Türk Keneşi ve Avrasya'da İşbirliği Konferansı - Son Dakika
Güncel

Türk Keneşi ve Avrasya'da İşbirliği Konferansı

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Aydın, Türk Keneşi'ne Türkmenistan ve Özbekistan'ın da en kısa sürede katılmasını arzu ettiklerini söyledi.

24.02.2015 14:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Aydın, Türk Keneşi'ne Türkmenistan ve Özbekistan'ın da en kısa sürede katılmasını arzu ettiklerini söyledi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi), Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM), Avrasya İncelemeleri Merkezi'nin (AVİM) ortaklaşa düzenlediği "Türk Keneşi Avrasya'da İşbirliği" konulu konferansta bölgedeki gelişmeler ve muhtemel işbirlikleri ele alındı.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aydın, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın kurucu üyeleri olduğu Türk Keneşi'nin çalışmalarına değinerek, Türkiye'nin bölgeye yaklaşımının çağdaş ve evrensel değerler etrafında şekillendiğini kaydetti.

Aydın, "Türk dünyasının gözbebeği olmasını temenni ettiğimiz Türk Keneşi'ne Türkmenistan ve Özbekistan'ın da en kısa sürede katılmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin Türki Cumhuriyetlerle ilişkilerinin dinamiğini tarihi ortaklık ve paylaşılan kültürel değerlerin oluşturduğunu ifade eden Aydın, Türkiye'nin özgürlüklerine yeniden kavuşan bu ülkelerin bağımsızlıklarının pekiştirilmesi, siyasi ve ekonomik istikrara kavuşmaları, kendi aralarında ve komşularıyla işbirliği içinde ve demokratik değerleri benimsemiş devletler olarak varlıklarını sürdürmelerini desteklediğini ifade etti.

"Türk Keneşi, istikrar ve refaha hizmet ediyor" -

Ali Kemal Aydın, kapsayıcı ve kucaklayıcı bir anlayışla, kimseyi dışlamayan ve kimseye karşı olmayan faaliyetleriyle bölgede işbirliği, istikrar ve refaha hizmet eden Türk Keneşi'nin üye ülkeler arasındaki basit bir bölgesel örgütlenme girişimi olmadığını kaydetti. Aydın, keneşin karşılıklı ekonomik işbirliği ve sosyo-kültürel etkileşimi geliştiren çok yönlü ve kapsamlı bir yapılanma olduğunu vurguladı.

Aydın, birçok sıcak ve donmuş ihtilafa ev sahipliği yapan Asya'da istikrarsızlığı körükleyebilecek çok sayıda etken bulunduğunu belirterek, ülkeler arasındaki sınır sorunları, su ve enerji rekabetleri, artan aşırı akımlar, güçlenen milliyetçilik akımları, tarihi husumetler ve büyük gelir farklılıklarının muhtemel ihtilafları tetikleyebileceğini söyledi.

Başarıyla hayata geçirilen Bakü-Tiflis- Ceyhan ve Bakü-Tiflis- Erzurum boru hatlarına Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TANAP) da eklendiğini hatırlatan Aydın, Azerbaycan doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa piyasalarına taşınmasına imkan sağlayacak TANAP'ın temel atma töreninin 17 Mart'ta Türkiye'de düzenleneceğini dile getirdi.

"Dünya barışı ve huzur için çalışmalıyız" -

Türk Keneşi Genel Sekreteri Ramil Hasanov ise düşünce kuruluşları ve stratejik araştırma merkezlerinin önemine dikkati çekerek, "Analiz ve geleceğe yönelik projelerle ilgili fikir yürütmek, düşünceleri bir araya toplamak müthiş emek isteyen iştir. Özellikle bilim adamı ve diplomatların dünya barışı ve huzuru için savaşların daha az, barışın daha fazla olması için çalışması lazım" şeklinde konuştu.

Hasanov, "26 Şubat Azerbaycan için çok önemli bir gündür, Hocalı katliamının yıldönümüdür" diyerek, Hocalı katliamında, Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan'da vatan ve toprak için canlarını feda etmiş tüm şehitlere de Allah'tan rahmet diledi.

SAM Başkanı Prof. Dr. Ali Resul Usul, AVİM Başkanı Emekli Büyükelçi Alev Kılıç, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov, Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve Türk Keneşi eski Genel Sekreteri Halil Akıncı'nın da katıldığı konferans, Avrasya'da işbirliği, barış ve güvenlik konularının tartışıldığı konuşmalarla devam etti.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın kurucu üyeleri olduğu Türk Keneşi, Türk dili konuşan ülkeler arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek amacıyla 2009'da kuruldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Keneşi ve Avrasya'da İşbirliği Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement