Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk: Hepatit C Konusunda Komisyona Yardım Bekliyoruz - Son Dakika
Güncel

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk: Hepatit C Konusunda Komisyona Yardım Bekliyoruz

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk: Hepatit C Konusunda Komisyona Yardım Bekliyoruz

–TÜRK Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Tekirdağ'ın Kapaklı İlçesi'ndeki diyaliz merkezine tedaviye gelen 18 hastada Hepatit C virüsünün bulaşması üzerine Sağlık Bakanlığı'na konunun araştırılması için başvurduklarını söyledi.

12.10.2016 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

–TÜRK Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Tekirdağ'ın Kapaklı İlçesi'ndeki diyaliz merkezine tedaviye gelen 18 hastada Hepatit C virüsünün bulaşması üzerine Sağlık Bakanlığı'na konunun araştırılması için başvurduklarını söyledi. Timur Erk, "Şu anda mevcut komisyondaki uzmanlara ilaveten yurt dışından ve yurt içinden enfeksiyon uzmanları gelip bu kökün bulunmasında Türk Böbrek Vakfı ve komisyona yardımcı olurlarsa çok sevinirim" dedi

Türk Böbrek Vakfı'nın Kapaklı İlçesi'ndeki Kadriye ve Kenan Tunalı Diyaliz Merkezi'nde tedaviye gelen 106 hastadan 18'inde Hepatit C virüsünün tespit edilmesinin ardından, Sağlık Bakanlığı inceleme yapması için komisyon kurdu. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, diyaliz merkezinde düzenlediği basın toplantısında, yaşanan olaydan dolayı büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

Diyaliz merkezini gazetecilere açarak gezdiren Erk, "Mehmet Haberal'ın kurduğu bu vakıf Türkiye'ye öncülük yapmıştır. Onlarca, yüzlerce diyaliz merkezi, tıbbi personel yetiştirip ekol haline gelmiştir. Kaliteli diyaliz sertifikası almış bir kurumdur. Aradan geçen süreç içerisinde seneler sonra yıllık 600 hastaya bakıyoruz. Hepatit C oranı yüzde 90'ken bu sayı şimdi ise 10'lara düşmüştür. 2 hasta ile Haziran ayında başlayan süreçte birden kuluçka dönemi olan süreçte 4 hastaya çıkınca, 'bu konu bizi aşıyor, Hepatit C hastaları artıyor' diyerek, konu bizi aştı diyerekten hemen bize uygun etik düşünce ile Sağlık Bakanlığı'na başvurduk. Komisyon kuruldu ve inceleme yaptı. Aldığı karar yeni hasta alınmayacak 6 aylık süre verilecek. Kök nedeni de bulunacak. Kökün bulunması bizim talebimizdir" dedi.

Mevcut komisyon ve uzmanların yanı sıra yurtiçinden ve yurt dışından gelecek enfeksiyon uzmanlarına da kapılarının açık olduğunu kaydeden Erk, "Şu anda mevcut komisyondaki uzmanlara ilaveten yurt dışındın ve yurt içinden enfeksiyon uzmanları gelip bu kökün bulunmasında Türk Böbrek Vakfı ve komisyona yardımcı olurlarsa çok sevinirim. 30 yıldır bu vakfın başındayım ve böyle bir olay başıma gelmedi. 30 senedir Böbrek Vakfı hiçbir şekilde negatif şekilde anılmamıştır. Üzüntüm ise had safhadadır. Bunun üstesinden gelecek yeteneğimiz ve yetkimiz de vardır" dedi.

"SADECE KAN YOLUYLA BULAŞIR"

Vakfın Nefroloji Uzmanı Yrd. Dç. Dr. Bilal Görçin ise Hepatit C virüsünün kan yoluyla veya cinsel yolla bulaştığını belirterek, "Hastanın damarından çıkan iğne vücudumuza değdiği zaman bulaşma oranı yüzde 2'dir. En iyi şartlarda yüzde 5'tir. Hijyenik şartlarda da bulaşmaz. Hastalarımıza düzenli olarak 10 yıldır temizleme kitleri kullanıyoruz. İçinde gazlı bezi, flasteri eldiveni var. Bu hastalardaki makineden bulaşması mümkün değildir. Hastaların kanı hiçbir zaman makineler ile temasa girmez. Kanın bulaştığı her şey tek kullanımlıktır. Kullanılması ve imha edilmesi özel şekilde yapılır. Bu hastaların hiçbiri Hepatit C virüsünden hasta olmadı. Karaciğer enzimleri yükseldi. Giderek artan bir şey değildir. Tedaviye ya da yatalak olmadılar. En büyük sıkıntı böbrek naklinde oluyor. Böbrek nakline de engel değildir. Nakil olmuş 20 hastanın 10'u Hepatit C taşıyıcısıdır. 104 hastanın 4 tanesi diyalize başladığından beri Hepatit C'si pozitifti. Ayrı yatak ve doktoru vardı. 17 hasta daha ilaveten hasta pozitif oldu. Yeni hasta kabul edemeyeceğimizi söylediler. O tarihten beri hasta kabulü yapmıyoruz. Düzenli 104 hastamız tedaviye giriyor" diye konuştu.

- Kapaklıtekirdağ

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk: Hepatit C Konusunda Komisyona Yardım Bekliyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement