Türk Kızılayından Suriye'ye 840 Milyon Liralık Yardım - Son Dakika
Yerel

Türk Kızılayından Suriye'ye 840 Milyon Liralık Yardım

Türk Kızılayı, iç savaşın başladığı 2012 yılından bu yana Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine 12 bin 350 tır ve kamyonla 840 milyon lira tutarında yardımda bulundu.

09.01.2015 12:39  Güncelleme: 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUSA ÖZYÜREK - Türk Kızılayı, iç savaşın başladığı 2012 yılından bu yana Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine 12 bin 350 tır ve kamyonla 840 milyon lira tutarında yardımda bulundu.

Türk Kızılayı Genel Müdür Yardımcısı Mintez Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'den Türkiye'ye gelen sığınmacılara yardımla yetinmediklerini, aynı zamanda sınır ötesinde yürüttükleri çalışmalarla kamplarda kalan Suriyelilere de yardım götürdüklerini söyledi.

Yurtiçi ve yurtdışında dil, din, ırk ve mezhep ayrımı yapmadan yardıma muhtaç insanların yanında olmaya çalıştıklarını ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Uluslararası anlaşmalar gereği bir yardım kuruluşu olarak Suriye sınırları içerisindeki insanlara yardım götürebiliyoruz. Türk Kızılayı olarak Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin'de  Türkiye-Suriye sınırı boyunca oluşturduğumuz 12 sınır yardım noktasında ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve şahısların insani yardım malzemesi bağışlarını kabul ederek Suriyeli ihtiyaç sahiplerine teslim ettik. Bunun yanı sıra yurtdışından hava, deniz ve karayoluyla gelen insani yardım malzemeleri bölgedeki gümrük, liman ve havalimanlarında kabul edilerek, sınır yardım noktalarından Suriyeli ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor."

840 milyon liralık yardım

Kilis Öncüpınar ve Hatay Cilvegözü sınır kapılarının açık olduğunu buralardan yardım gönderebildiklerini belirten Şimşek, Suriye'de iç karışıklığın başladığı 2012 yılından bu yana 12 bin 350 tır ve kamyonla 840 milyon lira tutarında yardım malzemesini Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını kaydetti.

Ayrıca, Suriye topraklarındaki kamplarda kalan 125 bin kişiye barınma yardımının ulaştırıldığını ve düzenli olarak temel ihtiyaçlarının karşılandığını dile getiren Şimşek, "Yardımların yüzde 43'ünü gıda, yüzde 57'sini barınma malzemeleri ve ilaç oluşturuyor. Yardımları, Türkmendağı, Halep, Humus, Hama, İdlip, Haseki, Deyr-i Zor ve Şam bölgelerine gönderiyoruz" şeklinde konuştu.

Suriye'deki kamplarda kalanların ekmek ihtiyacının karşılanabilmesi için bu zamana kadar 107 bin ton un gönderildiğini ifade eden Şimşek, ayrıca Yayladağı'nda Kızılay fırınında pişen 5 bin ekmeğin her gün Suriye'ye ulaştırıldığını vurguladı.

Yardımları Suriye topraklarında yapmak istiyoruz

Türkiye'nin Suriye'den gelen 1 milyon 700 bin insanın ihtiyaçlarını karşıladığı gibi Suriye'de kalan mağdurlarla da ilgilendiğini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Bizim amacımız hayatları tehlikede olmadığı sürece insanların kendi topraklarında kalmasından yana. Kapımıza geleni geri çevirmiyoruz ama aslolan onların Suriye'de kalması, kendi ülkelerinde, kendi vatanlarında onlara yardım etmemiz. Kadınlar ve çocuklar savaş bölgelerinden uzakta kamplarda, hatta tampon bölgelerde dursun, buralarda yardımlarımızı yapalım diyoruz.  Kilis'teki kampta örneğin 100 lira para harcıyoruz 10 birim mutluluk elde ediyoruz ama Suriye'deki kamplarda 10 liralık yardım yapıyor 100 birim mutluluk veya güven elde ediyoruz. Üç yıl boyunca Suriye sınırlarındaki insanlara yardım götürmemiş olsaydık Türkiye'deki sığınmacı sayısı 1 milyon 700 bin değil, 3 milyon 500 bin kişi olurdu. Bu da bizim istediğimiz bir durum değil." - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türk Kızılayından Suriye'ye 840 Milyon Liralık Yardım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement