Türk Bakan, Pakistanlıların Gözünde Kahraman Oldu (2) - Son Dakika
Güncel

Türk Bakan, Pakistanlıların Gözünde Kahraman Oldu (2)

Avrupa Birliği (AB) Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Bulgaristan güvenlik güçleri tarafından sınırı geçmeye çalışırken yakalandıktan sonra ayakkabıları dahi alınarak, ölüme terk edilen Pakistanlı Selman Khan'ın cenazesini ailesine kavuşturdu.

17.01.2017 13:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYNUR EKİZ - Avrupa Birliği (AB) Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Bulgaristan güvenlik güçleri tarafından sınırı geçmeye çalışırken yakalandıktan sonra ayakkabıları dahi alınarak, ölüme terk edilen Pakistanlı Selman Khan'ın cenazesini ailesine kavuşturdu.

Türkiye üzerinden yasa dışı yollarla Bulgaristan'a geçen, orada güvenlik güçleri tarafından yakalanarak sınır dışı edilen ve sığındığı harabede donarak, hayatını kaybeden Selman Khan'ın annesi Manra'nın "Oğlumun cansız bedeni de olsa bana ulaştırın" çağrısını AB Bakan Yardımcısı Şahin duydu.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Şahin, Pakistanlı bir sosyal medya kullanıcısının kendisine Twitter üzerinden ulaştığını ve "Bu fakir aileye yardımcı olur musunuz" diyerek, Selman Khan'ın durumunu paylaştığını anlattı.

Üniversite eğitimini 1990-1997 yılları arasında Pakistan Karaçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladığını, Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (GASAM) Başkanlığını yürüttüğünü ve Pakistan Büyükelçiliği ile sürekli temas halinde olduklarını belirten Şahin, bu nedenle sosyal medyada Pakistanlı pek çok takipçisi bulunduğunu ifade etti.

Pakistanlı takipçileri aracılığıyla, kendisine Selman Khan'ın fotoğrafı ile okur yazarlığı olmayan annesinin parmak izinin yer aldığı bir mektubun ulaştığını aktaran Şahin, "Türkiye'den yaklaşık 4 bin kilometre uzakta olan Pakistan'ın Peşaver kentinden, okur yazar olmayan, evladını Batı'nın soğuk ve merhametsiz sınırlarında kurban vermiş bir annenin yakarışıydı bu mektup. Bu, hayatımda aldığım en acılı mektuptu. İnşallah bu mektup Doğulu acılı annelerin yazdığı son mektup olur." dedi.

Bu mektubu okur okumaz Kırklareli Valisi Esengül Civelek'i aradığını kaydeden Şahin, "Pakistanlı bir kardeşimizin sınırda vefat ettiğini söyledim. Gerekli işlemleri hızlandırabilirlerse bu evladımızı, annesine kavuşturmak istediğimi söyledim. Sağ olsun, yakinen ilgilendiler." diye konuştu.

Hikayesini öğrenmesinin ardından, Selman'ın çok daha vahim bir şekilde hayatını kaybettiği bilgisini aldığına işaret eden Şahin, şunları söyledi:

"Selman, Bulgaristan sınırını geçiyor. Orada Bulgaristan güvenlik güçleri tarafından yakalanıyor, gözaltına alınıyor. Daha sonra ayakkabıları çıkartılarak, o gecenin soğuğunda, karlı kış ortamında tekrar Türkiye sınırına bırakılıyor. Burada bir harabeye sığınıyor Selman Khan ve maalesef hayatının en uzun uykusuna dalıyor. Donarak hayatını kaybediyor. Bu, Batı'nın merhametsiz ve soğuk sınırlarında yaşanan dramlardan sadece birisiydi. Anne bize ulaşamamış olsaydı, Selman muhtemelen kimsesizler mezarlığında, meçhul bir mezarda olacaktı. Annesi, cansız bedeni de olsa, orada gidip ziyaret edebileceği, çiçek ekebileceği, başında Yasin-i şerif okuyabileceği bir mezarı olsun istiyordu. Selman'ın cansız bedenini annesine kavuşturmanın, canlı bedenini kavuşturmak kadar değerli olacağını hissettim."

"Selman'ı cennete uğurlanan bir damat gibi hazırladık"

Selman'ın Kırklareli'nde otopsi işlemlerinin hemen tamamlandığını ve sonrasında İstanbul Adli Tıp'a yönlendirildiğini belirten Şahin, buradaki işlemlerin de tamamlanmasının ardından, Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi'ye ulaştığını ve durumu anlattığını bildirdi.

Şahin, Selman'ın cansız bedeninin annesine kavuşturulması talebi üzerine THY Genel Müdürü Ekşi'nin "Şeref duyarız" dediğini aktardı.

Annesinin, Selman'ı donmuş bir şekilde görmesini istemediklerini kaydeden Şahin, "Tabut işlemleri tamamen bu özenle yapıldı. Onu, annesine, dünyadan cennete uğurlanan bir damat gibi hazırladık." diye konuştu.

O gün 21.30'da hareket eden uçağın hareketlerini saat saat izleyerek, ailesi ile paylaştığını anlatan Şahin, süreci sabaha kadar takip ettiklerini ifade etti.

Şahin, İslamabad Havalimanı'nda bekleyen ailesinin de aynı şekilde kendisine, Selman'ın cenazesinin defnedilmesine kadar olan bütün süreci fotoğraf ve videolarla ilettiğini kaydetti.

"Allah benden Selman'ı aldı ama Ali'yi verdi"

Annesinin, oğlunun cansız bedeni başında yapmış olduğu dua videosunun da kendisine ulaştığını belirten Şahin, "Doğu'nun annelerinin dudaklarından, gönüllerinden dökülen yakarışı hissettim. Doğu'nun anneleri ister, Hakkarili ister, Ankaralı ister, Artvinli olsun, dudaklarından aynı yakarış dökülüyor. Şöyle diyordu Selman'ın annesi, Benim oğlum donarak öldü ve bir şehittir. Bir şehit annesi ağlamaz onun için ben de ağlamıyorum. "

Defnedildikten sonra Selman Khan'ın hüzünlü hikayesini arkadaşlarıyla paylaştığını anlatan Şahin, bir arkadaşının kendisini arayarak, "Gece Selman'ı rüyamda gördüm. Bembeyaz bir nehrin kenarında, yemyeşil bir yerde tebessüm ediyordu" dediğini aktardı.

Şahin, bunun üzerine Selman'ın annesini arayarak, "Manra anne, sana bir müjdem var. Selman Khan evladın emin ellerde. Onu bir beyaz ırmağın kenarında, yemyeşil bir yerde tebessüm ederken gördü rüyalarında. Mahzun olma artık" dediğini kaydetti.

Şahin, Selman'ın annesinin ise kendisine "Mahzun değilim. Allah benden Selman'ı aldı ama Ali'yi verdi. Onun için çok mutluyum." ifadesini kullandığını söyledi.

"Annem, sizi kendine oğul kabul etti"

Şahin, Selman'ın ağabeyinin ise kendisine gönderdiği ses kaydında, "Sizin gibi iyi insanlar var olduğu için dünya hala ayakta. Benim annem sizi kendine oğul kabul etti ve kız kardeşlerim artık sizi bir ağabey olarak biliyor. Biz 8 kardeştik. Allah Selman'ı aldı ama artık siz bizim bir kardeşimiz oldunuz." dediğini aktardı.

Pakistan'a giderek, Selman'ın annesini ve Selman'ın mezarını da ziyaret ederek dua edeceğini bildiren Şahin, "Bundan böyle benim Pakistan'da da bir annem, kız ve erkek kardeşlerim var. Onları en yakın sürede ziyaret etmeyi diliyorum." ifadesini kullandı.

Şahin, Selman'ın annesine "From your Turkish Son" yazılı bir çiçek buketi gönderdiğini de sözlerine ekledi.

Şahin, Pakistan medyasında

Bakan Yardımcısı Şahin'in, Selman'ın cenazesini annesine kavuşturmak için gösterdiği çaba, Pakistan medyasında da geniş yer buldu.

Haberde, Şahin'in öğrencilik yıllarında katıldığı Pakistan'ın en ünlü talk show programı "Afedersiniz" isimli programdaki görüntülerine de yer verildi. Programın sunucusu Muin Akhtar, Şahin'i Karaçi Üniversitesi'nin en iyi Urduca konuşan yabancı öğrencisi olarak programa çağırmış.

Görüntülerde Akhtar, Şahin'e "Pakistan'ı sevdin mi" diye soruyor. Şahin'in "Çok sevdim" demesi üzerine Akhtar, "Öyleyse kal burada gitme" diyor. Bunun üzerine Şahin'in "Burada kalmam için beni evlendirmen lazım" demesi, seyircileri kahkahaya boğuyor.

Akhtar, programın sonunda "Ali Şahin'in bu kadar konuşacağı aklımın ucundan geçmezdi. Bırak konuşmayı hazır cevap çıktı" diyor.

"Doğulu çocuklar, çalınan zenginliklerine yöneliyor"

"Doğu'nun çocukları niçin Batı'nın merhametsiz ve soğuk sınırlarında can veriyorlar." ifadesini kullanan AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin, şu değerlerlendirmelerde bulundu:

"Burada iki önemli sebep vardı. Bunlardan ilki tarih aslına rücu ediyor, yani yüzyıldan bu yana yeryüzünde kurulu bir sömürü ve kaba kuvvet medeniyeti var. Bu çocukların Batı'nın sınırlarına bu şekilde yönelişleri, bu topraklardan, Asya'dan, Ortadoğu'dan, Afrika'dan yüzyıldan bu yana sömürülüp, çalıp götürülen kendi zenginliklerine doğal bir yöneliş. İnşallah Doğu'nun çocukları, Batı'nın sınırlarına muhtaç olmazlar. Sykes Picot sınırları doğal olmayan sınırlardı. Sykes Picot'un mağdurları bugün Batı'nın sınırlarında, kendilerinden çalınan özgürlükleri, adaleti ve zenginlikleri arıyor. Türkiye'nin, Recep Tayyip Erdoğan'ın yapmak istediği şey, yeryüzünde yüzyıldan bu yana hakim olan kaba kuvvet ve sömürü çağının yerine bir merhamet ve paylaşım çağı inşa edebilmek. Belki de asıl savaş bu."

Türk Bakan, Pakistanlıların Gözünde Kahraman Oldu (2)
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Bakan, Pakistanlıların Gözünde Kahraman Oldu (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, Türkiye Yüzyılı için talepleri yerine getirmek için sabırsızlanıyor
    16:38 Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, Türkiye Yüzyılı için talepleri yerine getirmek için sabırsızlanıyor

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhur İttifakı'nın Türkiye Yüzyılı için talepleri yerine getirmek için sabırsızlandığını söyledi. Çelik, Karataş İlçe Başkanlığı ve MHP'nin Karataş Belediye Başkan adayı Necip Topuz'a destek istedi. Ayrıca, Çelik Yumurtalık ilçesinde de MHP'nin Belediye Başkan adayı Aydın Kütükoğlu'nu destekleyeceklerini belirtti.

  • Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak
    16:37 Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak

    Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' adlı şiirinin Yeni Türkü tarafından izinsiz kullanıldığını ve bu durumdan üzüntü duyduğunu açıkladı. Mungan, konuyla ilgili dava açılacağını duyurdu.

  • DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, Sakarya'da ziyaretler gerçekleştirdi
    16:37 DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, Sakarya'da ziyaretler gerçekleştirdi

    Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, seçim çalışmaları kapsamında Sakarya'da ziyaretler gerçekleştirdi. Uysal, yerel seçimlere sayılı günler kaldığını belirterek, Demokrat Parti'nin işleyen demokrasi ve hukuk düzeninin inşa edildiği, eşit fırsatlara sahip vatandaşların yarınından emin olduğu Türkiye hayallerinin bulunduğunu ifade etti. Uysal, Türkiye'nin kaynak ve imkanlarının farkında olduklarını vurgulayarak, bu büyük ülkeyi ve büyük milleti yeniden büyük güç haline getirecek irade, siyaset, geçmiş ve tecrübenin adresi olduklarını söyledi. Uysal, ziyaretleri sırasında esnafı da ziyaret ederek vatandaşlarla selamlaştı.

  • Karabük'te uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan şüpheli tutuklandı
    16:37 Karabük'te uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan şüpheli tutuklandı

    Karabük'te uyuşturucu operasyonu düzenleyen polis ekipleri, şüpheli O.A'nın üst aramasında uyuşturucu madde ele geçirdi. Gözaltına alınan şüpheli, adli makamlarca tutuklandı.

  • Antalya Vergi Dairesi, kira geliri beyanı için son tarihi duyurdu
    16:37 Antalya Vergi Dairesi, kira geliri beyanı için son tarihi duyurdu

    Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı, kira geliri elde edenlerin beyanname verme süresinin 1 Nisan olduğunu duyurdu. Beyana tabi gelirleri olan mükelleflerin, 2023 yılı yıllık gelir vergisi beyannamelerini 1 Nisan 2024'e kadar ikametgahlarının bağlı olduğu yer vergi dairesine vermeleri gerektiği belirtildi. Beyannamelerin hazır beyan sistemine internet üzerinden veya vergi dairesine bizzat gidilerek verilebileceği ifade edildi. Ayrıca, konutlardan elde edilen kira gelirlerinin süresinde beyan edilmemesi durumunda belirlenen 21 bin lira istisnadan yararlanılamayacağı ve gecikme faizi ile vergi ziyaı cezası ödeneceği uyarısı yapıldı.

  • Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül
    16:36 Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül

    41'incisi düzenlenen ödül töreni Dünya Tiyatro Günü'nde gerçekleştirildi. MSM öğrencilerinin oylarıyla belirlenen ödül bu yıl Tiyatrokare'nin sahneye koyduğu kapalı gişe oyunları arasında yerini alan 'Ağaçlar Ayakta Ölür' ve 'Veda' oyunlarıyla seyircilerini büyüleyen sanatçı Nevra Serezli'ye verildi. Nevra Serezli ödülü alırken gözyaşlarını tutamadı ve şöyle söyledi: 'Bu ödülü Metin (Serezli) yıllar önce almıştı, salonumuzda duruyordu. Belki bir gün ikincisini de ben alırım diye ümitleniyordum, hatta Metin ile bu konuda bol bol şakalaşıyordum. Şimdi salonda iki adet Dümbüllü büstü var ama ne yazık ki Metin yok. Böyle hasret gidereceğiz.' Nevra Serezli ayrıca bir sanatçının en büyük ödülünün sahneye çıkması olduğunu belirterek: 'Şimdi 'Ağaçlar Ayakta Ölür' oyununa yetişiyorum. Ödül töreninden sonra eve gitseydim, ödül coşkusunu bu kadar çok yaşayamayacaktım. Güzel ödül töreni seyircimin alkışlarıyla katlanacak' dedi. İSMAİL DÜMBÜLLÜ SANAT KAMUOYUNUN ÖNEMLİ ÖDÜLLERİNDEN BİRİ. Müjdat Gezen ise yıllardır verilen ödülle ilgili olarak: 'Tiyatromuzun en önemli isimlerinden İsmail Amca babamın da tanıdığıydı. Onun adına ödül vermeye karar verdiğimizde, yüzündeki gülüşü ve doğru ifadeyi yakalayabilmek için Savaş Dinçel'in yardımlarını rica etttim. Bu büst İsmail Dümbüllü fotoğrafı üzerine Savaş Dinçel'in yüz ifadesinin oturtulmasıyla oluştu ve bir komedyene layık hale geldi.' Töreni izlemeye gelen Tiyatrokare'nin kurucusu ve yönetmeni Nedim Saban ise, daha önce Tiyatrokare'ye Melek Baykal tarafından getirilen İsmail Dümbüllü Ödülünü çok önemsediğini, ayrıca bu ödülün tiyatro öğrencilerinin seçimiyle, Türkiye'ye örnek, seçkin bir tiyatro okulunda Dünya Tiyatro Gününde verilmesinden de gurur duyduğunu ekledi.

  • Orhan Gencebay'ın sahnedeki hali eleştirilere neden oldu
    16:36 Orhan Gencebay'ın sahnedeki hali eleştirilere neden oldu

    Orhan Gencebay'ın Şişli'deki iftar programında Cumhur İttifakı'na destek vermesi sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Eşi Sevim Emre ise Gencebay'ın siyaset üstü bir kişilik olduğunu ve hangi parti vatanı için uğraşıyorsa yanlarında olduklarını belirtti.

  • Survivor All Star Yarışmacısı Adem Kılıççı Katarsis Programında Konuştu
    16:36 Survivor All Star Yarışmacısı Adem Kılıççı Katarsis Programında Konuştu

    Survivor All Star yarışmacısı Adem Kılıççı, Gökhan Çınar'ın konuğu olduğu Katarsis programında iddialı sözler söyledi. Kılıççı, Survivor'da yaşadığı zorlukları anlattı ve neden bu yıl yarışmaya katılmadığını açıkladı. Ayrıca, Nisa'nın şampiyonluğuna sevindiğini ve Acun Ilıcalı'ya kırgın olduğunu belirtti.

  • SpaceX Starship Enkaz Parçaları eBay'de Satışa Çıktı
    16:35 SpaceX Starship Enkaz Parçaları eBay'de Satışa Çıktı

    Elon Musk'ın özel uzay şirketi SpaceX, Starship'in ilk iki test uçuşunda fırlatma araçlarını kaybetti. Şimdi bu patlamalardan kalan enkaz parçaları, eBay alışveriş sitesinde binlerce dolara satılıyor ve SpaceX, uzay aracını geri almak konusunda gevşek bir tutum sergiliyor. Bir eBay satıcısı, şirketin son fırlatma girişiminden kalan bir karo parçasını 'South Padre Adası'ndaki mendireklerin sonunda sudan yüzerken bulduğunu' söyledi. SpaceX'e 'enkaz bildirme sıcak hattı ve e-postası' üzerinden bilgi verdikten sonra şirket, satıcıya 'parçaları kendilerine göndermeyi ya da tutmayı' seçebileceğini söyledi. SpaceX Starship, patlamalarıyla ve çarpıcı paslanmaz çelik dış görünümüyle tanınıyor, ancak roketin alt kısmı ısı kalkanı olarak 18 bin siyah silika bazlı altıgen karo ile kaplı. Bu yeniden kullanılabilir karolar 2 bin 500 derece üzerindeki sıcaklıklara dayanacak şekilde tasarlanmış, bu nedenle roketler patladığında sağlam kalması bekleniyordu. Karoların kendileri maddi bir değere sahip değil ve esas olarak hatıra olarak değerlendiriliyor. SpaceX, NASA ile büyük sözleşmeleri olan başarılı bir işletme olsa da, şirket henüz Musk'ın şirket için belirlediği hırslı hedeflerin hiçbirine ulaşmadı ve ulusal uzay programlarının hatırladığı başarılara erişemedi. Yetkililerin bu parçalara sahip çıkamaması sonucu, bu enkaz parçalarını bulan kişiler eBay alışveriş sitesinde satışa çıkardı.

  • Volvo, Son Dizel Motorlu Otomobilini Üretti
    16:35 Volvo, Son Dizel Motorlu Otomobilini Üretti

    İsveç asıllı otomobil üreticisi Volvo, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada artık dizel motorlu otomobiller üretmeyeceğini belirtmişti. Şirketin Torslanda fabrikasında üretilen son dizel motorlu Volvo otomobilin modeli ise XC90 oldu. Volvo, gelecek yıllarda tüm satışlarını elektrikli otomobillerle gerçekleştirmeyi hedefliyor.


Advertisement