Türk-Katar Ticari İlişkileri 200 Kat Artacak - Son Dakika
Güncel

Türk-Katar Ticari İlişkileri 200 Kat Artacak

Türk-Katar Ticari İlişkileri 200 Kat Artacak

Cumhurbaşkanı ve Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani'nin resmi himayelerinde Türk ve Katar Savunma Sanayisi High Tech Port by MÜSİAD Qatar'da bir araya geliyor.

29.09.2015 15:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin teknoloji devlerini, proje sahiplerini ve yatırımcıları bir araya getirmek üzere yola çıkan High Tech Port by MÜSİAD'ın ikincisi 6-8 Ekim 2015 tarihleri arasında Katar Ulusal Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Türkiye ve Katar savunma sanayisinin büyük oyuncularını buluşturacak olan High Tech Port by MÜSİAD Qatar, iki ülkenin ortak düzenlediği ilk fuar olma özelliği taşıyor.

Türkiye'den 67 firmanın katılımcı olarak yer aldığı fuarda Türk savunma sanayisinin önemli projelere imza atması bekleniyor. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak "High Tech Port by MÜSİAD Qatar; tarihsel bağlarımızın kuvvetlendirdiği geçmişimizle, iki ülke arasındaki geleceğe güçlü iş birlikleriyle bakacağımız yeni bir başlangıç daha olacaktır. Katar ile Türkiye, ileri ve stratejik sektörlerde yapacakları işbirlikleriyle, küresel birer güç, tarihi birer ortak olacaklardır" dedi.

Fuarın basın toplantısında konuşan Katar Dışişleri Bakanlığı Daimi Komite Başkanı Abdullah Fakhroo, son 10 yılda 50 kat artan Türkiye- Katar ticari ilişkilerinin önümüzdeki 10 yılda 200 kat artmasını beklediklerini söyledi.

6-8 Ekim tarihlerinde Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenecek High Tech Port by MÜSİAD Qatar öncesi İstanbul Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısına; MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, International Business Forum (IBF) Başkanı Erol Yarar, High Tech Port Genel Koordinatörü Hakan Kurt, Katar Dışişleri Bakanlığı Daimi Komite Başkanı Abdullah Fakhroo, Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstriyel Komite Başkan Yardımcısı Mohammed K. Al-Kuwari, ICT Qatar Müsteşar Yardımcısı Hassan Al Sayyed, Katar İşadamları Derneği Genel Müdür Yardımcısı Sarah Abdallah konuşmacı olarak katıldı.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak; "25 yıl önce, bir ideal ile yola çıktık; "Yüksek Ahlak, Yüksek Teknoloji". 2012 yılında "Orta Gelir Tuzağı" raporumuzu yayınlarken, tuzaktan çıkışla ilgili çalışmalarımızdan birisini 15. Uluslararası İş Forumu'nda "İslam İşbirliği Üyesi Ülkeleri Arasında Teknolojik İşbirliği" temasıyla gerçekleştirmiştik. Yine bu sebeple 26-30 Kasım 2014 tarihlerindeki 15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı içerisinde yer alan High Tech Port by MÜSİAD; Türkiye'nin "İleri ve Stratejik" sektörlerde geldiği noktayı gösteren önemli bir etkinlikti. O gün gördük ki, Türkiye'nin yüksek teknoloji üretiminde geldiği nokta; dost, müttefik ve kardeş ülkelerle iş geliştirmesi için önemli bir seviyeye gelmişti. Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız ve ilgili Bakanlarımızla yaptığımız istişareler sonunda, High Tech Port by MÜSİAD'ın ikincisini Katar'da yapmaya karar verdik" dedi.

Türkiye bizim ikinci ülkemiz diyerek işbirliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Katar Dışişleri Bakanlığı Daimi Komite Başkanı Abdullah Fakhroo,"High Tech Port by MÜSİAD Qatar fuarı bizim için çok önemli. Fuarda Türk ve Katar ekonomisine destek sağlayan ve iki ülkenin önemli iş adamlarının katılacağı bir iş forumu düzenleyeceğiz. Türkiye ve Katar ticari ilişkileri son 10 yılda 50 kat arttı. Bu tür projelerinde desteğiyle önümüzdeki 10 yılda ticari ilişkimizin 200 kat artacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstriyel Komite Başkan Yardımcısı Mohammed K. Al-Kuwari "Türkiye ve Katar'ın stratejik ortaklığı için BMC çok iyi bir rol model. BMC Yönetim Kurulu Üyesi olarak söylüyorum ki Katar Savunma Bakanlığı BMC ile birlikte fuarda yer almaktan mutluluk duyuyor. Türkiye ile Katar bir Pazar değil stratejik birer ortaktır" dedi.

ICT Qatar Müsteşar Yardımcısı Hassan Al Sayyed ise şöyle konuştu; "ICT Katar Bakanlığı olarak çok sayıda alt yüklenicimiz ve kamu yöneticilerimizle fuarda yer alacağız. ICT sektörünün Katar'da potansiyeli çok büyük. Türk firmaları Katar'da iş yapmaya bekliyoruz."

Katar İşadamları Derneği Genel Müdür Yardımcısı Sarah Abdallah, "Türkiye'de Katarlı yatırımcılar için önemli teşvikler var ve bu bizim ticari ilişkilerimizi güçlendiriyor. Ticari ilişkilerimizin ve yatırımlarımızın karşılıklı olarak artacağını düşünüyoruz" dedi.

Fuar sırasında Türk ve Katar işadamlarının katılımıyla 19. Uluslararası İş Forumu düzenleyeceklerini belirten International Business Forum (IBF) Başkanı Erol Yarar ise şöyle konuştu; "Katar, Türk iş dünyası için çok önemli bir ülke. Türkiye ve Katar'ın stratejik işbirliklerini söz değil icraat yaparak artıracağız. Dünyaya İslam ülkelerinin birlikte neler yapabileceğini göstereceğiz"

TÜRKİYE'NİN 2023 HEDEFLERİ İÇİN TEK GERÇEK HİGH TECH

Fuara ilişkin teknik bilgiler veren High Tech Port Genel Koordinatörü Hakan Kurt "Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkmak ve 2023 hedeflerini gerçekleştirmek için çıkış yolunun katma değerli üretimde, bunun da modelinin yüksek teknolojide olduğunu" ifade etti.

Kurt, "En yüksek teknolojiyi kullandığımız savunma sanayiimizde geçen yıl 25-30 Dolar bandında kilogram başı ihracat gerçekleştirdik. Atak helikopterinin kilogram başı ihracatı 10 bin dolar, TRJet'in kilogram başı ihracatı 2.300 dolar, milli uydunun kilogram başı ihracatı 100 bin dolar. Bu rakamlar Türkiye ekonomisinin yakın gelecekteki sıçramasının temel taşları olacaklar. Türkiye savunma sanayisi, stratejisini geliştirilmiş ürün odaklı oluşturmalı. Özellikle dünya standartlarının üzerinde ürettiğimiz insansız hava araçları gibi ürünler İsrail, Almanya gibi ülkelerin ürünlerine meydan okuyor. Savunma sanayimiz bugün kendi ihtiyacının yarısından fazlasını karşılıyor. Dünyanın birçok ülkesine ihracat yapabilecek noktadayız ve kapıları zorluyoruz" dedi.

SAVUNMANIN DEVLERİ FUARDA

Türkiye Cumhurbaşkanı ve Katar Emiri himayelerinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile birlikte organize edilen projenin, Katar tarafında resmi ortağı "Katar İş Adamları Derneği". Savunma Sanayii, Havacılık ve Uzay, Deniz Sistemleri, IT ve Mühendislik alanlarını kapsayan fuara Türkiye'den BMC, Aselsan, Havelsan, TAI, Roketsan ve THY Teknik başta olmak üzere 67 firma katılacak.

Türkiye'nin ilk bölgesel jet uçağı TRJet Ortadoğu'da ilk kez görücüye çıkacak. En yeni teknoloji ürünlerini dünya vitrinine ilk defa çıkaracak olan şirketlerden BMC de 7 tane büyük savunma aracın tanıtımını fuarda gerçekleştirecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türk-Katar Ticari İlişkileri 200 Kat Artacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement