Türk Filmleri Haftası Özbekistan'da Başladı - Son Dakika
Güncel

Türk Filmleri Haftası Özbekistan'da Başladı

Türk Filmleri Haftası Özbekistan\'da Başladı

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 10. Türk Filmleri Haftası başladı.

24.01.2014 10:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 10. Türk Filmleri Haftası başladı.

Taşkent'teki Radisson SAS otelinde hafta sonuna kadar gösterilecek filmler arasında "Fetih 1453", "Güneşin oğlu", "Vizontele Tuuba" yer alıyor.

Türkiye'nin Taşkent Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği tarafından organize edilen Türk Filmleri Haftası'nın açılışında konuşan Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Mehmet Sertaç Sönmezay, Türk sinemasının 2000'li yıllardan itibaren büyük değişim geçirdiğini ifade ederek, izleyici profilinin değiştiğini, teknik olarak dünya standartlarının yakalandığını, sektöre eğitimli gençlerin hakim olmaya başladığını kaydetti.

Sönmezay, Türk filmlerinin bütçelerinin milyon dolarlık olduğunu dile getirerek, 2013 yılında Türk filmleri için 29 milyon bilet kesilirken, toplam izleyici sayısının 50,3 milyona ulaştığını, böylece tüm zamanların genel izleyici rekorunun kırıldığını vurguladı.

Günümüzde, "Muhteşem Yüzyıl" ve "Kurtlar Vadisi" gibi 70'ten fazla Türk dizisinin Ortadoğu'dan Balkanlar'a, Orta Asya'dan Güney Amerika'ya kadar 50'yi aşkın ülke televizyonlarında gösterildiğini kaydeden Sönmezay, bunların satışından yıllık 300 milyon dolar civarında gelir elde edildiğini ifade etti.

Sönmezay, Türkiye'de 2012 yılı itibarıyla 567 sinema binası, 2093 sinema perdesi ve 270 bin civarında sinema koltuğunun bulunduğunu dile getirirken, Taşkent Türk Filmleri Haftası etkinlikleri çerçevesinde gösterilecek, İstanbul'un fethini anlatan ve Türk sinemasının en büyük bütçeli filmlerinden biri olan "Fetih 1453" filminin 6,5 milyon kişi tarafından izlenerek, tüm zamanların en çok izlenen filmi olduğunu ve 30 milyon dolara yakın gişe hasılatı yaptığını kaydetti.

Sönmezay, Türk Filmleri Haftası çerçevesinde, çok güzel filmlerin seçildiğini ve Özbek seyircilerinin beğenisini kazanacağına inandığını belirterek, bu etkinlikte en çok emeği geçen Taşkent Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Cihan Varlık'a teşekkür etti.

Türk Filmleri Haftası'nın ilk gününde gösterime sunulan "Fetih 1453" filmi, Özbek seyircilerin büyük beğenisini kazandı.

Türk Filmleri Haftası, 26 Ocak'a kadar sürecek. - Taşkent

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Filmleri Haftası Özbekistan'da Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement