Türk Kaptan ve Başmühendis Çiftin Çocukları Denizde Doğdu Büyüdü - Son Dakika
Ekonomi

Türk Kaptan ve Başmühendis Çiftin Çocukları Denizde Doğdu Büyüdü

Türk Kaptan ve Başmühendis Çiftin Çocukları Denizde Doğdu Büyüdü

Babası uzak yol kaptanı annesi Türkiye'nin ilk kadın uzak yol başmühendisi olan 4 yaşındaki Mercan'ın hayatı denizlerde geçiyor.

25.01.2016 14:31  Güncelleme: 21:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1 yaşından beri anne ve babasıyla gemilerde seyahat eden Mercan şimdiden 80 bin kilometre yol yaparken, gemide bidonlardan yapılan salıncaklarda sallanıyor, güvertede kurulan şişme havuzda serinliyor. Turkon Denizcilik'e bağlı gemilerde başmühendis olan Derya Yenice Oflu, "Kızımdan ve mesleğimden ayılmak istemedim. Mercan, gemide neyin tehlikeli olduğunu, nereye dokunmayacağını iyi biliyor.

Ama eğitimi için bir süre başka bir yol deneyeceğiz." dedi. Uzak yol kaptanı Kamil Oflu ise, "Bir ön yargıyı yıktık, eş olarak aynı gemide başarıyla çalıştık. Mercan'ı da seyahatlerimizde yanımıza alarak faklı bir aile yaşamı kurduk. Dünyanın en mutlu insanıyım, evimden uzakta ama ailemle birlikteyim." diye konuştu. Şimdiye kadar 24 sefere çıkaran Mercan, dünyada ilk kez uluslararası bir ticaret gemisinde anne ve babasıyla yaşayan çocuk ünvanını elde ediyor.

GEMİDE BÜYÜYEN BİR ÇOCUK

Mercan'ın hikayesini Milliyet gazetesinden Gökhan Karakaş, Türkiye ile tanıştırdı. Diğer çocuklardan çok farklı olarak denizlerde büyüyor. Annesi ve babası uzak yol deniz çalışanı olunca, Mercan da ticaret gemisinde büyüyen ilk çocuk oldu. Türkiye'nin ilk kadın gemi başmühendisi olan Derya Yenice Oflu ile uzak yol kaptanı Kamil Oflu'nun kızı Mercan, 1 yaşından beri açık denizlerde.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra 2011 yılında Türkiye'nin ilk kadın başmühendisi olan Derya Yenice Oflu ile 200 metrelik gemiye kumanda eden uzak yol gemi kaptanı Kamil Oflu'nun kızları Mercan 2012'de doğdu.

Hayli zor ve fedakarlık isteyen bir mesleği yapan ve geminin makine dairesinin tek patronu olan Derya Oflu, hem kızından hem mesleğinden ayrılmak istemeyince eşi uzak yol kaptanı Kamil Oflu ile konuşarak seferlere birlikte gitme kararı aldılar. Çalıştıkları Turkon Denizcilik de güvendiği iki deniz insanının başarısına güvenerek gemide kızlarıyla görev yapmalarını onayladı.

GÜVERTEDE SALINCAK

İlk seferine henüz 1 yaşındayken 185 metrelik Nevzat Kalkavan adlı gemiyle çıkan Mercan, kısa sürede geminin maskotu oldu. 18 kişilik mürettebatın tamamının gözbebeği olan Mercan için geminin güvertesine bidonlardan salıncak kuruldu.

Kısa süre içinde yetişkin insanları bile hasta eden geminin sert dalgalarda sallanmasına alışan Mercan, kıç güvertedeki şişme havuzunda serinledi. Gemiyi hareket ettiren makine dairesinde annesinin yanında oyuncaklarıyla oynayan Mercan; gemi kaptanı babasının bulunduğu köprü üstünde uzak ufuklara bakarak büyüdü.

İstanbul-Lübnan-Mısır- Mersin arasında 6, İstanbul-KKTC- İsrail arasında 12, Hırvatistan-Slovenya-İtalya-Arnavutluk- Yunanistan arasında 6 olmak üzere 24 kez sefere çıkan Mercan, denizde yaklaşık 80 bin km yol yaptı. Yani dünyanın etrafını 2 kez dolaşacak kadar denizde kaldı.



"ANNE OLMAK MESLEĞİME ENGEL OLMADI"

Mercan'ın nereye dokunmayacağını, hangi odaya girmeyeceğini ve güvertede nasıl yürüyeceğini çok iyi bildiğini söyleyen annesi Derya Oflu, "Anne olmak meslek hayatıma engel olmadı, ama en büyük desteği eşimden gördüm. Ticaret gemisinde çocuklarıyla çalışan ilk çiftiz. Her yaşına uygun olarak bidonlardan keserek yaptığımız salıncak ve güvertenin kıç tarafındaki şişme havuz Mercan'a yetiyor.

Bence önemli olanın kadının anne olunca mesleğinden kopmaması ve kadınlara fırsat verilmesi. Kadınların yapamayacağı hiçbir iş yok. Erkek egemen bir meslekte olmamıza rağmen önemli bir ön yargıyı Mercan ile birlikte yıktık." diye konuştu.



"EVİMDEN UZAKTA AİLEMİN YANINDAYIM"

Tecrübeli uzak yol kaptanı Kamil Oflu ise; gemide eşine mürettebatı rahatsız edecek hiçbir toleransı tanımadığını belitti. Oflu; "Gemide ilişkilerimiz her zaman mesafeli. O makine dairesinde çalışırken Mercan'la ben ilgileniyorum. Derya bana 'Süvari Bey' ben O'na 'Çarkçıbaşım' derim. Evimden uzaktayım ama çok sevdiğim ailem yanımda. Ben dünyanın en mutlu ve şanslı kaptanıyım, işimi severek yapıyorum." dedi.



MERCAN ARTIK 2. KAPTAN SEVİYESİNDE

Denizde 80 bin km bulunarak 2. Kaptan tecrübesini elde eden Mercan'ın sempatisi ve güzelliği pek çok ilginç olayın yaşanmasına da neden oldu. Nevzat Kalkavan, Orkun Kalkavan, Berra K. gemilerinde anne babasıyla yol alan Mercan, en zor denetimlerin limanlarında gemiye yardımcı bile olmuş.

Kamil Oflu, "Yunanistan'da liman denetimindeydik. Gelen yetkili Mercan'ı görüp bizim kızımız olduğunu anlayınca 'Çok sorgulamamıza gerek yok çocuk varsa siz zaten her şeyin en doğrusunu yapmışsınızdır.' dedi. Mısır'da ise kontrol sorumlusu ağlamaklı olarak bize çocuklarının fotoğraflarını gösterdi ve onları çok özlediğini söyledi." dedi.

Mercan'ın eğitimi için bir süre karada çalışabileceğini belirten Derya Oflu ise; "Kısa süreliğine gemiden ayrılan Mercan'ın tekrar gelirken 'Benim kontratım bitti yenileyelim' demesi gemiye ne kadar alıştığını gösteriyor. Çocuğun kadının meslek hayatından kopartmayacağını her yerde anlatmalıyız." diye konuştu. (Kaynak:Milliyet)

Son Dakika Ekonomi Türk Kaptan ve Başmühendis Çiftin Çocukları Denizde Doğdu Büyüdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • Kaptan: Bir kaptan olarak çok hoşuma gitti açıkçası. Çünkü bizi karadaki insanlar çok farklı görüyor. Bizim de aile olmaya hakkımız var. Keşke tüm armatorler bayan zabit çalıştırmaya sıcak baksa. Çocuk konusunda şunu söyleyeyim. Emin olun gemide çocuk oldumu herkes çocuk oluyor. Onunla oyun oynuyor. Vakit geçiriyor. Üstelik bu çocuk okulla başladığı zaman dünyanın 4 bir tarafini gezmiş olacak. Her cinsten her milletten insani tanımış olacak. Hayatında hiç unutamayacagi anıları olacak... 16 0 Yanıtla
  • Ergün kambur : Kamil oflunun sınıf arkadaşıyım görünce cok şaşırdım evlendiğini bille bilmiyodum okulda da çalışkan bi çocuk du o herşeye gözü gerebilecek bi çocuktur yapar Allah selamet versin 14 0 Yanıtla
  • Ai: Bence buna hakkınız yok çocuk tek büyümüş olamaz anne baba sorumsuzluğu herşey para değil 11 3 Yanıtla
  • Ademoğlu: Çocuğu rahat bırakın. Arkadaşı olmadan büyüyor. 9 1 Yanıtla
  • Tecrübe: Büyük şahsiyetler, büyük tecrübe sahibidirler. Karada oynayarak denizlerin hakimi olamazsınız! Küçük yaşta Osmanlı Şehzadesi olacaksınız ki, 21 yaşında Çağın Fatihi olabilesiniz... 8 0 Yanıtla
  • DOĞULU: YÌNEDE ÇOK DÌKKAT,O DAHA ÇOCUK,YALNIZ BIRAKILMAMALI. 7 0 Yanıtla
  • Ai: Bu haksızlık çocuk için herşey para değil küçük şeylerde aramak lazım mutluluğu 3 4 Yanıtla
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement