Türk Konseyi ile ECO Arasında Mutabakat Muhtırası İmzalandı - Son Dakika
Güncel

Türk Konseyi ile ECO Arasında Mutabakat Muhtırası İmzalandı

ABD'nin New York kentinde, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi ile ''Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'' arasında ''mutabakat muhtırası'' imzalandı.

24.09.2014 15:31  Güncelleme: 16:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'nin New York kentinde, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) ile "Ekonomik İşbirliği Teşkilatı" (ECO) arasında "mutabakat muhtırası" imzalandı.

Türk Konseyi Genel Sekreteri Ramil Hasanov ile Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Şamil Aleskerov, New York'taki Türkevi'nde ortak mutabakat muhtırası imzalayarak iki örgüt arasındaki hukuki ilişkinin ilk adımını attılar.

İki örgütün faaliyet alanına giren sahalarda işbirliği yapma iradelerinin yazılı hale getirilmesi anlamı taşıyan mutabakat muhtırasıyla, ekonomi, ulaştırma, gümrük, turizm gibi alanlarda somut projeler konusunda ortak işbirliğinin altyapısının oluşturulması hedefleniyor.

Türk Konseyi Genel Sekreteri Hasanov, iki kuruluşun attığı imzayla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"BM 69. Genel Kurulu görüşmeleri çerçevesinde bulunduğumuz New York'ta Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ile Türk Konseyi olarak ortak işbirliğiyle ilgili bir memorandum imzaladık. Bu memorandumun mahiyeti, iki kuruluş arasındaki çalışmalarımıza yeni bir ivme kazandırmaktır."

Hasanov, merkez ofisi Tahran'da olan ECO'ya üye devletler İran, Türkmenistan, Azerbaycan ve Kazakistan'ın enerji konusunda, hem koridor hem de doğalgaz kaynaklarıyla zengin ülkeler olduğunu hatırlatarak ECO'yla yapılan mutabakatın önemi şu şekilde açıkladı:

"Enerji çalışmaları ve koridorlarının çıkış noktası olan Türkiye'nin üyesi olduğu Türk Konseyi'nin ECO'yla ortak çalışmalar yürütmesinin, hem ulaştırma koridorları, hem de enerji alanındaki çalışmaların daha ileri bir noktaya taşınması ve gelecekte ortak projelerinin hazırlanması konusunda uluslararası sekreteryaların beraber çalışmasının sağlanması açısından önemli olacaktır."

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın üye olduğu, bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin daha somut projeler yoluyla geliştirilmesi için ortak çalışmalar yürüten Türk Konseyi, 2012 yılından bu yana ECO'da gözlemci üye. - New York

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Konseyi ile ECO Arasında Mutabakat Muhtırası İmzalandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement