Türk Bankalarının Döviz Fonlamasına Bağımlılıkları Kredi Büyümesini Sınırlayabilir" (2) - Son Dakika
Güncel

Türk Bankalarının Döviz Fonlamasına Bağımlılıkları Kredi Büyümesini Sınırlayabilir" (2)

(ayrıntılar eklendi.

01.10.2015 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(ayrıntılar eklendi.)

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'de bankaların döviz cinsi fonlamaya olan ihtiyacı sebebiyle sektörde kredi büyümesinin sınırlanabileceği uyarısında bulundu.

Moody's'in bugün açıkladığı raporda, Türk bankalarının yabancı para cinsi fonlamaya ağırlık vermeleri ve bu fonlamanın maliyetinde beklenen artış nedeniyle bankaların kredi büyümesinin bu yıl ve gelecek yıl yavaşlayabileceğini belirtti.

Moody's Başkan Yardımcısı Irakli Pipia, "Türkiye'de bankaların kredilendirmedeki hızlı yükselişi geçen beş yılda, yurt içi mevduatları kredi büyümesine ayak uyduramadığı için, döviz kuru fonlamasındaki girişler tarafından finanse edilmişti. Ancak yabancı yatırımcı duyarlılığındaki azalma bankaların fonlamaya erişimini zorlaştırdı ve karlılığın halihazırda düşüş baskısı altında olduğu bir dönemde, risklerin yükselmesine sebep oldu" dedi.

Bankaların geçen beş yılda kredilerin mevduattan hızlı büyüdüğü ve bu nedenle gereken kaynağın ağırlıklı olarak yabancı para cinsi fonlamayla sağlandığına dikkat çekilen raporda, "Ancak yabancı yatırımcının ilgisindeki gerileme bankaların fonlamaya erişimini zorlaştırıyor ve karlılığın zaten aşağı yönlü baskı altında olduğu bu dönemde risk primini artırıyor" denildi.

Raporda, ilerleyen dönemde bankaların kredi büyüme oranlarını mevduattaki büyüme düzeyine indirebilecekleri veya daha aşağı çekebileceklerine işaret edildi. Rapora göre bu yılın ilk altı ayında mevduat büyümesi yüzde 11 düzeyinde gerçekleşti.

Raporda ABD'de beklenen faiz artışıyla birlikte Türkiye gibi  gelişmekte olan ülkelere para girişinin güç kaybedebileceği ve yabancı para cinsi fonlamaya erişimin zorlaşabileceği ifade edildi.

Moody's verilerine göre, Türk bankalarının sermaye pazarının 2015'de aldığı borçlar, 2010 sonundaki 66 milyar doların iki katından da fazlası olan 152 milyar dolara yükseldi. Toplam krediler ise aynı dönemde 356 milyar dolardan 540 milyar dolara yükseldi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türk Bankalarının Döviz Fonlamasına Bağımlılıkları Kredi Büyümesini Sınırlayabilir' (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement