Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, Mersin'de - Son Dakika
Güncel

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, Mersin'de

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, Mersin\'de

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Kök hücre donörlerini tespit etmeye ve kök hücre bankasını oluşturmaya başlayacağız" dedi.

12.04.2014 02:00  Güncelleme: 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Ağustos ayı itibarıyla tahmin ediyorum ki kök hücre donörlerini tespit etmeye ve kök hücre bankasını oluşturmaya başlayacağız" dedi.

Akar, Silifke ilçesinde hayırsever Mürivvet Türkili tarafından bağışlanan arsa üzerine yapılan Türk Kızılayı Silifke Şubesi Mükerrem Toker Aşevi'nin açılışını yaptı.

Akar, burada yaptığı konuşmada, Türk Kızılayı'nın ülkenin kan ihtiyacının yüzde 80'ini güvenli ve düzenli donörlerden aldığı kanlarla karşıladığını, Sağlık Bakanlığı ile yaptıkları protokolle, kök hücre bankası kurulması konusunda çalışmalar yaptıklarını hatırlattı.

Lösemi gibi hastalıklarla mücadele etmek için artık kök hücrenin Türkiye içinden temin edileceğini vurgulayan Akar, şöyle konuştu:

"Bugün itibarıyla 12 bölgedeki kan merkezimizde kök hücreyle ilgili arkadaşlarımız görevlendirildi. Sağlık Bakanlığı da kök hücre analizleri ve tahlilleriyle ilgili ihalelerini bitirdi. Her iki kurum da bu işe hazır vaziyette. Ağustos ayı itibarıyla tahmin ediyorum ki kök hücre donörlerini tespit etmeye ve kök hücre bankasını oluşturmaya başlayacağız. Burada iki taraf var. Türk Kızılayı kendisine gelen kanları sorgulama yapmak suretiyle kök hücre donörü olup olmayacaklarını soracak. Kök hücre donörü olmayı kabul edenlerden gereken bilgileri alıp kaydedecek. Bir tüp de kan almak suretiyle Sağlık Bakanlığı'na iletecek. Sağlık Bakanlığı bunu laboratuvarlarda tahlil ettirip bilgi bankasına kaydedecek. Bu bilgilerden bir kısmı Türk Kızılayı'nda bir kısmı da Sağılık Bakanlığı'nda birikecek. Sağlık Bakanlığı bu bilgilerden elde edilen havuzu yönetecek, kendisine yapılan müracaatlarla eşleştirme yapacak, eşleştirme neticesinde pozitif netice çıkan eşleşmelerin sahiplerini, donörlerini davet edecek ve belli bir operasyonla bunların kemik iliklerinin naklini gerçekleştirmiş olacak. Artık Türkiye'de kemik iliği yokluğundan ölüme mahkum olacak insanlar kalmayacak."

Türk Kızılayı'nın dünyanın neresinde olursa olsun ihtiyaç sahiplerinin yanında yer aldığını anlatan Akar, şu an 10 ülkede operasyon içinde olduklarını, ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeliler için de önemli faaliyetlerde bulunduklarını sözlerine ekledi.

Akar, törende Türk Kızılayı'na yardım yapanlara da plaket verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, Mersin'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement