Türk Büro-Sen: Erken Yaşta Evlilik İstihdam Katılımlarını Olumsuz Etkiliyor - Son Dakika
Güncel

Türk Büro-Sen: Erken Yaşta Evlilik İstihdam Katılımlarını Olumsuz Etkiliyor

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş'un 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, "Erken yaşta evlilik ve annelik, kız çocuklarının ruhsal ve bedensel gelişimlerini olumsuz etkilemenin yanı sıra, çocukların sosyal ve ekonomik durumlarını, eğitim hizmetlerinden yararlanmalarını ve istihdama katılımlarını da olumsuz etkilemektedir" dedi.

07.03.2014 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş'un 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, "Erken yaşta evlilik ve annelik, kız çocuklarının ruhsal ve bedensel gelişimlerini olumsuz etkilemenin yanı sıra, çocukların sosyal ve ekonomik durumlarını, eğitim hizmetlerinden yararlanmalarını ve istihdama katılımlarını da olumsuz etkilemektedir" dedi.

Yokuş, dünyanın birçok çatışma bölgesinde cinsel şiddetin bilinçli ve sistematik bir şekilde kadınları ve tüm toplumu sindirmek için uygulandığını belirtti. Yokuş, ayrıca kadınların ve kız çocuklarının kabul edilemez bir şekilde evde, okulda, iş yerinde ve toplum içinde şiddete hem de çoğunlukla en yakınlarının uyguladığı şiddete maruz kalmasının kabul edilemez bir durum olduğunu savundu. Yokuş, erken yaşta evlilik ve annelik, kız çocuklarının ruhsal ve bedensel gelişimlerini olumsuz etkilemenin yanı sıra, çocukların sosyal ve ekonomik durumlarını, eğitim hizmetlerinden yararlanmalarını ve istihdama katılımlarını da olumsuz etkilediğini vurguladı.

-"EKONOMİK BÜYÜME KADINLARA EŞİT ÖLÇÜDE YANSIMADI"-

Tüm dünyada kadınların cinsiyet ayrımcılığına tabi tutulduğunu belirten Yokuş şunları kaydetti:

"Eğitimde ulusal ve uluslararası seviyede hala büyük farklılıklar göze çarpmakta olup, büyük oranda kız çocuklarının okula hiç gidemediği ya da eğitimlerini devam ettiremediği veya çok az bilgi ve birikimle okulu bitirebildiği görülmektedir. Ülkemizin kişi başına milli geliri esas alındığında dünyanın en büyük 17. Ekonomisi olduğu ifade edilmektedir. Ancak bu ekonomik büyümenin topluma ve özellikle de kadınlara eşit ölçüde yansıdığı, sosyal kalkınmayı doğrudan beraberinde getirdiği ve bölgesel eşitsizlikleri azalttığı söylenemez. 2012 verilerine göre ülkemiz Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği endeksinde 68. sırada, Dünya Ekonomi Forumu 2013 Cinsiyet Ayrımcılığı Raporu'nda ise 136 ülke içinde 120.sırada yer almaktadır. Türkiye'de 2012 yılında okuma yazma bilmeyen erkek nüfus oranı yüzde 1,4 iken, kadınlarda bu oran yüzde 7'dir. Bu durum yetişkin kadın nüfusun eğitim durumu, kadın istihdamı ve kadın yoksulluğu açısından önemli bir göstergedir."

Kadın girişimcilerin genellikle küçük firmalarda ve az karlı sektörlerde faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Yokuş, "Ücretli çalışan kadınlar ise daha çok geçici ve yarı zamanlı işlerde, daha düşük katma değer yaratan sektörlerde istihdam ediliyorlar. Dolayısıyla, kariyer ve ilerleme imkânları daha az" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Türk Büro-Sen: Erken Yaşta Evlilik İstihdam Katılımlarını Olumsuz Etkiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement