Türk Konseyi Turizmden Sorumlu Bakanlar 1. Toplantısı - Son Dakika
Politika

Türk Konseyi Turizmden Sorumlu Bakanlar 1. Toplantısı

Türk Konseyi Turizmden Sorumlu Bakanlar 1. Toplantısı

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: "Türk Konseyi'ne üye ülkelerin sahip oldukları turizm potansiyelinin, aramızda kurmaya çalıştığımız çok boyutlu ve derinlikli işbirliği süreci bağlamında ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu düşünüyoruz" "Tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması, stratejimiz açısından temel.

11.04.2014 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Türk Konseyi'ne üye ülkelerin sahip oldukları turizm potansiyelinin, aramızda kurmaya çalıştığımız çok boyutlu ve derinlikli işbirliği süreci bağlamında ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Çelik, Tarabya Oteli'nde Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Abdulfas Garayev, Kırgızistan ve Kazakistan turizm bakanlıkları temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen Türk Konseyi Turizmden Sorumlu Bakanlar 1. Toplantısı'na katıldı.

Çelik, burada yaptığı konuşmada, konuk ülke bakan ve temsilcilerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Turizmi, "bir insani diplomasi meselesi" olarak gördüklerini ifade eden Çelik, turizmin ekonomi açısından büyük önem teşkil ettiğini vurguladı.

Kendilerinin turizmi, sadece ekonomiye ilişkin bir alan olarak görmediklerini ifade eden Çelik, "Turizmi farklı kültürler arasında iletişimi, diyaloğu ve anlayışı geliştiren bu haliyle, dünya barışına da katkıları bulunan bir alan olarak görüyoruz. Türk Konseyi'ne üye ülkelerin sahip oldukları turizm potansiyelinin aramızda kurmaya çalıştığımız çok boyutlu ve derinlikli işbirliği süreci bağlamında ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu düşünüyoruz. Ülkemiz turizm alanında, dünya çapında kayda değer mesafe kat etmiş ülke durumundadır" diye konuştu.

Türkiye'nin bilgi ve tecrübelerini Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan ile paylaşmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını aktaran Çelik, bu doğrultuda Türk Konseyi Turizm Çalışma Grubu Toplantıları çerçevesinde bu yıl 1'er hafta süreyle Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'da turizm eğitim programları düzenlenmesinin planlandığını ifade etti.

Tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması konusuna da değinen Çelik, "Turizm işbirliği kapsamında üye ülkeler arasında turistik ziyaretlerin artırılmasının yanı sıra tarihi İpek Yolu'nun üzerinde yer alan üye ülkelerin, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle, doğal güzelliklerinin tanıtımı öngörülmektedir. Değerli arkadaşlarım bu toplantı vesilesiyle bir kere daha vurgulamak isterim ki tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması stratejimiz açısından temel bir nitelik taşımaktadır. Bu tür tanıtım faaliyetleri, bize özgü kültürel ve düşünsel değerlerin, geleneksel el sanatlarının, dans ve müzik gibi zenginliklerimizin paylaşılmasına imkan verecektir. Diğer taraftan Modern İpek Yolu güzergahlarının belirlenerek ortak bir tur paketi oluşturulması yönündeki turizm çalışma grubu toplantılarında ele alınan çalışmaların önem taşıdığı ve desteklenmesi gerektiği kanaatindeyiz" dedi.

Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Abdulfas Garayev, turizmin en dinamik alanlardan birisi olduğunu belirtti. Turizmin pek çok alana önemli katkılar sunduğunu aktaran Garayev, Azerbaycan'ın da turizmin gelişmesi konusunda önemli avantajlara sahip olduğunu aktardı. Garayev, tarihi İpek Yolu turunun da önemsediklerini dile getirdi.

Kazakistan Cumhuriyeti Turizm Sanayi Komitesi Başkanı Marat İgaliyev, dünyadaki 10 işçiden birinin turizm sektöründe çalıştığını kaydederek, turizm sektörünün büyük önem taşıdığını ifade etti. İgaliyev, bu yıl düzenleyecekleri uluslararası fuarlara katılımcıları davet etti.

Kırgızistan Kültür Enformasyon ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Maksat Çakiyev ise konseyin çalışmalarının geldiği noktadan memnun olduklarını bildirdi. Çakiyev, üye ülkeler arasındaki turizmin geliştirilmesinin önemli fırsatlar sunacağını da ifade etti.

Konsey Genel Sekteri Halil Akıncı

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı, 2009 yılında imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile kurulan konseylerinin çalışmalarıyla ilgili bilgi aktardı. Anlaşmanın her alanda Türk dünyasının entegrasyonunu öngördüğünü belirten Akıncı, bu maksatla her yıl belirli bir konu etrafında zirvelerin yapıldığını belirtti.

Kazakistan'ın ev sahipliğinde 2011 yılında düzenlenen ilk zirvenin "Ekonomi", Kırgızistan'ın ev sahipliğinde 2012 yılında düzenlenen ikinci zirvenin "Eğitim, Bilim ve Kültürel İşbirliği", Azerbaycan ev sahipliğinde düzenlenen üçüncü zirvenin ise "Ulaştırma ve Bağlantı" temasıyla düzenlendiğini aktaran Akıncı, bu yılki zirvenin ise Türkiye'nin ev sahipliğinde Bodrum'da düzenleneceğini ve ana temasının "Turizmde işbirliği" olacağını aktardı.

Akıncı, "Bu Türk tarihinde ilk defa yapılan turizm bakanları toplantısı, bu zirveye hazırlık mahiyetinde olduğu kadar, aynı zamanda turizm bakanlıkları ve özel sektör üye ülkelerinin işbirliğini daha da derinleştirmek konusunda önemli bir merhale teşkil etmektedir. Bu seneki zirve turistik bir beldemiz olan Bodrum'da yapılacaktır. Artık yavaş yavaş Türk devletleri zirveleri, siyasi mahiyetten daha pragmatik alanlara kaymaktadır. Nasıl daha önce ekonomi konusunda toplantı yapıp ekonomi bakanlarını toplamışsak, bundan sonra da turizm bakanları bu toplantıyla atılan işbirliği adımlarının devamını sağlamak için muntazaman bir araya geleceklerdir."

Dün yapılan "Kıdemli Memurlar" toplantısında da önemli kararlar alındığını aktaran Akıncı, bunun da üye ülke bakanlarına iletileceğini ifade etti.

Protokol imzalandı

Toplantının ardından Modern İpek Yolu'nun tek bir tur programı hazırlanması konusunda protokol imzalandı.

Çelik, imza töreninde yaptığı konuşmada ise şunları söyledi:

"Bu çerçevede ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduğumuz bu toplantının en önemli kararlarından bir tanesi, modern İpek Yolu'nun Türk dili konuşan ülkeler arasında ortak bir strateji olarak turizm faaliyetinin içine alınması oldu. Bununla ilgili Sayın Bakan ve bakan yardımcılarıyla her ülke kendi toprakları içinden geçen modern İpek Yolu'na ait coğrafyanın daha çok tanıtılması, desteklenmesi konusunda projelerini hazırlayacak ve daha sonra bunlar, bakanlıkların tanıtım birimlerinin ortak toplantısıyla tek bir tur paketi haline getirilecek. Ondan sonra bakanlar olarak her birimiz bunun tanıtılmasına, özel bir destek vereceğiz."

Çelik, Modern İpek Yolu tur paketinin üye ülkeler arasındaki işbirliğinin bir sembolü olacağını da ifade etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Türk Konseyi Turizmden Sorumlu Bakanlar 1. Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement