Türk Kızılayı Olağanüstü Genel Kurulu - Son Dakika
Güncel

Türk Kızılayı Olağanüstü Genel Kurulu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tüm tabii ve insani felaketlerde herkesten önce Kızılay oradadır, orada olması beklenir. Herkes, her kurum gecikebilir ama Kızılayımız gecikmez, gecikemez. Kızılayın böyle bir lüksü yoktur" dedi.

23.03.2015 13:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tüm tabii ve insani felaketlerde herkesten önce Kızılay oradadır, orada olması beklenir.  Herkes, her kurum gecikebilir ama Kızılayımız gecikmez, gecikemez. Kızılayın böyle bir lüksü yoktur" dedi.

Erdoğan, ATO Congresium'daki, Kızılay Olağanüstü Genel Kurulu'nda,  Kızılayın ülkedeki, bölgedeki, dünyadaki tüm insanların zor zamanlarında gece gündüz yanlarında olduğunu belirtti.

Kızılayın yardım çalışmalarında şehit olanlara rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kızılayımızın simgesi olan kırmızı hilal, ülkemizde ve dünyanın dört yanında, bu bayrağın dalgalandığı her yerde, en sıkıntılı zamanlarda uzanan yardım elinin, umudun adı olmuştur" diye konuştu.

Deprem, sel, heyelan, yangın, kriz olduğunda, insanların içecek suya, yiyecek ekmeğe ihtiyaç duyduğunda gözlerin kırmızı hilali aradığını vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Tüm tabii ve insani felaketlerde herkesten önce Kızılay oradadır, orada olması beklenir. Herkes, her kurum gecikebilir ama Kızılayımız gecikmez, gecikemez. Kızılayın böyle bir lüksü yoktur. Ülkemizde 1903'te Van'da ve İstanbul'da, 1923'te Samsun'da büyük depremler oldu. Kızılay oradaydı. 1939'da Erzincan'da gerçekten çok büyük bir deprem oldu. Şehir adeta haritadan silindi, Kızılay yine oradaydı. 1941'de Van'da, 1944'de Bolu'da, 1946'da Erzurum'da deprem oldu. Kızılay yine oradaydı. 1966'da Muş'ta, 1975'te Diyarbakır'da deprem oldu. Mağdurların yanında yine Kızılay vardı. 1999'da büyük Marmara depremi oldu, herkesten, her kurumdan önce Kızılay orada çalışmalarına başlamıştı. 2011'de Van depremi yaşandığında da Kızılayımız kırmızı hilaliyle oradaydı, vatandaşlarımızın yanındaydı. 1989'da Bulgaristan'dan yüz binlerde kardeşimiz ülkemize akın ettiğinde de 1988 ve 1991 yıllarında kuzey Irak'tan yine yüz binlerce kardeşimiz topraklarımıza  geldiğinde de onları karşılaşan, acil ihtiyaçlarını gideren yine Kızılayımız oldu."

"Gurur duyuyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yıllarda Suriye ve Irak'tan Türkiye'ye gelen yüz binlerce kişiyi yine Kızılayın karşıladığını belirterek, "Bugün hamdolsun Kızılayımız artık yalnız değil. AFAD ile güçlü sivil toplum kuruluşlarımızla, belediyelerimizle diğer ilgili kurumlarımızla krizler ve felaketler karşısında çok daha güçlü bir müdahale sistemine sahibiz. Ama yine de gözler ilk olarak Kızılayımızın kırmızı hilalini arıyor, onu gördüğünde huzur buluyor" ifadelerini kullandı.

Dünyanın pek çok yerindeki doğal afetlerde, insani krizlerde Kızılayın  yetişmiş personeli, araç ve gereci ile orada olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Hatta bakıyorsunuz kar, tipi sebebiyle yollar kapanıyor, insanlar arabalarda mahsur kalıyor, Kızılay hemen oraya kumanyasıyla, battaniyesiyle hizmet vermeye başlıyor. Bundan gurur duyuyoruz. İnsanların kalbine girebilmek, gönlünde yer edinebilmek çok zordur. Kızılay işte bunu başarmıştır, işte böylesine önemli bir misyonun sahibidir. Bu güveni, itimadı, itibarı sağlayan herkesten Allah razı olsun. Ülkemiz içinde ve dışında pek çok hayırlı hizmete imza atan Kızılay ne kadar güçlü olursa biz de geleceğimizi o kadar güvenli hissederiz. Bu yönde yürüttüğü tüm çalışmalarında Kızılayımıza destek oldum, bundan sonra da olmaya devam edeceğim."

Yeni genel merkez binası

Kızılay ve Yeşilay ile ilgili yasanın Meclis Genel Kurulu'ndan çıktığını hatırlatan Erdoğan, "Şimdi bana gönderilecek. Cumhurbaşkanlığı makamına geldikten sonra da bizler onaylayıp ondan sonra Resmi Gazete'de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kızılayın mevcut genel merkezinin kuruma yakışmadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Böyle ara sokakta, sokak arkalarında bir yer Kızılayımıza yakışmıyor. Kızılayımızı ziyaretimde bunu gördüğümde gerçekten üzülmüştüm. O zaman gerek genel başkan gerek yönetim kurulu üyeleriyle de bunu paylaştık. Dedik, 'Bir an önce artık buradan çıkmak lazım.' Şimdi inşallah Milli Emlak'tan yaklaşık 30 dönüm kadar yer tahsis edilmek suretiyle Kızılayımızı Eskişehir yolu üzerinde güzel bir merkezde, ihtiyaca yönelik bir projeyle, bir hareket merkeziyle inşallah dünyanın da inanıyorum ki sadece Türkiye'nin değil, cazibe merkezi, örnek bir genel başkanlık merkezine, bir hareket merkezine inşallah sahip olmasını istiyoruz. Şimdiden hayırlı olsun diyorum. Bizim için Kızılayı değerli kılan doğal afetlerdeki, insani krizlerdeki çalışmaları yanında savaşlarda ortaya koyduğu fedakarlıkları ve kahramanlıklarıdır. Böyle bir merkezin en ileri teknolojiyle donanımlı olması, en önemli hareket merkezi olarak burada bu donanıma sahip olması çok büyük önem arz ediyor. Bu bakımdan bu yeri önemsiyoruz. İnşallah en kısa zamanda projesi, inşası ve bitimiyle açılışında da hep birlikte bir arada oluruz."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Kızılayı Olağanüstü Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement