Türk Bilim Adamından Tıpta Çığır Açacak Buluş - Son Dakika
Güncel

Türk Bilim Adamından Tıpta Çığır Açacak Buluş

Dünyanın en parlak 10 bilim adamı arasında gösterilen Prof. Dr. Aydoğan Özcan, kanser ve alzheimer hastaları için istenen testleri 10 saniyede yapabilen 10 dolarlık cihaz geliştirdi.

08.01.2016 14:17  Güncelleme: 14:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amerika'da dünyanın en parlak bilim insanı seçilen Türk Profesör bir buluşa imza attı. Kanser ve Alzheimer hastaları için istenen bin dolarlık testleri 10 dolarlık cihazla 10 saniyede yapıyor.

TIPTA ÇIĞIR AÇACAK BULUŞ

ABD'deki Kaliforniya Üniversitesi UCLA Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydoğan Özcan, tıpta çığır açacak bir buluş yaptı. Özcan, daha önce cep telefonlarını taşınabilir laboratuvara çevirecek bir cihaz geliştirmişti. Bu cihaz sıtmadan HIV'e, tüberkülozdan anemiye kadar pek çok hastalığı teşhis edebilecek sıradan testler yapabiliyordu. Özcan cihazı daha da geliştirerek pahalı genetik testlere yöneldi. Kendi laboratuvarında yaptığı icatlarda sınır tanımayan Özcan'ın son icadı, hastalar için önemli kolaylık sağlıyor.

BÜTÜN AKILLI TELEFONLARA MONTE EDİLEBİLİYOR

Prof. Özcan, 3D yazıcıyla oluşturduğu aparat sayesinde cep telefonunu DNA tarayıcı mikroskobuna çevirdi. Bütün akıllı telefonlara monte edilebilen 10 dolarlık aparat sayesinde Alzheimer ve kanser gibi hastalıklarda istenen yaklaşık bin dolarlık testler uygun fiyata yapılabiliyor. Üstelik 10 saniye gibi kısa bir sürede.

Bilim adamı Özcan geliştirdiği cihazla ilgili Bugün Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu. 3D yazıcıyla tüm akıllı telefonlara uygun ileri teknoloji bir mikroskop ürettiklerini ifade eden Özcan, "Flüorışıma mikroskobu şeklinde tasarlanan aparat, DNA örneklerini flüorışıma molekülleriyle imleyip, lazer ışınıyla uyarıyor. Akabinde her bir DNA zincirini tespit edebiliyor. DNA'ları görüntüleyerek teşhis koyabildiği gibi bulaşıcı hastalıklardaki ilaç direncini tespit edebiliyor" dedi.

"BÜYÜK VE PAHALI EKİPMANLARA İHTİYAÇ DUYULMUYOR"

Akıllı telefonlardaki yazılım ara yüzü sayesinde uzak bölgelerdeki DNA örneklerini kendi laboratuvarlarına gönderdiklerini ifade eden Özcan, "Böylece büyük ve pahalı ekipmanlara ihtiyaç duyulmuyor. Ucuz ve taşınabilir olan bu aparat, 3'üncü dünya ülkelerinde veya uzak ülkelerde yaşayan hastaların uzaktan tedavisinde büyük farklılık yaratabilecek" diye konuştu.

"DNA MOLEKÜLÜ GÖRDÜK"

Prof. Özcan "Yeni geliştirdiğimiz bu sistem dünyada ilk kez DNA molekülünü cep telefonu üzerinden görmemizi sağladı" dedi.

DÜNYANIN EN PARLAK BİLİM ADAMI SEÇİLDİ

2000 yılında Bilkent Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Amerika'ya giden 35 yaşındaki genç bilim adamı Prof. Dr. Aydoğan Özcan, kendi laboratuvarında yaptığı araştırmalar nedeniyle Populer Science dergisi tarafından, tüm dünyada 2012 yılının en parlak 10 bilim adamı arasında gösterildi. Aynı yıl Beyaz Saray'ın 94 genç bilim adamı ve mühendise verdiği 'Başkanlık Kariyer Başlangıç Ödülü'ne layık görüldü. (Kaynak: Nesrullah Sonay/ BUGÜN)

Son Dakika Güncel Türk Bilim Adamından Tıpta Çığır Açacak Buluş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • önce vatan : ona tavsiyem sakın Türkiye ye gelme burada ilim adamları ve zeki insanlar yandaş değilse vatan haini yazık en azından orada kahraman 10 12 Yanıtla
  • KURT: Turk Turk Turk Turk yine Turk 20 1 Yanıtla
  • Adem: Bravo valla insanlığa çok büyük bir katkı.Beynine sağlık,sana imkanları verenlere sağlık 18 0 Yanıtla
  • EVET HAYIR: İŞTE DEVLET BÖYLE BİLİM İNSANLARIN KARŞILIKSIZ TEŞVİK VERSİN HATA ORTAK OLSUN 15 0 Yanıtla
  • vatandaş: kesinlikle hile hurda ile sınav kazanıp bir yerlere başkasının hakkını yeyip gelen yada getirilenlerden değildir. 9 0 Yanıtla
  • Rıchard simson : Turk olabilir ama imkanları saglayan yine ABD ne yazık ki siz tubitak takilere sahip çıkabilseniz yeter her yıl birkaçı intahar etti ? Kafası çalışan türkiyede kalır mı hemde bu hükümetin yönettiği ülkede 6 3 Yanıtla
  • ermeni: kürtler saf ne anlar bu isden ermenilerin çobanlari ?? 0 6 Yanıtla
  • KURT: London..sizden pkk çikar 5 1 Yanıtla
  • AGRI KESiCi: ***...süleyman peygamber yüzbim kisilik ordusunu hicbir arac kullanmadan bir yerden bir yere havada götürüyordu...*** 2 0 Yanıtla

Advertisement