Türk Firarilerin Tünel İsyanı: Bizimki Daha Uzundu, Tahliye Olduk - Son Dakika
Güncel

Türk Firarilerin Tünel İsyanı: Bizimki Daha Uzundu, Tahliye Olduk

Kırşehir Cezaevi'nden 1988'de firar eden isimlerden Veyis Türkmen, 1.5 km'lik tünelle cezaevinden kaçan Meksikalı Guzman'ın Guinness Rekorlar Kitabı'na girmesini eleştirdi.

07.08.2015 09:38  Güncelleme: 09:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırşehir Cezaevi'nde tutuklu bulunan 18 kişi, 17 Eylül 1988'de 5.5 ayda kazdıkları 118 metrelik tünelden firar etti. Fotoğraftaki isimlerden Veyis Sami Türkmen, geçtiğimiz günlerde 1.5 km'lik tünelle cezaevinden kaçan Meksikalı Joaquin Guzman'ın Guinness Rekorlar Kitabı'na girmesini eleştirdi, "Rekor bizde" dedi.

Grup 2.5 yıl da Malatya'da tünel kazmış. Tünelin bitmesine 1-2 metre kala Yargıtay'dan tahliye kararları gelmiş.

BÜYÜK YANKI UYANDIRMIŞTI

Tamamı sol görüşlü tutuklulardı. 18 kişiydiler. Ranzalardan elde ettikleri demir levyelerle 5.5 ay gece gündüz uğraşıp kazdıkları 118 metrelik tünelden bir gece yarısı firar ettiler. 17 Eylül 1988 günü Kırşehir cezaevi'nden gerçekleşen firar gündeme bomba gibi düştü. 18 firariden 6'sı 1 gün sonra yakalanarak cezaevine geri götürüldü. Olayın hemen ardından, 3 tutuklunun tünel içinde zafer işareti yaparken çektirdiği fotoğraf, gazetelerin manşetlerinde yer aldı.

Habertürk'tün haberine göre o fotoğraftaki "Köstebek" lakaplı Adem Kütük, 3 yıl önce hayatını kaybetti. Selman Altınöz Hatay'da mütevazı bir yaşam sürüyor. 27 yıl önce hafızalara kazınan "firar" fotoğrafında yer alan üçüncü isim ise Veyis Sami Türkmen.

"BİZE HAKSIZLIK YAPILDI"

59 yaşındaki Türkmen, dünyanın en uzun tünelini kazdıklarını, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeleri gerektiğini söyledi. Meksika'nın en büyük uyuşturucu baronu olarak bilinen "El Chapo" (Bücür) lakaplı Joaquin Guzman'ın Antplano Hapishanesi'nden kazdığı 1.5 km'lik tünelden kaçışının "dünya rekoru" olarak kabul edilmesine içerlemiş. Türkmen, "Bize haksızlık yapıldı. Meksika'da dışarıdan kazılan 1.5 kilometrelik tünel rekorlar kitabına girdi. Dünya rekorunu aslında biz kırdık" diyor.

Firar eden ekip.

"ÖNCE DIŞARIDAN KAZACAKLARDI"

Firar etmek için önce dışarıdan içeriye doğru tünel kazılması fikri ortaya çıktı. Bunun için cezaevine yakın bir arsa satın alındı. Ancak bu plan ortaya çıkınca, kaçış rafa kaldırıldı. Devreye ikinci plan girdi. Aynı koğuşta tutulan 18 tutuklu, kendilerine ulaştırılan bir haritayla "tünelin güzergâhını" belirledi. Bu plana göre tünel koğuştaki tuvaletten kazılmaya başlanacaktı. Demir ranzaların bağlantı yerleri söküldü ve bunlar levye gibi kullanıldı. Elinden rahatsız olan bir tutuklu organizasyon işinde görevlendirildi. Kazı başladı.

Veyis Sami Türkmen - Adem Kütük - Selman Altınöz

ALTIN KÖSTEBEK ÖDÜLÜ VERDİLER

Gece-gündüz vardiyalı olarak kazılan tünelin ortaya çıkmaması gerekiyordu. Sık sık denetim vardı. Bunun da önlemi alınmıştı. Bazen 10, bazen 15 gün kazıya ara verildi. Tünelden çıkan toprak tuvalete dökülerek yok edildi. Günler geçerken tünel kazmak artık 18 tutuklu için bir eğlence aracı da olmuştu. Yarışma bile düzenlendi. Bir grup, 3 kez 2 metrenin üzerinde kazı yaptığı için "Altın Köstebek Ödülü"nü kazandı.

12 EYLÜL GÜNÜNE YETİŞMEDİ

İçlerinden biri ise cezaevine fotoğraf makinesi sokmayı başarmıştı. Böylelikle hem tünel hem de firar çekilen fotoğraflarla ölümsüz hale geldi. Hedef firarı darbenin yıldönümü olan 12 Eylül günü gerçekleştirmekti. Ancak, tünel yetişmedi ve firar 5 gün gecikmeli olarak 17 Eylül'de yapıldı.

Veyis Sami Türkmen - Adem Kütük

"TEK KORKUMUZ YAĞMURDU"

Tüneldeki hatıra fotoğrafında yer alan Veyis Sami Türkmen, Adana'da yaşıyor ve halen siyasetle aktif olarak ilgileniyor. Türkmen, yaşadıklarıyla ilgili anılarını bizimle paylaştı:

"Cezaevine ziyarete gelen arkadaşlar, dışarıda tünel kazarak bizi kaçıracaklarını söylediler. Biz pek iyimser değildik ama aklımız fikrimiz kaçmaktaydı. Hepimizde özgürlük tutkusu vardı. Firar için tünel kazılmasında 3 arkadaşımız hasta olduğu için pek görev alamadı. İşe biz koyulduk. Tuvaletten başladık kazmaya. Demir ranzaların bağlantı yerleri levye gibidir. Kazıda onları kullandık. Yakalanma korkusu yoktu. En büyük korkumuz yağmur yağması halinde tünelin çökmesi oldu."

"VE TÜNELİN UCUNDA IŞIĞI GÖRDÜK"

Türkmen, tünelden ışığın görüldüğü o günü ise şöyle anlattı:

"O gün en önde kazıcı olarak Adem vardı. Arkasında sigara molası vermiştim. Adem levyeyi bir vurdu, içeri ışık girdi. 5.5 ay sonra tünelin sonuna ulaşmıştık. Hemen süngerle bu deliği kapattık. Bir gün sonra çıkacağımız için çok sevinçliydik. Amacımız 12 Eylül günü çıkmaktı. Firarın amacı sadece kaçmak değildi. Aynı zamanda bir propaganda aracı olacaktı. Tünel 118 metreyi bulunca da firar ettik. Ancak 12 Eylül'den 5 gün sonra bunu yapabildik.

"MALATYA'DA 1-2 METRE KALMIŞTI, TAHLİYE ETTİLER"

Hepimiz tünelden çıktık. Gruplar halinde farklı yerlere dağıldık. Ben ve beraberimdeki 3 arkadaş Suriye'ye gidecektik. Ancak sadece 1 gün sonra Mersin'de yakalandık. 9 gün emniyette, 9 gün de Kırşehir Cezaevi'nde kaldık. Sonra bizi Malatya Cezaevi'ne gönderdiler. 1 ay hücre cezası çektik. 2.5 yıl da Malatya Cezaevi'nde tünel kazdık. Tünelin bitmesine 1-2 metre kalmıştı ki Yargıtay'dan tahliye kararımız geldi. Tüneli bırakıp cezaevinden çıktık."

Türk Firarilerin Tünel İsyanı: Bizimki Daha Uzundu, Tahliye Olduk

Son Dakika Güncel Türk Firarilerin Tünel İsyanı: Bizimki Daha Uzundu, Tahliye Olduk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • ooo: Okudum okudum okudum okudum.... ama bir türlü şu kazdıkları tünelin meksikadaki 1.5 kilometrelik tünelden uzun olduğunu gösteren bir rakam okuyamadım.118 metre bilmem neden bahsedip durmuş zavallı haberci.yani şunu demek istiyorum arkadaşlar...bu haberi yapanın taaaaaa......... 49 13 Yanıtla Majidi: Mallll meksikadaki tünel her türlü imkanla dişardan içeriye kazilmis bunlar 118 metreyi imkansizliklarla içerden dişariya tunel acmis adsmlar hakli 16 10 mst: majidi içeriden veya dışarıdan bu sonuçta tünelin boyunu değiştirmiyor... 10 2 TT: Burda anlatilan olay icerden kazilmasi. Meksika disardan.... 8 0 Majidi: Mst kardes ne kullaniyorsun sen dışardan açilan tünelde istedin kadar adam kullan yakalanma korkusu yok kazma kurek her turlu terdevat var harfiyat atacak yer sorun deil içerden kazdinmi çikan yopragi avuc avuc lavaboda suyla eritmen gerekiyor birde cakil taş ciktimi al basina belayi içerden acilan 118 metre tunel disardan acilan 2000 metreden daha zordur 2 3
  • MAO...: devrimci yoldaşlara dağmı dayanır duvarmı dayanır pala bıyıklarınıza kurban..... 32 29 Yanıtla MAO...: GÖZÜM SEN BİLMEZSİN O PALA AŞAĞI SARKAN BIYIKLAR ESKİ DEVRİMCİLERİN BIYIK ŞEKLİYDİ.SONRADAN FAŞOLAR HİLAL BENZER EDİP BIRAKTILAR. 0 1
  • istanbullu: Hakim dediki tünelden çikardiğiniz topraği naptiniz onlar dedi ki topraksiz köylulere dağittik ;) 58 3 Yanıtla
  • Kamil Aktütün: Harbiden helal olsun. 28 14 Yanıtla
  • batmanli: Helal 14 10 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Geri dönüşüm tesisinde korkutan yangın
    19:58 Geri dönüşüm tesisinde korkutan yangın

    Tekirdağ Çorlu'da bulunan bir geri dönüşüm tesisinde çıkan yangın, Ergene ilçesinden de görüldü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına almaya çalışıyor.

  • Aydın'da Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı
    19:57 Aydın'da Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı

    Aydın'ın Germencik ilçesinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 4 kişiden 3'ü çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 3 mahallede düzenlediği operasyonda uyuşturucu madde ve para ele geçirdi. Şüpheliler adliyeye sevk edildi ve 3 kişi tutuklandı, 1 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Akkuyu NGS'de gerginlik: İşçiler, firma yetkililerinin araçlarını taşladı
    19:55 Akkuyu NGS'de gerginlik: İşçiler, firma yetkililerinin araçlarını taşladı

    Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatında çalışan işçiler, taşeron firmanın maaş ödemediğini ileri sürerek eyleme başladı. İşçiler bugün de iş bırakma eylemlerine devam etti ve firma yetkililerinin de olduğu bazı araçları taşladı.

  • VakıfBank, deplasmanda Nilüfer Belediyespor'u 3-2 yendi
    19:54 VakıfBank, deplasmanda Nilüfer Belediyespor'u 3-2 yendi

    Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi 18. hafta erteleme maçında VakıfBank, deplasmanda Nilüfer Belediyespor'u 3-2 yenerek galibiyet elde etti. Maçın setleri 17-25, 25-21, 31-29, 14-25 ve 5-15 şeklinde sonuçlandı.

  • TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak
    19:51 TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak

    Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mide ilaçlarına ilişkin kararıyla ilgili, 'Tasarruf amacı ile yapıldığı iddia edilen bu uygulamalar, eşdeğer ilaç uygulamasını, dolayısıyla da eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak yanlış uygulamalardır' dedi.

  • CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, İzmir Esnaf Buluşması'na katıldı
    19:49 CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, İzmir Esnaf Buluşması'na katıldı

    CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) tarafından düzenlenen 'Esnaf Buluşması'na katıldı. Tugay, İzmir'in su ihtiyacı ile ilgili projelerini anlattı ve musluktan rahatça içilebilecek, tadı güzel suyun akacağını söyledi.

  • TTSO Mart Ayı Meclis Toplantısında Trabzon'un Gelişimi Konuşuldu
    19:47 TTSO Mart Ayı Meclis Toplantısında Trabzon'un Gelişimi Konuşuldu

    Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) mart ayı Meclis Toplantısı'nda, Trabzon'un gelişimi için talepler ve beklentiler dile getirildi. TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, istihdamı artırıcı projelerin desteklenmesi, turizme yeni destinasyonlar kazandırılması, gastronomi turizmine katkı sunulması gibi konuların önemine vurgu yaptı. TTSO Başkanı Erkut Çelebi ise seçim kampanyası süresince belediye başkan adaylarıyla görüşerek taleplerini ilettiklerini ve bu vaatlerin takipçisi olacaklarını belirtti.

  • Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Güllük ve Çomakdağ mahallesini ziyaret etti
    19:35 Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Güllük ve Çomakdağ mahallesini ziyaret etti

    Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Güllük ve Çomakdağ mahallesini ziyaret etti. Ayaydın, ziyaretlerinde mahalle sakinlerinin ihtiyaçlarını dinledi ve seçilmesi durumunda yapacağı hizmetleri anlattı. Ayrıca, balıkçılar için modern bir barınak yapılacağı ve yöresel kıyafetli çocukların okul masraflarının karşılanacağı sözü verildi.


Advertisement