Belçikalı Basın Heyeti Afyon'da Göç Temalı Çalışma Yapıyor - Son Dakika
Yerel

Belçikalı Basın Heyeti Afyon'da Göç Temalı Çalışma Yapıyor

Belçikalı Basın Heyeti Afyon\'da Göç Temalı Çalışma Yapıyor

Türkiye Brüksel Büyükelçiliği Basın Müşaviri, Belçikalı basın heyetinin Türkiye'ye gelip göç çalışması yapmasının çok güzel bir şey olduğunu söyledi.

18.06.2014 01:46  Güncelleme: 09:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği Basın Müşaviri Veysel Filiz, "Türk İş Gücü Göçü'nün 50. yılında, Belçikalı basın heyetinin, Türklerin yaşadıkları yerlere gelerek röportaj yapması ve insanların o dönem için yaşadıklarını dinlemesi çok önemli ve güzel bir şeydir" dedi.

Filiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün (BYEGM) organizasyonunda, Türk İş Gücü Göçü'nün 50. yıl dönümü dolayısıyla Belçika'dan gelen 10 kişilik yabancı basın heyetinin, Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde göç temalı çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Filiz, bu etkinliklerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Brüksel'de düzenlenen programa katılmasıyla başladığını anlattı.

BYEGM'nin organizasyonunda, Belçika'da nüfusu fazla olan Emirdağlıların ilçesinin gezildiğini ve bu yöredeki yaşantıların, Belçikalı basın heyeti tarafından gözlemlendiğini ifade eden Filiz, göç yolculuğu hakkında da röportajlar yapıldığını söyledi.

"Emirdağlılar, Belçika'da bunca yıl geçirmişler, nereden gelmişler, hangi koşullarda yola çıkmışlar, hangi ruh haliyle ülkelerinden ayrılmışlar, ayrılıkları, özlemleri ne şekilde yaşamışlar sorulsun, kaleme alınsın istedik" diyen Filiz, bu kapsamda da Belçikalı gazetecilerin Emirdağ'da bir çalışma yürüttüğünü kaydetti.

Bir haftalık program yapıldığını, Ankara ve İstanbul'un yanı sıra da Emirdağ'ın da programa dahil edildiğini dile getiren Filiz, şöyle devam etti:

"Bu aslında önemli bir şey. Emirdağ'ın belde ve köylerinde, Belçika'nın birçok izi var. Belçika'daki Türklerin izinlerinde geldikleri, yaşadıkları yerlerin görülmesini istedik. Yaz döneminde Belçika'daki Türklerin, memleketlerini kalabalıklaştırdıkları, hayat kattıklarını biliyoruz. Göçün 50. yılında kültürel kaynaşmanın ne boyutta olduğunun görülmesini arzuladık. Bu kapsamda da çeşitli etkinlikler düzenledik. Emirdağ'da ziyaretler gerçekleştirdik, vatandaşlarla Belçika'dan gelen basın heyeti röportajlar yaptı. Türk İş Gücü Göçü'nün 50. yılında, Belçikalı basın heyetinin, Türklerin yaşadıkları yerlere gelerek röportaj yapması ve insanların o dönem için yaşadıklarını dinlemesi çok önemli ve güzel bir şeydir."

Belçika'nın, 2014 FIFA Dünya Kupası'ndaki ilk maçın da Emirdağ'da izlendiğini anımsatan Filiz, bunun da göç tarihinde önemli bir yere denek geldiğini belirtti.

-"Proje, İki ülke gazetecileri açısından önemli"-

Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Ali Fuad Gölbaşı ise Belçikalı gazetecilerin kente gelmesinin, iki ülke basın mensupları açısından önemli olduğuna dikkati çekti.

Yabancı basın heyetinin gezisine, Afyonkarahisar yerel medyasının da yoğun ilgi gösterdiğini dile getiren Gölbaşı, şöyle konuştu:

"Belçika ile Afyonkarahisar'ın 50 yıl önce başlayan bir münasebeti var. İlimizin farklı konularda teması var ancak medya boyutu, diğer alanlara göre biraz daha yavaş gidiyordu. İnsanlar kendi imkanları ile gidiyordu. BYEGM'nin taşra teşkilatı olarak bizler, bu noktada bir görev üstlendik. Amacımız, yerel basınımızla Belçika basını arasında, kalıcı ve sürdürülebilir bir ilişki kurmaktır. Bu bağlamda, nisan ayında, BYEGM'nin Leonardo da Davinci Programı kapsamında ilimizden dört yerel basın çalışanı arkadaşımız, Belçika'da 15 günlük bir çalışma ziyaretinde bulundu. Bugün de biz 10 kişilik bir basın heyetini Afyonkarahisar'da ağırlıyoruz. Umuyorum ki projeler bundan sonra da artarak devam eder."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Belçikalı Basın Heyeti Afyon'da Göç Temalı Çalışma Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement