Türk Çay Sektöründe Kaçak Çay Endişesi - Son Dakika
Güncel

Türk Çay Sektöründe Kaçak Çay Endişesi

Türk Çay Sektöründe Kaçak Çay Endişesi

RTB Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan: "Kaçak çay konusunda çok çalıştık, çok tehditler aldık, üzerimize gelenler oldu ama yılmadık yılmayacağız ve kaçak çayla mücadeleye devam edeceğiz"

08.10.2013 17:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rize Ticaret Borsası (RTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, "Kaçak çay konusunda çok çalıştık, çok tehditler aldık, üzerimize gelenler oldu ama yılmadık, yılmayacağız ve kaçak çayla mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan, borsa binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl yaş çay rekoltesinde yaşanan düşüşün kuru çaya değer katacağını belirterek, "Ancak ürünün az olması beraberinde farklı sorunları da getiriyor. Özellikle son dönemde emniyet birimleri kaçak çayın yeniden ülkemize yönelmeye başladığı yönünde duyumlar alıyor. Bizi sıkıntıya sokan esas kaçak çay İran bölgesinde üretilendir. İran'da üretilen çaylar üzerine Türk çayı yazılarak piyasada satılmaya çalışılıyor" diye konuştu.

Kaçak çayla iligli alınacak duyumun emniyet birimleri ile anında paylaşılmasını isteyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Kim kaçak çayla ilgilenirse bunu duyduğum takdirde ilgili makamlara  gerekeni yapması konusunda bilgilendiririm. O zaman kimse bana gammaz demesin. Bu bir gammazlık değil, devletine, milletine, ürününe sahip çıkmaktır. Kaçak çay konusunda çok çalıştık, çok tehditler aldık, üzerimize gelenler oldu ama yılmadık yılmayacağız ve kaçak çayla mücadeleye devam edeceğiz. Çay kaçakçılığının bitirilmesi için üzerimize düşen görevi sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz."

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Türk çayına talebin arttığını kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türk çayı bölgede yüzde 8 oranında satılıyordu, yüzde 35 seviyelerine kadar taşındı. Özellikle ÇAYKUR ve bazı özel firmalar bölge halkının damak tadına uygun uygun çay üretip satışa sundular. Özel sektörün bu alanda yeni çalışmaları var. Dışarıdan gelen ithal çayla yerli çayı yüzde 50 karıştırıp piyasaya süreceğiz. Daha sonra Türk çayı yüzde 60, 70 seviyelerde artarak devam edecek. Bölgeye yönelik değişen damak tadını Türk çayına döndürmek için çalışacağız. "

Çay kanunu çalışmasına iki yıl emek verdiklerini de vurgulayan Erdoğan, bir elin parmaklarını geçmeyecek kişilerin muhalefet etmesi nedeniyle kanunun hazırlanamadığını sözlerine ekledi. - Rize

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Çay Sektöründe Kaçak Çay Endişesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement