Türk Dünyasının "Küçük Mucitleri" Birincilik İçin Yarışıyor - Son Dakika
Yerel

Türk Dünyasının "Küçük Mucitleri" Birincilik İçin Yarışıyor

Eskişehir 2013 TDKB Ajansı ve TÜGED iş birliğiyle buluş ve tasarım temalı düzenlenen "Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları Proje Yarışması"na 13 ülkeden 925 başvuru yapıldığı bildirildi Yarışmaya katılan projelerin 528'i tasarım, 397'si buluş alanında Yurtdışından Makedonya, Türkiye'den ise Eskişehir en çok başvuruyu yaptı.

19.04.2014 17:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk dünyasının "küçük mucitleri"nin icatlarının belirlenmesi amacıyla, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti (TDKB) Ajansı ve Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği (TÜGED) iş birliğiyle buluş ve tasarım temalı düzenlenen "Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları Proje Yarışması"na 13 ülkeden 925 başvuru yapıldığı bildirildi.

Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları Basın ve İletişim Sorumlusu Erol Coşkun, yaptığı açıklamada, Eskişehir Türk Dünyası 2013 Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında mayıs ayı sonuna kadar gerçekleştirilecek olimpiyatlara büyük ilginin olduğu belirtilerek, proje yarışmasına Türk dünyasından 13 ülkenin ilköğretim ve ortaokullarında öğrenim gören 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin katıldığını anımsattı.

En çok başvuru Makedonya'dan

Türkiye dışında yarışmaya katılan 12 ülkeden 100 proje arasında Makedonya'nın ilk sırada geldiğini, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Moldova, Azerbaycan, Türkmenistan, Tataristan'ın başvuru sayısına göre bu ülkeyi sırasıyla takip ettiğini kaydetti.

Coşkun, TÜGED'in, Türkiye dışından katılımların artması ve yurt dışından başvurularda katılım için yaşanacak güçlük göz önüne alınarak proje başvuru süresinin uzatıldığını ifade etti. Yarışmaya katılan projelerin 528'inin tasarım, 397'sinin ise buluş alanında yapıldığına dikkati çeken Coşkun, Türkiye genelinde 80 ilin başvurduğu bilim olimpiyatlarında iller arasında 85 proje başvurusu ile Eskişehir'in ilk sırada yer aldığını, ardından Manisa, İstanbul, Bitlis ve Kırşehir'in takip ettiğini vurguladı.

Yarışmada ana tema "buluş ve tasarım"

Türkiye'den yarışma için projelerde en çok ilk ve ortaokul öğrencilerinin başvuruda bulunduğunu, katılanlar arasında ise Bilim Sanat Merkezleri'nden 220 başvurunun dikkati çektiğini anlattı.

Türk dünyası ülkelerinin ilk ve ortaokul öğrencilerinin katılabildiği, ana teması "buluş ve tasarım" olarak belirlenen ve içeriği itibarıyla Türk dünyası ülkeleri arasında bu formatta ilk proje yarışması olma özelliği taşıyan etkinlikle, söz konusu ülkelerdeki öğrencilerin, bilim ve teknoloji alanında proje üreterek, buluş, tasarım alanında yeni ve özgün projelere imza atamaları, küçük mucitlerin sayısının artması hedefleniyor.

Bu sayede, öğrencilerin yaratıcı düşünmeleri ve içlerindeki cevherlerin açığa çıkartılarak Türk dünyasındaki bilim ve teknoloji alanında gelişmelere katkı sağlamak amaçlanıyor.

Türkçe, İngilizce ve Rusça olmak üzere üç dilde tasarlanan, öğrencilerin online olarak "www.tdbo.org" web sayfası üzerinden yarışmaya, mayıs ayı sonunu kadar başvurabilecekleri dile getirildi.

Ön elemeyi geçen ve Eskişehir'de sergilenecek 100 eserin jüri tarafından değerlendirileceği, kazanan öğrencilerin eserlerinin yer aldığı sergi ve ödül töreninin ise yine Eskişehir'de yapılacağı açıklandı.

Buluş ve tasarım olmak üzere her iki kategoride dereceye giren projelere, para ve çeşitli ödüller dağıtılacak. Ayrıca proje yarışmasında ilk 100'e giren ve ödül kazanan projelerin tanıtım filmleri çekilecek. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türk Dünyasının 'Küçük Mucitleri' Birincilik İçin Yarışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement