Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak Açıklaması

"İlaca ve sağlığa erişememe riskini taşıyan her tür tasarrufun arkasından çok daha büyük ve geri döndürülemez toplumsal ve ekonomik maliyetler ortaya çıkarabileceği unutulmamalıdır"

11.12.2014 18:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, "İlaca ve sağlığa erişememe riskini taşıyan her tür tasarrufun arkasından çok daha büyük ve geri döndürülemez toplumsal ve ekonomik maliyetler ortaya çıkarabileceği unutulmamalıdır" dedi.

Çolak, 9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası'nın ev sahipliğinde bir otelde düzenlenen "39. Dönem Merkez Heyeti 2. Bölgelerarası Toplantısı"nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2003 yılından itibaren "reform" adı altında sağlık ve sosyal güvenlik sisteminde kapsamlı bir dönüşüm sürecine girdiğini söyledi.

Toplam sağlık harcamalarını artıran unsurun, ilaca yapılan harcamalar olmadığını savunan Çolak, şunları söyledi:

"Sağlıkta dönüşüm ile herkesin sağlığa erişiminin artması, ancak aynı zamanda harcamaların artmaması istenmektedir. Bu ikisi bir arada mümkün olamayınca da ilaç aşırı ucuzlatılarak, toplam gider azaltılmaya çalışılmakta, eczanelerin omurgasını oluşturan ilaç fiyatlarındaki düşüşler eczacıların reel karlarını ciddi biçimde eritmektedir. İlaca ve sağlığa erişememe riskini taşıyan her tür tasarrufun arkasından çok daha büyük ve geri döndürülemez toplumsal ve ekonomik maliyetler ortaya çıkarabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle konunun daha bütünsel bir yaklaşımla sorumlu ilaç kullanımını da içeren sağlıkta akılcı yararlanım kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir."

Eczacılar olarak gündelik sorunlarında dahi bir gelecek vizyonu ile hareket edilmesi gerektiğine işaret eden Çolak, "Eczacılar olarak gelecek vizyonumuz şu zemin üzerinde yükselmek durumundadır, 'insanların sağlık ve esenliğini artırmada, halk sağlığını koruyup güçlendirmede, evrensel, eşitlikçi, sürdürülebilir, yüksek kaliteli, yenilikçi ve insan odaklı sağlık sistemlerinin oluşmasında eczacıyı birinci basamak sağlık danışmanı olarak merkeze koymak, eczacının vazgeçilmezliğini kanıtlamak'" ifadelerini kullandı.

TEB olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Çolak, bunların başında,  "Eczacı emekliliği", "Mesleki eğitimler" ve "Meslek hakkı" çalışmaları geldiğini kaydetti.

Toplantıya, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Bitlis Belediye Başkanı Hüseyin Olan, TEB 9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Yücel Yenilmez ile bölgelerden gelen eczacılar katıldı.

Toplantı, 14 Aralık'ta sona erecek.

Bu arada, TEB 9. Bölge Eczacı Odası'nın Ertuğrulgazi Mahallesi'ndeki yeni hizmet binası da düzenlenen törenle açıldı. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement