Türk Kızılayından Musul'a Yardım - Son Dakika
Güncel

Türk Kızılayından Musul'a Yardım

Türk Kızılayından Musul\'a Yardım

Türk Kızılayının, "Musul da Senin Yurdun" kampanyası kapsamında, yardım malzemelerini taşıyan 20 tırlık konvoy Irak'ın Erbil kentine ulaştı.

25.10.2016 12:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Kızılayının, "Musul da Senin Yurdun" kampanyası kapsamında, yardım malzemelerini taşıyan 20 tırlık konvoy Irak'ın Erbil kentine ulaştı.

Türk Kızılayı tarafından, DEAŞ'ın işgal ettiği Musul kentini kurtarma operasyonunun ardından yaşanabilecek insani krize karşı başlatılan "Musul da Senin Yurdun" kampanyası kapsamında Irak'ın Erbil kentinde kurulan kamp için hazırlanan yardım malzemeleri bölgedeki depolara sevk edildi.

Yardım çalışmalarıyla ilgili Erbil Valisi Nevzat Hadi ile basın mensuplarına açıklamada bulunan Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, insani yardımların komşu ve kardeş ülke olmanın doğal bir sonucu olduğunu belirterek, "DEAŞ'ın Irak'ı işgale başladığı ve insanların Musul'dan Erbil'e doğru kaçtığı ilk günden Türkiye buraya insani yardım göndermiştir. Türkiye insani yardım gönderen ilk ülkelerdendir. Türkiye'nin insani yardımları 2014'ten bu yana sürdü. Bugün yapılan yardımlar da bunun bir devamı mahiyetindedir." ifadelerini kullandı.

İnam, konvoyun özellikle Musul operasyonundan etkilenebilecek sivillere yönelik yardımların ilk etabını oluşturduğunu dile getirerek, "Adı üstünde bunlar insani yardımlar. Karşılık beklemeden, tamamen kardeşlik hukuku çerçevesinde ve hiçbir ayrım gözetmeden yaptığımız faaliyetler bunlar. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde hali hazırda çok sayıda sığınmacı bulunuyor. Çok sayıda yerlerinden edilmiş insanları misafir ediyorlar. Biz de desteklerimizle bu yükü biraz olsun hafifletmeye çalışıyoruz. Sayın Erbil Valisi Nevzat Hadi ve yerel yönetim yetkililerine iş birliklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık ve AFAD Başkan Vekili Mehmet Halis Bilden'in geçen hafta Erbil'i ayrı ayrı ziyaret ederek durum değerlendirmesi yaptıklarını hatırlatan İnam, şunları kaydetti:

"Bu ziyaretlerin ardından 20 tırlık yardım malzemesinin bölgemize ulaştırılması kararlaştırıldı. Biz bu adımları memnuniyetle karşılıyoruz. Bu yardımları ilişkilerimize ve konuya verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak görüyoruz. Gelen yardımları Erbil Valisi, Musul İl Encümenliği ve diğer yetkililerle karşıladık. Çalışmaları istişare ve koordine halinde sürdüreceğiz. Bugünkü tırlarda barınma, gıda ve temel ihtiyaç malzemeleri bulunuyor. Bunlar yardımlarımızın bir boyutu. Diğer alanlarda da imkanlarımız ölçüsünde yardımcı olmaya çalışacağız."

İnam, ayrıca DEAŞ'la mücadelede hem Irak Kürt Bölgesel Yönetimi hem de diğer kesimlere imkanları ölçüsünde desteklerini sürdüreceklerine vurgu yaptı.

Erbil Valisi Nevzat Hadi de Musul operasyonu kapsamında yaşanan olaylara ilişkin Türkiye'nin sağladığı yardımların "büyük önem taşıdığına" dikkati çekerek, "Peşmerge ve Irak ordusu, koalisyon güçlerinin desteğiyle Musul'u kurtarma operasyonunu yürütüyorlar. Bu çerçevede Kürdistan bölgesine çok sayıda sığınmacının gelmesi öngörülüyor. Türkiye de bu anlamda gönderdiği yardım malzemeleriyle insani dramın önlenmesine yönelik önemli bir katkı sağlamış oluyor." açıklamasında bulundu.

Operasyonun yapıldığı yerlerin önceden boşaltılmış olması nedeniyle şu ana kadar ciddi bir sığınmacı akını olmadığına işaret eden Hadi, "Sadece dün gece 75 Şahbek Kürdü Hazır'daki çadır kampına ulaştı. Musul merkezdeki operasyon nasıl yürütülecek bilmiyoruz. O yüzden göç edecek insan sayısıyla ilgili bir tahminde bulunmak çok zor. Musul Halep gibi mi olacaktır, yoksa Salahaddin ilçesi Şergat gibi mi olacaktır belli değil. Musul'da 1 buçuk milyon insan var. Eğer çatışmaların seyri olumsuz olursa 100 binlerce sığınmacının geleceğini öngörebiliriz. Hazır bölgesinde hazırladığımız kamplarda ilk etapta yaklaşık 100 bin kişi barındırılabilir." görüşlerini paylaştı.

Türk Kızılayı Irak İnsani Operasyonlar Sorumlusu Bülent Bilgin ise yardım malzemelerine ilişkin AA mubabirine yaptığı açıklamada, "Erbil'de 20 tırlık konvoyu karşıladık. Onları bölgedeki depolarımıza indiriyoruz. Bu tırların içinde 527 tonluk ihtiyaç malzemeleri var. Özellikle yaklaşan kış şartlarına bağlı olarak gelen talep doğrultusunda 35 bin kişilik kışlık giysi getirdik. Tabii bu ilk parti. Sayın Genel Başkanımız Kerem Kınık operasyonun ilk günü Erbil'deydi. Buralarda belirli temaslarda bulundu. IKBY yönetimi ve Irak Kriz Merkezi'nin vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda sevkiyat planlandı ve yürütülüyor. Bu tamamen Musul operasyonu özelindeki bir hazırlıktır." bilgisini verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Kızılayından Musul'a Yardım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.


Advertisement