Türk Halkları Kongresi'nde Gündem Fetö - Son Dakika
Politika

Türk Halkları Kongresi'nde Gündem Fetö

GÖKOĞUZ Moldova Cumhuriyeti Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi'nde gerçekleştirilen Türk Halkları Kongresi'nde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi ve bu girişimin Türk dünyasına yansımaları ele alınıyor.

27.08.2016 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖKOĞUZ Moldova Cumhuriyeti Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi'nde gerçekleştirilen Türk Halkları Kongresi'nde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi ve bu girişimin Türk dünyasına yansımaları ele alınıyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) katkılarıyla Kıpçak köyünde yapılan kongreye Türk Cumhuriyetleri ve Türk akraba topluluklarından temsilciler katılıyor.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi ile bu girişimin Türk dünyasına yansımalarının ele alındığı kongre, darbe girişiminde şehit olanlar için yapılan saygı duruşuyla başladı.

Türk Halkları Kongresi Başkanı Edil Marlis Uulu, yaptığı konuşmada, kongrenin bu yıl FETÖ'nün darbe girişimi nedeniyle olağanüstü toplandığını söyledi.

Darbe girişiminde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet ve yaralılara şifa dileyen Uulu, darbe girişiminini FETÖ'nün yaptığına dair açık ve net deliller olduğunu belirtti.

"FETÖ'nün okullarının olduğu ülkeler için risk var"

FETÖ'nün sadece Türkiye'de değil bütün Orta Asya'da faaliyetleri olduğuna dikkati çeken Uulu, örgütün 90'lı yıllarda Türk okulları adıyla bölgede yayıldığını aktardı.

Bölge insanlarının FETÖ'nün okullarını hala "Türk okulu" diye tanıdığını vurgulayan Uulu, şöyle devam etti:

"İlginçtir ki 15-20 senedir kendi paramızla, toprağımızla Türkiye'deki gibi hainleri beslemişiz. Birisi, bu adamların yarın Kırgızistan'a, Kazakistan'a da zararı olmaz diye garanti verebilir mi? FETÖ'nün okullarının olduğu ülkeler için risk var. 1960 yılında faaliyetlerine başlayan bu örgüt niye bugün bu işi yapıyor? Çünkü Türkiye ekonomik ve siyasi olarak gelişmeye başlıyor. 'Bu olay tekrarlanmaz' diye bir şey yok. Bu Türklere karşı yapılan bir olaydır. Kendisini Müslüman olarak tanıtan FETÖ'nün darbe girişiminde bulunduğunu görüyoruz. Bunu çok iyi anlamamız lazım."

Kongreye Türkiye'den katılan TürkBirDev Başkan Yardımcısı Mahmut Oral, bin yılık geleneğe sahip Anadolu topraklarında devletlerin de bazı hainliklere uğradığını ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin son 15 yılda ulaştığı istikrarın emperyal güçleri rahatsız ettiğine dikkati çeken Oral, sözlerine şöyle devam etti:

"Ne yazık ki devletin içinde Türk gibi görünen ciddi bir terör yapılanması 15 Temmuz'da kalkışma yaptı. Türkiye Cumhuriyeti, büyüklüğünü ziyadesiyle gösterdi ve kısa sürede feraset ve kararlılıkla bu meselenin üstesinden geldi. Sayın Cumhurbaşkanı ve mevcut hükümet son derece kararlı ve akılcı bir yönetimle meseleyi idare ediyor. Devlet içindeki paralel yapı temizlendikten sonra Türkiye kendi insanlarıyla birlikte var olan büyük devletini daha da ileriye götürecek kadrolara sahiptir. Türk milli kimliği her şartta tesis edilmeli. Türkiye'nin Türk dünyası içindeki kadrinin bilinmesi lazım. Türk halklarının bu hassasiyetini burada görmek gurur verici. Sizlerin var olduğunuzu görmek bize kuvvet verecektir."

"Türkiye, Türk dünyası için çok önemli"

Afganistan temsilcisi Mustafa Kemal Mahdun de FETÖ'nün 15 Temmuz'da Türk dünyasını kalbinden hançerlediğini vurguladı.

Türkiye'nin bu girişimi en iyi şekilde bertaraf ettiğine işaret eden Mahdun, "Afganistan bu haklı davasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında. Herkes Türk halkı ve onun için camilere gitti, seccadesinde dua etti, hala da etmeye devam ediyor. Türkiye, Türk dünyası için çok önemli. Dün üçüncü köprü açıldı. İnşallah çok yakında üçüncü havaalanı açılacak. Bu Batılıları çıldırtıyor ve 'Osmanlı geri mi geliyor?' dedirtiyor. Bu asır, Türk asrı olacak. Ne mutlu Türküm diyene." dedi.

"Güçlü Türkiye hepimizin yarınları için bir garantördür"

Toplantıya Kazakistan'dan katılan Nurgali Jusipbay da darbe girişiminde hayatına kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diledi.

Türkiye'nin ikinci bir Çanakkale Savaşı'nı geride bıraktığını dile getiren Jusipbay, şunları kaydetti:

"Bilinmesi gereken şey şu. Güçlü Türkiye hepimizin yarınları için bir garantördür. Güçlü Türkiye güçlü Kazakistan ve diğer bölgeler demektir. Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Türkiye ziyaretinde 'Ben bugün Türk milletini, Recep Tayyip Erdoğan'ı desteklemek için özellikle geldim.' ifadesini kullandı. Bizim bu örgüte karşı bundan sonraki misyonumuz bu olmalı. Türkiye'nin düşmanı bizim düşmanımızdır."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Türk Halkları Kongresi'nde Gündem Fetö - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement