Türk Büro-Sen Genel Başkanı Yokuş: Torba Yasa Memurun İş Güvencesini Elinden Alacak - Son Dakika
Güncel

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Yokuş: Torba Yasa Memurun İş Güvencesini Elinden Alacak

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Yokuş: Torba Yasa Memurun İş Güvencesini Elinden Alacak

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden Torba Yasa Tasarısı'nın geri çekilmemesi halinde 450 bin mensuplarıyla iş bırakacaklarını açıkladı.

28.06.2014 10:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden Torba Yasa Tasarısı'nın geri çekilmemesi halinde 450 bin mensuplarıyla iş bırakacaklarını açıkladı. Düzenlemeyi "garabet" olarak nitelendiren Yokuş, düzenlemenin yasalaşması halinde, memurların iş güvencesinin elinden alınacağını, hak kaybına uğrayanların, eski görev yerlerine atanamayacaklarını belirtti.

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş yaptığı yazılı açıklamada Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden Torba Yasa Tasarısı'nı değerlendirdi. Düzenlemeyle memurun iş güvencesinin elinden alınacağını savunan Yokuş, tasarıya eklenen maddelerle de kamu görevlilerinin mahkemelere başvurmalarının anlamsız hale getirildiğini ve idarecilerin keyfi uygulamalarının önünün açıldığını savundu. Düzenlemenin mevcut hali ile yasalaşması durumunda haksız yere görev yeri değiştirilen memurun mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı alsa bile en az 2 yıl beklemek zorunda kalacağına dikkat çeken Yokuş, unvanı elinden alınan memurların da mahkemelerin lehlerine karar verilmesi halinde 2 yıl bekleyeceğini ifade etti. Yokuş, "Maaştan kesme cezası alan memurun para kesme cezası yürütmeyi durdurma kararı alsa bile en az 2 yıl boyu maaş kesme cezası devam edecek. İş akdi fesih edilen ve ya memuriyetten çıkartılan memurlar mahkemece haklı bulunup görevlerine iade edilse bile en az 2 yıl görevine dönemeyecek. Tayin yoluyla aile bütünlüğü bozulan, eşi ile ayrı illerde çalışmak zorunda kalan memur mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verse bile 2 yıl bekleyecek" dedi.

-HUKUK KATLİAMI-

Düzenlemeyi garabet olarak nitelendiren Yokuş, düzenlemenin yasalaşması halinde, hak kaybına uğrayanların, 2 yıl sonra eski görev yerlerine atanamayacaklarını belirtti. Mevcut uygulamada kesinleşen mahkeme kararlarının uyulacağının hükme bağlandığını anımsatan Yokuş, "Bu süreyi 2 yıla yaymak sadece çalışanların hak kaybına sebep olmayacak, aynı zamanda hukuk sistemimize de derin bir darbe vuracaktır. Bu yasa maddesinin yürürlüğe girmesi ile birlikte de Anayasamızda yazan "Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir' ve hukukun üstünlüğü ilkeleri ayaklar altına alınacaktır. "Mahkeme kararları 2 yıl içinde uygulanır' demek tam bir hukuk katliamıdır" değerlendirmesinde bulundu

-KARARLARIN UYGULANMASI İDARECİLERİN KEYFİYETİNDE-

Hak kaybına uğrayan kamu çalışanı mahkeme kararını aldıktan sonra 2 yıllık süreç içinde ataması gerçekleşmezse, kusuru işleyen yöneticilere ceza soruşturması ve kovuşturması açılamayacağını ifade eden Yokuş, düzenleme ile sadece mahkemelerin by-pass edilmediğini, kararların uygulanmasının da idarecinin keyfine bırakıldığını belirtti. Hukuku tanımayan, hukuk kurullarını hiçe sayan yöneticilere ceza-i müeyyide uygulanmamasının hukuk katliamından başka bir şey olmadığını belirten Yokuş, düzenleme ile en temel insan haklarını çiğnendiğini savundu. Yokuş, "Söz konusu kanun maddesinde görevini kötüye kullanan atanmış bürokratların sadece disiplin kovuşturmasına tabii olacakları, bu soruşturmayı da kendilerini atayacakları bakanların yapacak olması hukuksuzluğun başka bir merhalesidir. Anlaşılan o ki, siyasi iktidar kamu çalışanlarının güvencesini elinden almakla kalmayacak, kamu yönetimini yandaş bürokratlarıyla siyasallaştıracaktır" diye konuştu.

-YASA TASARI GERİ ÇEKİLMEZSE İŞ BIRAKACAĞIZ-

Anayasada açıkça mahkeme kararlarının niteliği konusunda düzenlemelerin yer aldığını anımsatan Yokuş, "21 Şubat 2014 tarihli ve 6526 sayılı kanun ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunun 27. ve 28. maddelerinde değişiklik yapan hükümetin, aradan dört ay geçmeden böylesi bir önergeyi kanunlaştırmaya çalışmasının gerekçesinin izah edilmesi gerekmektedir. Türkiye Kamu-Sen ve Türk Büro-Sen olarak, Torba Yasa'da görüşülen memurun iş güvencesine göz diken bu tasarının yasalaşması halinde tüm Türkiye'de 450 bin mensubumuz ile iş bırakacağımızı, yasa tasarısının çekilmesi ve memurun iş güvencesinin korunması için her platformda mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Türk Büro-Sen Genel Başkanı Yokuş: Torba Yasa Memurun İş Güvencesini Elinden Alacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement