Türk Dünyasına Ait Her Şey Bu Mahallede - Son Dakika
Kültür Sanat

Türk Dünyasına Ait Her Şey Bu Mahallede

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbullulara ve Türk dünyasına sunduğu "Türk Dünyası Kültür Mahallesi"nde Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, KKTC, Tataristan ve Başkurtistan'ı temsil eden birer kültür evi bulunuyor Kültür evlerinde, Türk cumhuriyetlerine özgü ev eşyası, günlük hayatta ve özel günlerde kullanılan giysiler, takılar, müzik aletleri, oyuncaklar, halılar, kilimler, mutfak eşyası, av ve tarihi savaş malzemeleri sergileniyor.

07.01.2015 12:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbullulara ve Türk dünyasına sunduğu "Türk Dünyası Kültür Mahallesi"nde Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, KKTC, Tataristan ve Başkurtistan'ı temsil eden birer kültür evi bulunuyor.

Kültür AŞ'den yapılan açıklamaya göre, Topkapı'daki Türk Dünyası Kültür Mahallesi, ziyaretçilerine, Kırım'dan Çin Seddi'ne kadar uzanan coğrafyada gezinti yapma imkanı sunuyor.

Mahallede, Türk cumhuriyetlerini temsil eden birer kültür evi bulunurken, Balkanlar'daki Türk varlığı da özel bir "Balkan Evi" ile temsil ediliyor.

Mahallede, "Yurd" denilen ve keçeden yapılan iki otantik Türk çadırı yer alırken, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye ettiği Yurd da bu mahallede sergileniyor.

Kültürlere özgü eşya

Mahalle, Türk dünyasında özenle kutlanan "Nevruz" ve "Sabuntuy" ile bağımsızlık günlerine de ev sahipliği yaparken, Türk dünyasının bayramları, özel programlar, devlet büyüklerinin katılımı ile burada kutlanıyor. Türk cumhuriyetlerine özgü ev eşyası, günlük hayatta ve özel günlerde kullanılan giysiler, takılar, müzik aletleri, oyuncaklar, halılar, kilimler, mutfak eşyası, av ve tarihi savaş malzemeleri de bu  evlerde sergileniyor. Kültür evlerindeki televizyonlarda Türk cumhuriyetlerine ait videolar gösterilirken, ziyaretçiler "Turkuvaz" adlı bölümden hediyelik eşya satın alabiliyor.

Orhun Abideleri, orijinal boyutlarıyla sergileniyor

Kültür AŞ, Orhun Abideleri'nin orijinal boyuttaki maketlerini yaptırarak Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi'nde sergilemeye başladı. Sergide, Göktürk İmparatorluğu'nun hükümdarı Bilge Kağan ve kardeşi Kültigin'e ait birer, vezir Tonyukuk'a ait ise iki adet taş yazıt ve çeşitli tarihi figürler bulunuyor. Tarihi yazıtlara ait maketler, yılın her günü yerli ve yabancı turistler tarafından ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Ziyaretçiler, Orta Asya'dan Türkiye'ye gelen kebabın birçok türünün, ilk mantı ve makarna örneğinin de içlerinde bulunduğu legmen, Özbek pilavı, buharda mantı, çüçüre, göşnan gibi yüzlerce yemek çeşidini mahalledeki restoranda tatma imkanı buluyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Türk Dünyasına Ait Her Şey Bu Mahallede - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement