Türk Dünyası Sağlıklı Yaşlanma Sempozyumu Başladı - Son Dakika
Yerel

Türk Dünyası Sağlıklı Yaşlanma Sempozyumu Başladı

Eskişehir'de Türk Dünyası Sağlıklı Yaşlanma Sempozyumu 8 ülkeden gelen bilim adamlarının katılımıyla başladı.

11.10.2014 13:27  Güncelleme: 14:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir'de "Türk Dünyası Sağlıklı Yaşlanma Sempozyumu" 8 ülkeden gelen bilim adamlarının katılımıyla başladı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma Bosna Hersek, Moğolistan, Başkurdistan, Kırgızistan, Kazakistan, Kosova, Makedonya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelen bilim adamları katıldı.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, sempozyumda yaptığı konuşmada, 21. yüzyılda yaşlı nüfusun genel nüfus içindeki payının önemli sağlık konularından birisi haline geldiğini söyledi.

Ortalama yaşam süresinin uzamasıyla dünyada, yaşlı nüfusun da giderek arttığını belirten Tuna, " Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 65 yaş ve üzeri yaşlı kabul ediliyor. Şu anda yaklaşık 5-6 milyon civarında olan 65 yaş üzeri nüfus, önümüzdeki 8-10 yıl içerisinde 15 milyona doğru yaklaşacak. Bu Türkiye açısından oldukça ciddi bir durum" diye konuştu.

Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği süresince bir çok önemli etkinliğe imza attığını vurgulayan Tuna, mümkün oldukça her alanla ilgili etkinlik düzenlemeye çalıştıklarını anlattı.

ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemelerin tıp bilimi ve sağlık alanına sunduğu imkanlar nedeniyle yaşam beklentisinin giderek arttığını ifade etti.

Gönen, günümüzde önemli sorunlardan birinin "sağlıklı yaşam süresinin nasıl artırılacağı" olduğunu vurguladı.

-"2023'de Türkiye'deki yaşlılık oranı 12 milyon olacak"

Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr Osman İlhan ise Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde değiştiğini bildirdi.

Önümüzdeki yıllarda en hızlı yaşlanan ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini vurgulayan İlhan, şunları kaydetti:

"2023'de Türkiye'deki yaşlılık oranı 12 milyon olacak. Belçika nüfusundan fazla olacak. Bu da büyük bir güç. Sağlık da değişim, Türk insanın doktora ulaşmasını arttırdı. Türkiye'deki hasta Avrupa'daki hastaya göre doktora çok daha çabuk ulaşıyor. Bu da tedaviyi ve erken tanıyı getiriyor. Artık enfeksiyondan veya başka sebeplerden ölüm azalıyor, artık yaşlanıyoruz. Bugün Türkiye hiç beklemediğiniz kadar yaşlılığa hazır olması gereken bir ülke. Yaşlılara yönelik bir sivil toplum devleti olarak bir hazırlık yapmalıyız."

İlhan, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'yla iş birliği yaparak "Nüfusta yaşlanma konusunda ne gibi tedbirler alınabilir?" konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

TÜRKSOY Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu, insanların sağlıklı yaşam sürmelerinin hayatın her aşamasını etkilediğini söyledi.

TÜRKSOY'un kuruluşu hakkında bilgi veren Mülazımoğlu, "Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği etkinlileri kapsamında TÜRKSOY, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'yla bir çok önemli etkinlikler gerçekleştirmiştir" dedi. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türk Dünyası Sağlıklı Yaşlanma Sempozyumu Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement