Kabil'de Türk Askerlerinin Bulunduğu Araca Saldırı Afganları Üzdü - Son Dakika
Güncel

Kabil'de Türk Askerlerinin Bulunduğu Araca Saldırı Afganları Üzdü

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Türk askerlerinin bulunduğu araca düzenlenen bombalı saldırı ve bir askerin şehit olması, Afgan halkını da üzdü.

26.02.2015 15:07  Güncelleme: 15:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Türk askerlerinin bulunduğu araca düzenlenen bombalı saldırı ve bir askerin şehit olması, Afgan halkını da üzdüğü bildirildi. Türk askerlerini kendi askerleri gibi gördüklerini söyleyen Afganlar saldırıyı şiddetle kınayarak Türkiye'ye dostluk mesajları gönderdi.

AA muhabiri, Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği'nin arka kapısında, içinde Türk askerlerinin bulunduğu araca bombalı saldırı düzenlenerek bir uzman çavuşun şehit olduğu bir uzman çavuşun yaralandığı olayla ilgili, Kabil'de sokaklarındaki Afgan vatandaşlara düşüncelerini sordu.

"KENDİ ASKERİMİZ GİBİ GÖRÜYORUZ"

Can Muhammed İbade adlı vatandaş, "Basından haberimiz oldu. Bir Türk askerimiz Taliban tarafından düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmiş, çok üzüldüm. Türk askerlerinin yaklaşımı Amerikan askerlerine göre çok iyi, biz onları kendi askerlerimiz gibi görüyoruz. Biz Türk halkını da askerini de seviyoruz" dedi.

"TÜRKLER YÜZYILLARDIR BİZE DESTEK VERİYOR"

Muhammed Nasır da saldırının vahşice işlenmiş bir cinayet olduğunu, Türk askerinin Afgan halkına yardım etmek için geldiğini ve Afganistan'da kendi çıkarlarının peşinde olmadığını söyledi. Bazı yabancı ülke askerlerinin kendi çıkarları için Afganistan'a geldiğini vurgulayan Nasırı, "Türkler yüzyıllardır hep bize destek veriyor. Bizim onlara saygı duymamız lazım. Yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyorum" dedi.

"TÜRK ASKERLERİNE MÜSLÜMAN OLDUKLARI İÇİN ÇOK SAYGIMIZ VAR"

Kabil'de bir devlet kurumunda görev yapan Ahmed Sayidullah, Türk askerlerinin Afganistan'da birçok alanda olumlu işler yaptığını belirterek, "NATO'nun diğer üyelerine göre Türk askerlerine Müslüman oldukları için çok saygımız var. Onlar hep bize iyi davranıyor, yollardan geçerken yolları kapatmıyor, hep bize gülümsüyor. Bundan dolayı onların zarar görmesine asla razı olmayız" şeklinde konuştu. Sayidullah, olaydan ötürü çok üzgün olduğunu dile getirerek, şehit askerin ailesini sabır diledi.

"TÜRK ASKERİ BİZE ÇOK YARDIMCI OLDU"

Afgan vatandaşlardan Yusuf Asifi, "Türkiye Müslüman bir ülke, hep zor günlerde bize destek verdi ve veriyor. Ülkenin değişik bölgelerinde Türkiye'nin yardımları görülüyor. Türk askeri, güvenliğin sağlanması konusunda da bize çok yardımcı oldu" ifadelerini kullandı. Türk askerlerini Afganistan'da sokakta görmekten memnun olduklarını dile getiren Asifi, "Biz Türk askerini bir düşman olarak görmüyoruz. Onları kendi askerimiz gibi görüyoruz. Ben Amerikan askerlerini gördüğümde rahatsız oluyorum ama Türk askerinin sokakta gezmesi zoruma gitmiyor" dedi.

"TÜRK ASKERİNİ GÖRÜNCE SEVİNİYORUM"

Kabil'de esnaflık yapan Muhammed Eyüp, Türk askerlerine düzenlenen saldırının "insanlık dışı bir hareket" olduğunu dile getirdi. Afganların misafirperver olduğunu ve Türk askerine yapılan saldırının Afganların Türkler hakkındaki tutumunu temsil edemeyeceğini vurgulayan Eyüp, "Yardımımıza gelen birine saldırdılar ve bizi çok üzdüler" diye konuştu. Eyüp, "Türk askeri, Amerikan veya İngiliz askeri gibi değil, bize çok iyi davranıyorlar. Biz onların kötü hareketini hiç görmedik. Ben onları sokaklarda görünce seviniyorum ve onlara selam veriyorum, çünkü onlar bizim gerçek dostlarımız" ifadelerini kullandı.

Afgan ordusundan emekli subay Muhammed Nabi, Afganistan'daki teröristlerin "insanlık düşmanı" olduğunu belirterek, öldürülen her insan için üzüldüğünü ve dünyanın artık bu trajediye daha fazla ilgi göstermesini istedi.

Kabil'de yaşayan Burhanuddin de "Afganlara yardım eden bir ülkenin ve özelikle Türkiye gibi kardeş bir ülkenin askerlerine saldırmanın çok yanlış olduğunu" kaydederek, saldırıyı düzenleyenleri "Müslüman olarak görmediği" ifadesini kullandı.

Kabil'deki üniversite öğrencilerinden Muhammed Musa, saldırıyla ilgili üzüntüsünü ifade ederken, Türk askerlerini Afganistan'a önemli destekler veren dostlar olarak gördüğünü belirtti.

BİR ASKER ŞEHİT, BİR ASKER YARALI

Kabil'de sabah saatlerinde NATO'nun Afganistan'daki Kıdemli Sivil Temsilcisi Büyükelçi İsmail Aramaz'ı almak üzere Afganistan Türk Görev Kuvvet Komutanlığından Türk Büyükelçiliği'ne gelen iki zırhlı araca, yol kenarında duran bomba yüklü araçla saldırı düzenlenmişti. Araçlardan birindeki uzman çavuşlardan Adem Şengül şehit olmuş, bir uzman çavuş yaralanmıştı. Yaralı uzman çavuşun sağlık durumunun iyi olduğu açıklanmıştı.

Saldırıyı üstlenen Taliban örgütü, Türklerin değil Amerikalıların hedef alındığını iddia etmişti.

Kabil\'de Türk Askerlerinin Bulunduğu Araca Saldırı Afganları Üzdü
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kabil'de Türk Askerlerinin Bulunduğu Araca Saldırı Afganları Üzdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sinop Boyabat'ta Engellilere Akülü Engelli Araçları Temin Edildi
    16:53 Sinop Boyabat'ta Engellilere Akülü Engelli Araçları Temin Edildi

    Sinop'un Boyabat ilçesinde, İlçe Müftülüğü tarafından iki engelliye akülü engelli aracı temin edildi. Müftülük Şube Müdürü Bünyamin Çalışkan, ramazan ayında ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda yardımı dağıtırken, iki engellinin akülü engelli aracı talebiyle karşılaştıklarını belirtti. Hayırsever vatandaşların bağışlarıyla iki akülü araç temin edildi ve engellilere teslim edildi.

  • Akdeniz Üniversitesi Üstün Performans Gösteren Öğretim Üyelerine Teşekkür Belgeleri Verdi
    16:49 Akdeniz Üniversitesi Üstün Performans Gösteren Öğretim Üyelerine Teşekkür Belgeleri Verdi

    Akdeniz Üniversitesi'nde düzenlenen törende, bilimsel araştırma ve yayınlarda üstün performans gösteren öğretim üyelerine teşekkür belgeleri verildi. Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, üniversitenin bilimsel üretimi teşvik eden bir sistem oluşturduklarını ve bu sayede uluslararası iş birliğiyle gerçekleştirilen SCI yayın sayısının arttığını belirtti. Özkan, Akdeniz Üniversitesi'nin araştırma üniversitesi olma hedefine emin adımlarla ilerlediğini vurguladı.

  • Diyarbakır'da depremde yıkılan apartmanın sanıkları yargılanıyor
    16:49 Diyarbakır'da depremde yıkılan apartmanın sanıkları yargılanıyor

    Diyarbakır'da geçen yıl meydana gelen depremde yıkılan Serin-2 Apartmanı'nda hayatını kaybedenlerin aileleri adalet arıyor. 4 tutuksuz sanığın yargılandığı davada, sanıklar hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası isteniyor.

  • Muğla'dan Dalaman Ortaokulu Öğrencileri Tarih Projesiyle Bölge Finallerine Katılacak
    16:48 Muğla'dan Dalaman Ortaokulu Öğrencileri Tarih Projesiyle Bölge Finallerine Katılacak

    Muğla'nın Dalaman ilçesindeki Cumhuriyet Ortaokulu öğrencileri, rehber öğretmenleri eşliğinde hazırladıkları tarih projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Araştırma Projeleri Yarışması'nda bölge finallerine katılmaya hak kazandı. Proje, somut kültürel miras farkındalığının artırılmasında bütüncül turizm uygulamasını ele alıyor. Ayrıca, başka bir proje de değerler eğitimi alanında hazırlanarak bölge finallerinde yer alacak. Bölge finalleri, 22-25 Nisan tarihleri arasında Denizli'de düzenlenecek.

  • Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli: Festivalimiz Çok Güzel Geçti
    16:46 Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli: Festivalimiz Çok Güzel Geçti

    Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, 13. Alaçatı Ot Festivali'nin ikinci gününde düzenlenen kortej yürüşünün ardından katılımcıların ve turizmcilerin çok memnun olduklarını ve festivalin çok güzel geçtiğini belirtti.

  • Balıkesir'de Tefecilik Operasyonu: Evde Silah ve Evraklar Ele Geçirildi
    16:44 Balıkesir'de Tefecilik Operasyonu: Evde Silah ve Evraklar Ele Geçirildi

    Balıkesir'in İvrindi ilçesinde tefecilik soruşturması kapsamında düzenlenen operasyonda, şüphelinin evinde çok sayıda silah ve evrak ele geçirildi. Operasyon sonucunda ruhsatsız tabancalar, bıçaklar, senetler ve tapu kayıtları gibi belgeler bulundu. İvrindi Cumhuriyet Başsavcılığı, şüpheliler hakkında işlem başlattı.

  • Pamukkale Belediyesi'ne 'Türkiye Cumhuriyeti' ibaresi eklendi
    16:43 Pamukkale Belediyesi'ne 'Türkiye Cumhuriyeti' ibaresi eklendi

    Ali Rıza Ertemur'un Pamukkale Belediye Başkanı olarak göreve başlamasının ardından Pamukkale Belediyesi tabelasına 'Türkiye Cumhuriyeti' ibaresi eklendi.


Advertisement