyal tesisler ve iş hacimlerini büyüten kurumlar gibi faktörler nedeniyle iş ilanlarında da yüzde 15'lik bir artış var. Şehirde en çok şef, usta, garson gibi pozisyonlar en çok arananların başında geliyor.

Sektörde Türkiye genelinde en çok eleman arayışı Ön Büro-Resepsiyon alanında görülüyor. En çok iş ilanı verilen ilk 10 alan şöyle:

1-Ön Büro-Resepsiyon-Rezervasyon
2-Yiyecek-İçecek Hizmetleri
3-Satış-Pazarlama
4-Mutfak
5-Restoran-Bar
6-Kat Hizmetleri
7-Servis
8-Mali İşler-Finansman
9-Operasyon
10-Konuk Ağırlama

Başvurular arttı

Turizm-Otelcilik sektörüne son 3 ayda yapılan iş başvuruları, bir önceki 3 aya göre yüzde 65 oranında arttı. Şehir bazında bakıldığında başvurularda en fazla artış (yüzde 98 ile) İstanbul'da oldu. Antalya'da şehir dışından başvuruların ise yüzde 38 arttığı gözlemleniyor.

Bazı firmaların istihdam planları ise şöyle:

Crystal Hotels'de 5300 kişi çalışıyor. Yaz dönemi için 100'ü ara yönetici olmak üzere 700 kişi daha alınacak.

Wow Hotels'de toplam 1050 kişi çalışıyor. Yaz dönemi için garson, servis komi, mutfak aşçı, mutfak komi, kat hizmetleri, meydan ve diğer birimlere olmak üzere 950 kişi istihdam edilecek.

Rixos Hotels, Eskişehir ve Göcek'te yeni açılacak otellerle beraber Türkiye otellerinde yüksek sezonda 5 bin 500'ün üzerinde personel ile hizmet vermeyi planlıyor. Yurtdışında açılacak yeni otellerle çalışanların toplamı 7 bin 500'ü geçecek. Alınacak yaklaşık 2 bin kişi ağırlıklı olarak operasyonel departmanlarda (Yiyecek-İçecek ve Odalar) görev yapacak.

Amara World Hotels 1250 çalışan sayısı ve 4 tesisiyle hizmet veriyor. Yaz döneminde bu sayı 1700-1750 olacak. Alımların çoğu yiyecek içecek, kat hizmetleri, eğlence, ön büro gibi departmanlara yapılacak.

Beş tesisten oluşan Stone Hotel Grup'ta 1917 kişilik çalışan sayısı 2220'ye çıkarılacak. En çok garson, komi, maid, meydancı alınması planlanıyor.

Bünyesinde 3 otel bulunduran Kamelya World'de yazın 850, kışın 250 kişi çalışıyor. Yaz boyunca servis, mutfak, kat hizmetleri, bulaşıkhane, ön büro bölümlerinde işe alımlar devam edecek.

Ramada Hotel & Suites İzmir Kemalpaşa'da 55 kişi çalışıyor. Yaz dönemi için en çok yiyecek-içecek departmanına alım yapılması planlanıyor.

Cosmopolitan Resort bünyesine 80-100 kişilik istihdam planlanırken ağırlığı garson, barmen, barmaid ve resepsiyonist oluşturacak.

Baia Lara Otel'de 300-350 kişilik, ağırlıklı olarak servis, kat hizmetleri ve mutfak departmanlarında istihdam planlanıyor.

Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Özörnek konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Yaz sezonunun yaklaşmasıyla beraber Turizm sektörünün istihdamda atılım yapmasına alışkınız. Bu yılın ilk 3 ayında geçen yıla göre biraz daha fazla bir artış söz konusu. Eleman arayışının daha da artmasını bekliyoruz."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Turizmde İstihdam Hızlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Soma'da maden kazasında hayatını kaybeden işçi son yolculuğuna uğurlandı
    11:37 Soma'da maden kazasında hayatını kaybeden işçi son yolculuğuna uğurlandı

    Manisa'nın Soma ilçesinde çalıştığı maden ocağında tambura sıkışarak hayatını kaybeden Halit Gürpınar, Gediz ilçesinde gözyaşları ile toprağa verildi. Cenaze namazına Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, Eskigediz Belediye Başkanı Mustafa Kemal Arslan, Gediz Müftüsü Sebahattin Turan, Gürpınar'ın mesai arkadaşları ile köylüler ve ailesi katıldı.

  • Melikgazi Belediye Başkanı Nikah Kıydı
    11:37 Melikgazi Belediye Başkanı Nikah Kıydı

    Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, belediyenin nikah salonunda nikahları kıyılan çifte sürpriz yaparak, nikahlarını kıydı. Başkan Palancıoğlu, çiftleri ziyaret edip hayırlı olsun temennisinde bulundu.

  • ÇGD'nin 'Yılın Başarılı Gazetecileri-2023' ödülleri sahiplerini buldu
    11:36 ÇGD'nin 'Yılın Başarılı Gazetecileri-2023' ödülleri sahiplerini buldu

    Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin (ÇGD) 'Yılın Başarılı Gazetecileri-2023' ödülleri sahiplerini buldu. Haber Ödülü, 'Kızılay, deprem telaşında AHBAP'a çadır sattı' başlıklı haberiyle Cumhuriyet Gazetesi'nden Gazeteci Murat Ağırel'e verildi. ÇGD Genel Yönetim Kurulu, diğer ödül alan gazetecileri ve haberleri de açıkladı.

  • Talas 75. Yıl Mühibe Germirli Ortaokulu, 2023-2024 Futbol Yıldız Erkekler Türkiye Yarı Finallerinde mücadele edecek
    11:36 Talas 75. Yıl Mühibe Germirli Ortaokulu, 2023-2024 Futbol Yıldız Erkekler Türkiye Yarı Finallerinde mücadele edecek

    Kayseri Talas 75. Yıl Mühibe Germirli Ortaokulu, Sinop'ta yapılan grup maçlarını şampiyon olarak tamamlayarak Erzincan'da düzenlenen 2023-2024 Futbol Yıldız Erkekler Türkiye Yarı Finallerinde ilk maçını oynayacak. Takım, B Grubu'nda Ordu, Iğdır ve Erzurum ekipleriyle mücadele edecek.

  • Artvin'de su kanalına düşen yaşlı adam hayatını kaybetti
    11:36 Artvin'de su kanalına düşen yaşlı adam hayatını kaybetti

    Artvin'in Arhavi ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki Şevket Yıldız, Devlet Su İşleri'ne ait olan ve taşeron firma tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında yapılan su kanalına düşerek hayatını kaybetti. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Elazığ'da 13 Adet Ruhsatsız Silah Ele Geçirildi
    11:35 Elazığ'da 13 Adet Ruhsatsız Silah Ele Geçirildi

    Elazığ'da polis ekiplerinin yaptığı çalışmada, 8'i tabanca olmak üzere toplamda 13 adet ruhsatsız silah ele geçirildi. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı Koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan uygulamalarda, 8 adet ruhsatsız tabanca ve tabancalara ait 58 adet fişek, 5 adet ruhsatsız pompalı tüfek ve 16 adet kartuş, 1 adet kesici alet ele geçirildi. Şüpheli şahıslar ve suç unsurları hakkında adli işlem yapıldığı bildirildi.

  • Tekirdağ Kapaklı'da Araç Üst Geçidin Direğine Çarptı: 2 Yaralı
    11:35 Tekirdağ Kapaklı'da Araç Üst Geçidin Direğine Çarptı: 2 Yaralı

    Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde sürücüsünün kontrolünü kaybettiği araç, üst geçidin direğine çarptı. Kazada araç içerisinde bulunan 2 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı ve yol trafiğe açıldı.


Advertisement