Türk-İslam Mimarisinde Afşin'in Yeri" - Son Dakika
Yerel

Türk-İslam Mimarisinde Afşin'in Yeri"

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Meslek Yüksekokulu'nda "Türk-İslam Mimarisinde Afşin'in Yeri" konulu konferans düzenlendi.

09.05.2015 17:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ)  Meslek Yüksekokulu'nda "Türk-İslam Mimarisinde Afşin'in Yeri" konulu konferans düzenlendi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı,yüksekokulun konferans salonunda düzenlen programda yaptığı konuşmada, Afşin ilçesinin Türk-İslam tarihindeki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.

Özkarcı,Afşin'in, Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu belirterek, Eshab-ı Kehf hadisesinin ilçede gerçekleştiğine inandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Yapılan araştırmalar ve tarihi belgeler, Eshab-ı Kehf olayının Afşin'deki mağarada geçtiğine işaret ediyor. Dünyanın 3 kıtasında yaklaşık 50 ülke Eshab-ı Kehf burada diye iddialar var. Türkiye'de son yıllara kadar sadece 3 yerde Eshab-ı Kehf olduğu ifade ediliyordu. Bunlar Afşin, Mersin Tarsus ve İzmir Efes ama günümüzde bu sayı fazlasıyla arttı ve takip etmekte zorlanıyorum.

İnsanların Eshab-ı Kehf olayına sahip çıkması gurur vericidir. Ama hadisenin sadece Kuran'ı Kerim'de ifade edildiği gibi, bir mekanda vuku bulmuştur. Afşin'in tarihteki isimlerine baktığımız zaman Arabisus, Efsus gibi isimlerle anılıyor. Kuran'ı Kerim'deki verilen bilgilere ve diğer seyyahların, tarihi kaynakların verdiği bilgilere baktığımız zaman hadisesiyle örtüşen tek yer Afşindir."

Bilimsel olarak bu konuda tartışmaya açık olduğunu belirten Özkarcı, Eshab-ı Kehf'in UNESCO Dünya Kültür Mirasları aday listesine alınmasının sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türk-İslam Mimarisinde Afşin'in Yeri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement