Türk Kızılayı Iraklı Sığınmacıların Umudu Oldu - Son Dakika
Güncel

Türk Kızılayı Iraklı Sığınmacıların Umudu Oldu

Türk Kızılayı, Irak'ta çatışmaların başladığı 2014 haziran ayından bu yana insani yardımlarıyla yaraları sarıyor.

19.07.2015 14:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Kızılayı, Irak'ta çatışmaların başladığı 2014 haziran ayından bu yana insani yardımlarıyla yaraları sarıyor.

Türk Kızılayı, DAEŞ terörü nedeniyle 3 milyon insanın evinden olduğu Irak'a 300 tır yardım malzemesi gönderdi. Türkiye'nin Irak'a yönelik toplam yardımı ise bin tırı geçti.

Erbil'de lojistik merkezi bulunan Kızılay ekibi, ülkenin hemen hemen her bölgesinde insani yardım çalışmaları yürüttü. Irak'ta binlerce kilometre yol kat eden Kızılay ekibi, Şii ve Sünni Araplar ile Türkmen ve Kürtlerin yaşadıkları bölgelere ulaştı. Başta çadır kamplar olmak üzere, aç ve açıkta kalan, gidecek yeri olmayan, inşaatlarda barınmaya çalışan savaş mağduru binlerce sığınmacıya ulaşan Kızılay ekibi, destekleriyle Irak'ta yaşanacak büyük bir insani dramın önüne geçti.

AA muhabirine konuşan Türk Kızılayı Irak Yardımları Sorumlusu Şafak Lostar, "Yaklaşık 13 aydır Irak'ın güneyinden kuzeyine kadar yardım faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Türk Kızılayı'nın öz kaynakları, sivil toplum kuruluşları, belediyelerimiz ve hayırsever vatandaşlarımızdan temin edilen 300 tırlık yardımı bölgeye ulaştırdık" dedi.

Yardımların Irak'taki lojistik merkezde hazırlanarak güneyde Kerbela, Necef, Hile ve Kut; kuzeyde Erbil, Duhok, Zaho, Kerkük ve Süleymaniye bölgelerindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını aktaran Lostar, "Şimdiye kadar en az 50 merkeze insani yardım götürdük. Türk Kızılayı'nın bölgeye sevk ettiği yardımların toplam değeri 6 milyon dolardır" diye konuştu.

-"Ramazan ayında 5 bin aileye ulaştık"

Lostar, yardımların daha ziyade gıda ağırlıklı olduğunu belirterek, "İhtiyaç neredeyse oraya ulaşmaya çalıştık. Güney, kuzey, doğu ve batı her tarafa gittik. 5 bin aileye insani yardım ulaştırdık. Türk Kızılayı olarak bundan sonra da aynı hassasiyetle insani yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Irak'taki güvenlik sıkıntısına dikkati çeken Lostar, şöyle konuştu:

"Güvenlikle ilgili bazı riskler var. Bu nedenle en önemli zorluk güvenliktir. Erbil'in batısındaki sınır hattında tehlike var. Şu ana kadar canımızı yakacak bir sıkıntıyla karşılaşmadık. İstediğimiz her noktaya ulaştık. Buradaki sivil toplum kuruluşları ile Irak Kızılayı da bize destek sağladı."

-"Yüzlerinde bir umut ve sevinç beliriyor"

İlk olarak evlerinden olmuş insanlara ulaştıklarını anlatan Şafak Lostar, "Sığınmacılar, bizi gördüklerinde bakışları çok farklı oluyor. Yüzlerinde bir umut ve sevinç beliriyor. Bunda şüphesiz ki tarihten gelen bağlarımızın etkisi var. Akrabalık bağlarımız bu ilgide belirleyici oluyor" dedi.

-Sığınmacıların dağınıklığı sorunu

Sığınmacıların coğrafyaya dağılması nedeniyle herkese ulaşmada sıkıntı yaşandığını dile getiren Lostar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Buradaki en büyük ve çözülemeyen problem, ihtiyaç sahibi insanları bir çatı altında toplayamamaktır. Ulaşılamayan yerler olabilir. Çünkü bunun koordinesi düzgün yapılamadı. Bu sorun güneyde de kuzeyde de yaşanıyor. Bu bir eksiklik. Biz mümkün olduğu kadar her bölgeye gitmeye çalışıyoruz. Ancak irtibat kopukluğundan ulaşamadığımız insanlar mutlaka vardır. Irak'ta en başta çözülmesi gereken bir koordinasyon sorunu var. Bölgedeki tüm aktörlerin bir araya gelip soruna birlikte bir çözüm bulması gerekiyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Kızılayı Iraklı Sığınmacıların Umudu Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, NATO üssünü ziyaret etti
    21:14 Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, NATO üssünü ziyaret etti

    Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile birlikte Bulgaristan'ın doğusundaki NATO müttefik birliklerin konuşlandığı Novo Selo Askeri Üssü poligonunu ziyaret etti. Radev, Ukrayna'daki savaşın ardından Bulgaristan'ın savunma harcamalarını arttırdığını ancak orduda hala personel eksikliği olduğunu ve eski Sovyetler Birliği üretimi silah ve ekipmanlara güvenildiğini belirtti. Ayrıca, askeri alanda yapılması gereken reformların ve teknolojilerin önemine dikkat çekti.

  • Karabük'te düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 2 şüpheli tutuklandı
    21:13 Karabük'te düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 2 şüpheli tutuklandı

    Karabük'te gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonlarında gözaltına alınan 2 şüpheli tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, yapılan aramalarda uyuşturucu madde ve silah ele geçirdi. Şüpheliler, çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklandı veya adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Muğla Heyeti İspanya'ya Erasmus+ Projesi İçin Gitti
    21:12 Muğla Heyeti İspanya'ya Erasmus+ Projesi İçin Gitti

    Muğla Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen 'Bağımlı Geçmiş Bağımsız Gelecek' isimli Erasmus+ projesini gerçekleştirmek üzere Muğla heyeti İspanya'ya gitti. Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, Muğla Adalet Komisyonu Başkanı Ercan Arslan ve Muğla Denetimli Serbestlik Müdürlüğü yetkilileri proje kapsamında İspanya'nın Albacete Belediyesi'ne ziyaret gerçekleştirdi.

  • NVIDIA DLSS Destekleyen Yeni Oyunlar Duyuruldu
    21:10 NVIDIA DLSS Destekleyen Yeni Oyunlar Duyuruldu

    NVIDIA, yapay zeka destekli DLSS teknolojisinin üç yeni oyun tarafından benimsendiğini duyurdu. Bu güncelleme, Steam'de en çok istek alan bir oyun dahil olmak üzere sevilen yapımlara DLSS desteği sağlayacak. DLSS, GeForce RTX ekran kartlarıyla oyunların grafik performansını artırarak hem grafik kalitesinde iyileşme hem de performans artışı sağlıyor. Yeni oyunlar arasında Manor Lords, Oddsparks: An Automation Adventure ve Welcome to ParadiZe bulunuyor. NVIDIA, RTX teknolojilerini içeren 500'den fazla oyun olduğunu belirtiyor ve RTX ekran kartı sahiplerinin daha fazla oyunda performans artışı yaşayacağını vurguluyor.

  • Tokat ve Yozgat'ta meydana gelen depremde can kaybı yok
    21:09 Tokat ve Yozgat'ta meydana gelen depremde can kaybı yok

    AFAD, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, Yozgat ve Tokat illerindeki 112 Acil Çağrı Merkezlerine toplam 231 ihbar geldiğini, ancak can kaybı bulunmadığını açıkladı. Tokat'ta 2 ev, 5 ahır ve 2 minarenin hasar aldığı, Yozgat'ta ise iki katlı bir evin yıkıldığı ve 8 köyde küçük çaplı hasarların meydana geldiği bildirildi.

  • App Store'da Yeni Nesil Nintendo Emülatörü
    21:09 App Store'da Yeni Nesil Nintendo Emülatörü

    App Store mağazasına giriş yapan yeni nesil bir Nintendo emülatörü, oyunseverlerin büyük ilgisiyle karşılaştı. Delta Emulator, kullanıcılarına iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor ve önümüzdeki günlerde daha da popüler olması bekleniyor. Emülatör, NES, SNES, N64, GBC, GBA ve DS için destek sunuyor ve ücretsiz olarak kullanıma sunulmuş durumda. Türkiye'deki retro oyun kültürüne de olumlu bir katkı yapması beklenen emülatör, dokunmatik hissiyat anlamında da yüksek tepki süresiyle öne çıkıyor. Apple'ın retro oyun hamlesi ile başarı yakalayabileceği düşünülüyor.

  • Razer BlackWidow V4 Mini HyperSpeed: Kablosuz ve kompakt klavye
    21:09 Razer BlackWidow V4 Mini HyperSpeed: Kablosuz ve kompakt klavye

    Razer, BlackWidow V4 Mini HyperSpeed adlı kablosuz klavyesini tanıttı. Rekabetçi oyunlarda performansı artıran klavye, kullanım ömrünü yükseltiyor ve kolay bakım imkanı sunuyor. Küçük boyutuyla taşınabilirlik sağlayan ürün, 80 milyon basma sayısına dayanıklıdır. Tuşlar arası mesafe ve tetik baskısıyla iyi bir kullanım deneyimi sunan klavye, Bluetooth 5.0 ile 200 saate kadar kullanım sağlar. Fiyatı 124 dolar olan ürünün Türkiye'deki satış tarihi henüz belirsizdir.

  • Çinli otomobil üreticisi Dongfeng, İtalya'da üretim yapmak için pazarlık masasına oturdu
    21:09 Çinli otomobil üreticisi Dongfeng, İtalya'da üretim yapmak için pazarlık masasına oturdu

    Dongfeng, Avrupa'da üretim yapmak ve istihdam alanı oluşturmak için İtalya hükümetiyle görüşmelere başladı. Şirket, İtalya'da bir fabrika açarak üretim kapasitesini artırmayı ve Avrupa pazarına daha yakın olmayı hedefliyor. Görüşmelerin olumlu ilerlediği ve binlerce kişiye istihdam sağlayacak bir tesis kurulması planlandığı belirtiliyor.

  • Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi
    21:08 Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi

    Aydın'ın Efeler ilçesindeki Mustafa Kiriş Ortaokulu öğrencileri, okulda düzenlenen kermeste yedikleri tavuk pilavdan zehirlendikleri şüphesiyle tedavi altına alındı. Öğrencilerin hayati tehlikesi bulunmamaktadır.


Advertisement