Türk Dünyasının ortak bayramı NEVRUZ amacına uygun kutlanmalı - Son Dakika
Güncel

Türk Dünyasının ortak bayramı NEVRUZ amacına uygun kutlanmalı

''Türk Dünyasında Nevruz'' paneli Kültür Sanat Evi'nde gerçekleştirildi. Konuşmacılar Nevruzun bayramı çağrıştırdığını ve neşe içinde kutlanması gerektiğini vurguladı.

21.03.2016 15:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Panel, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Folklörü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Metin Ekici'nin açılış konuşmasıyla başladı. Prof.Dr. Ekici, Nevruz'un ilkbahar'ın başlangıcı anlamına geldiğini ve bu bayramı Türklerin İslamiyet öncesinden günümüze kadar kutladıklarını belirterek, ''Bugün yeni bir başlangıç olmalı, toplumca birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olmalıyız'' dedi.

Panel Yöneticisi Doç. Dr. Rüçhan Bubur,''Nevruz yaşam sevincini, doğayı, mutluluğu, üremeyi simgeleyen bir bayramdır ve Türkler bu bayramı yüzyıllardır kutlamaktadır'' dedi. Doç. Dr. Bubur konuşmasının devamında Nevruz'un Türk Coğrafyasında doğan bir bayram olduğunu belirterek, ' 'Nevruz Bayramı'nın insanlara neşe, sevinç, huzur ve barış kaynağı olmasını diliyorum'' dedi.

ERGENEKON BAYRAMI

Ege Üniversitesi Türk Dünyaları Araştırmaları Enstitüsü Yüksek Lisans Öğrencisi Azerbaycanlı Gülnar Hüseyinova, Nevruz kelimesinin Farsça Kökenli olduğunu ve ''Yeni Gün'' anlamına geldiğini, Kuzey Yarımküre'de Yaz başlangıcı olduğunu belirtti. Türk Boylarında yeni yılın ilk gününün bahar'ın başlangıcına denk geldiğini ve Nevruz'un Ergenekon Bayramı ismiyle de kutlanıldığını belirterek bu bayramda çeşitli yarışlar, gösteriler ve oyunlar düzenlendiğini söyledi.

NEFRET VE DÜŞMANLIKLAR UNUTULUR

Ege Üniversitesi Türk Dünyaları Araştırmaları Enstitüsü Öğrencisi Uygur Türkü Aykanat Osman, ''Kırgızistanda gece ile gündüzün eşit olduğu, baharın başladığı 21 Mart günü, Kırgız Türkleri tarafından kutlanmaktadır ve bu dönemde insanlar fakirlere yardım eder. Aralarındaki, kin, nefret ve düşmalıkları unutarak yeni günün doğmasını beklerler'' dedi.

Kazak öğrenci Aliye Ramazanova, Kazakların Nevruzu baharın başlangıcı olarak gördüğünü ve bu günü ulu gün olarak benimsediklerini belirtti.

Özbek Münacaat öğrenci Muhiddinova Nevruz hazırlıklarının 21 Marttan çok önce başladığını söyledi ve Nevruzdan önce evler ve sokakların temizlenerek fidanların dikildiğini söyledi.

Türkmen öğrenci Kuvvat Şamamedov Türkmenistan'da Nevruzun 1992 yılında resmi bayram ilan edildiğini ve Nevruzdan bir hafta önce evlerin temizlendiğini, bayraklarla süslendiğini belirterek bu hazırlıkların yapılmaması dahilinde insanların yıl boyunca mutsuz olacağına inanıldığını belirtti.

Panel sonunda Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici konuşmacılara katılım belgesi verildi ve panel sonlandırıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türk Dünyasının ortak bayramı NEVRUZ amacına uygun kutlanmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement