Türk Kullanıcılar Büyük Ekranlı Telefon Tercih Ediyor - Son Dakika
Teknoloji

Türk Kullanıcılar Büyük Ekranlı Telefon Tercih Ediyor

Türk Kullanıcılar Büyük Ekranlı Telefon Tercih Ediyor

Türk kullanıcıların akıllı telefon tercihinde etkili olan önemli kriterleri Samsung açıkladı.

28.09.2015 14:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
Hasan Genç - -

Akıllı telefon pazarı lideri Samsung Electronics Türkiye Ürün Pazarlama Müdürü Tolga Erdem sorularımızı yanıtladı.


Samsung, akıllı telefon pazarında lider konumda. Her geçen gün rekabetin arttığı bu pazarda liderliği korumak için nasıl bir strateji izliyorsunuz? Pazarda lider olmak mı zor yoksa lider kalmak mı?



Samsung'un pazardaki liderliği bir tesadüf değil. Samsung çok büyük bir üretici, sadece üreten değil aynı zamanda önemli Ar-Ge çalışmaları yapan bir şirket ve inovasyona çok önemli yatırımlar yapıyor. Samsung'un diğer önemli bir özelliği ise yeniliklere hızlı adapte olabilmesi. Müşterilerimizi iyi dinliyoruz.Tüketicilerden gelen her geri dönüş bizim için çok değerli. Tüm bu geri dönüşleri tüketicilere değer sağlayan geliştirmeler yapmak için kullanıyoruz. Diğer sorunuza gelecek olursak rekabetçi bir pazarda lider olmak kolay değil aynı şekilde böyle bir pazarda liderliği korumak da kolay değil. Her ikisi için de çok çalışmanız, tüketicileri çok iyi anlamanız ve tüketici ihtiyaçlarına hızlı cevap vermeniz gerekiyor.


Büyük ekranlı akıllı telefonlar kullanışsız ve tutmaz denilirken, Samsung Note serisi kendi oluşturduğu bir sınıfta büyük bir başarıya imza attı. Son olarak Türkiye'de Note serisinin 2 milyonun üzerinde bir satış rakamına ulaştığı bilgisi verildi. Tüketicilerin Note serisi ürünlere gösterdiği bu ilgiyi neye bağlıyorsunuz?


2010 yılında ilk olarak S serisi ürünler satışa çıktı. 2010 yılının sonuna doğru ise Note serisi tüketicilerin beğenisine sunuldu. Note serisinin pazara sunulmasının en büyük nedeni internet hızının artmasıyla birlikte artış gösteren multimedya içerikler için en iyi kullanıcı deneyimi sunmaktı. Note serisi geniş ekranıyla tüketicilerin önemli bir ihtiyacına çözüm sundu ve kendi sınıfında öncü bir model oldu. Geniş ekran dışında Note serisinin sunduğu en önemli özelliği S Pen oldu. Bugün yaygın olarak klavye kullanılıyor olsa da kalemle not almak halen hayatımızın vazgeçilmezleri arasında. S Pen deneyimini kullanıcılar çok sevdi. Bu özelliklere gelişmiş kamerasıyla en iyi video ve fotoğraf çekim deneyimini de eklendi. Geniş ekran, S Pen ve akıllı bir telefonda olması gereken tüm özellikleri içinde barındıran Note Serisi şık tasarımıyla tüketicilerin gözdesi olmayı başardı.



Galaxy Note serisinin en yenisi Note 5'e gelecek olursak. Galaxy Note 5'i rakiplerinden farklı kılan özellikler nelerdir?


Birçok özellik var. En önemlisi Galaxy Note 5'in tasarımı. Geniş ekranlı ürünler tüketicilerin tercihi ancak bu ürünlerin kolay taşınabilmesi ve rahat kullanabilmesi çok önemli. Bu noktada tasarım ve kullanılan malzeme önem kazanıyor. Geniş ekranlı bir ürünü dayanıklı bir malzemeden ve iyi bir işçilikle üretmeniz lazım. Note 5 ve Galaxy S6 edge+ da su ana kadar cep telefonu sektöründe kullanılan en dayanıklı ve hafif malzemelerden biri olan ve uçak sanayinde kullanılan AI-700 serisi alüminyum malzemeyi tercih ettik. Ekranda ve arka gövdede en iyi dayanıklılık için Gorilla Glass 4 kullanıldı. Cam ve metalin birlikte kullanıldığı tasarımlarda işçilik oldukça zordur. Samsung, Galaxy Note 5'de en iyi malzemeyi en iyi işçilikle bir araya getirmeyi başardı. Note 5'in tasarımda en iyi ergonomiyi sunmak için bazı küçük detaylar göreceksiniz. Arka kısımdaki kavisler en iyi tutuşu ve tek elle kullanımı sağlıyor. Ekran boyutunun kasaya oranına baktığınızda Note 5'in çok iddialı olduğunu görüyorsunuz. 5.7 inçlik bir ekrana sahip olmasına rağmen piyasadaki birçok 5.5 inç üzeri ekrana sahip üründen daha küçük bir kasaya sahip.


Performansa bakacak olursanız, Exynos işlemciyle ürün rakiplerinden farklılaşıyor. Galaxy Note 5'de Samsung'un ürettiği 14 nm'lik 64 bit'lik, toplamda 8 çekirdekli bir işlemci yer alıyor. Performans testlerinde çok yüksek puanlar alan bu işlemci sunduğu yüksek performansa rağmen düşük güç tüketimiyle öne çıkıyor. Exynos işlemci 4 GB düşük güç tüketen DDR4 RAM ile desteklendi.


S Pen ise Note 5'i benzersiz kılan bir özellik. Dijital ekranlarda gerçek yazı deneyimi sunan S Pen, sürekli geliştiriliyor. S Pen'in geldiği son noktayı Note 5'te görebilirsiniz.


Galaxy Note serisinin olmazsa olmazı S Pen, her yeni modelde daha da gelişmiş özelliklerle karşımıza çıkan S Pen'i tüm Note kullanıcıları aktif bir şekilde kullanıyor mu? S Pen kullanımı konusunda bir araştırma yaptınız mı?


Geçtiğimiz sene bu konuda bir araştırma yaptık. Galaxy Note kullanıcılarının nerdeyse tamamı S peni kullanıyor, yaklaşık %50'sinin S Pen'i günde en az 1 kere kullandığı sonucu ortaya çıktı. Kullanıcılar S Pen'i aktif olarak kullanıyorlar. S Pen'i hangi amaçla kullandıklarını araştırdığımızda ise en çok yazarak not almak için ve fotoğraflar üzerine yazıyla not eklemek için kullandıkları ortaya çıktı. Bunun dışında ekranda sürükle bırak ve çoklu seçim yapmak için S Pen'in aktif kullanıldığını görüyoruz. Araştırmada kullanıcıların S Pen'in tüm özelliklerini bildikleri de ortaya çıktı. Fazla kullanmadıkları özellikleri bile kullanıcılar biliyorlar. Araştırma sonucunda Note serisi kullanıcıların S Pen'in özelliklerine hakim olduğunu gördük. Sonuç olarak tüketicilerimiz S peni hem yazı yazmak hem de telefonu daha verimli kullanmak için tercih ediyorlar.


Akıllı telefonların en büyük sorunu olarak pil sürelerinin yetersiz kalması gösteriliyor. Birçok üretici pil kapasitesini artırmayı tercih ederken Samsung son modellerinde pil kapasitelerini arttırmak yerine hızlı şarj (Fast Charge) ve kablosuz şarj özelliklerine yer verdi. Bir ürünü sık aralıklarla şarj etmenin pil ömrüne olumsuz etkisi olmayacak mı?


Her pilin bir ömrü var. Ancak artık lityum iyon pil teknolojisi kullanılıyor ve sık aralıklarla şarj etmenin pil ömrüne etkisi minimum düzeyde. Şu an yüksek MaH değerlerine sahip yüksek piller kullanılıyor ancak bu tek basına bir çözüm değil; önemli olan ürünün güç tüketimini minimuma indirip, pil kapasitesini buna uygun bir değerde belirlemek. Note 5'te 3000 MaH değerinde güçlü bir pil kullandık. Bununla birlikte Note 5 düşük güç tüketen işlemci, ekran ve RAM gibi componentlerle ürünün kullanım süresini artırıyor. Tabii ürünleri hızlı sarj etmekte çok önemli. Note5' inizi hızlı şarj ile kablolu (kutunun içinden çıkan orijinal şarj aleti ile geçerlidir) 90 dakikada, kablosuz 120 dakikada şarj edebiliyorsunuz. Yaklaşık 10 dakikalık şarj ile acil bir durumda 3-4 saat telefonunuzu açık tutabiliyorsunuz. Şarj imkanı bulamadığınız durumlarda güç tasarruf modu sayesinde "pilinizin %10' u ile yaklaşık 24 saat pilim bitecek" korkusu yaşamadan telefonunuzu kullanabiliyorsunuz.


Galaxy S6'dan sonra Note 5 modelinde de MicroSD kart desteği bulunmuyor? MicroSD kart girişini neden kaldırdınız? Kullanıcılardan gelen tepkiler üzerine gelecek Galaxy modellerinde MicroSD kart girişine yer verileceği söylentileri doğru mu?


Performans Samsung için çok önemli. Telefonun performansını bir bütün olarak düşündüğünüzde depolama biriminin yazma ve okuma hızı oldukça kritik. Yüksek performanslı bir işlemci ve RAM' ı yine yüksek performanslı bir depolama birimi ile desteklememiz gerekli. Note 5 ve S6 serisi modellerimizde UFS 2.0 teknolojisini kullanan depolama birimlerini kullanıyoruz. Bu depolama birimi şu an pazardaki bir çok micro SD kartın okuma ve yazma hızından çok daha iyi sonuçlar veriyor. Gelecekte piyasaya sunacağımız ürünlerde MicroSD kart girişi olup olmaması sorusuna gelecek olursam; tüketicilerden aldığımız geri bildirimler çok önemli, gelecek yeni ürünlerimizde mobil ihtiyaçlara en uygun çözümleri tüketicilerimize sunuyor olacağız. Samsung olarak popüler depolama seçenekleri (bulut çözümleri) bazılarını da tüketicilerimize ücretsiz olarak sunuyoruz.


Ürünlerinizde 128 GB depolama seçeneği neden sunulmuyor?


Yaptığımız araştırmalarda şu an için 32GB ve 64 GB tüketicilerimiz tarafından en çok talep edilen depolama birimleri olarak karşımıza çıkıyor. Biz de bu doğrultuda ilerliyoruz.



Note 5 ile birlikte duyurduğunuz bir ürün daha var. Kavisli ekranıyla dikkat çeken Galaxy S6 Edge+. Bu ürün Galaxy S6 Edge ve Note 5 arasında seçim yapamayan kullanıcılar için mi geliştirildi?


Samsung S6 Edge, dünyanın ilk çift taraflı kavisli ekrana sahip telefonu oldu. Samsung Galaxy S6 Edge çift taraflı kavisli ekranıyla elinizin içinde çerçevesiz bir görüntü ve derinlik hissi sundu. Büyük beğeni toplayan S6 Edge deneyimini daha büyük ekranda yaşamak isteyen kullanıcılar için S6 Edge+ geliştirildi. Note 5'i S Pen deneyimi, S6 Edge+'ı ise geniş ve çift tarafından kavisli ekran deneyimi farklı kılıyor.


Microsoft'un en yeni işletim sistemi Windows 10'u Samsung ürünlerinde görebilecek miyiz?


Microsoft, Samsung'un önemli iş ortakları arasında yer alıyor. Daha önce Windows Phone işletim sistemine sahip ürünler piyasaya sunduk. Şu an Windows 10 ile çalışan bir ürünümüz yok.


Samsung'un kendi işletim sistemi Tizen, televizyonlarda standart olarak yer almaya başladı. Tizen'i bazı giyilebilir ürünlerde gördük. Tizen'i Samsung'un akıllı telefonlarında görebilecek miyiz?


Kendi işletim sistemimiz olan Tizen, performans açısından oldukça başarılı. Bu işletim sistemi akıllı televizyonlarımızda giyilebilir ürünlerimizde ve bazı cep telefonlarımızda (Z serisi) tercih edildi. Z serisi ürünlerimiz gelişmekte olan ülkelerde satışta ve çok başarılı.


Edge tasarım artık tüketicilerin onayını aldı diyebilir miyiz?


Kavisli yani Edge tasarıma sahip ürünlerin satış rakamlarına ve kullanıcı geri dönüşlerine baktığımızda tüketicilerden kabul gördü diyebiliyoruz.


Artık Samsung'un üst seviye ürünlerinde kendi geliştirdiği Exynos işlemcileri görüyoruz? Samsung, Qualcomm Snapdragon defterini kapattı diyebilir miyiz?


Qualcomm da önemli iş ortaklarımız arasında yer alıyor. Qualcomm Snapdragon işlemci kullandığımız ürünlerimiz mevcut. İhtiyaç doğrultusunda bundan sonra da kullanılmaya devam edilecektir. Bununla birlikte Samsung' un kendi üretimi olan Exynos işlemcilerde yüksek performans ve düşük güç tüketimi sundukları için tercih ediliyor.


Galaxy S5 ile gelen suya dayanıklılık özelliğini sonraki modellerde göremedik. Samsung'un suya dayanıklılık hikayesi sona mı erdi?


Cihazlarımızı suya dayanıklılık için alınan IP sertifikalarına uygun hale getirmek mümkün. Ancak IP sertifikasına uygun hale getirmek için tasarımdan bazı ödünler vermemiz gerekecek. Bu noktada kararı tüketiciler için önemli olan özelliklerden yana kullanıyoruz. Suya dayanıklılık noktasında tüketicilerden bize gelen yoğun bir talep yok. Ancak suya dayanıklı ürünlerimiz halen var. Galaxy S6 Active modelimiz bazı ülkelerde satışa sunuldu.



Samsung'un bu yılın başlarında tanıttığı A serisi modelleri Galaxy A3, Galaxy A5, Galaxy A7 beklenen ilgiyi gördü mü? Bu seri yeni modellerle devam edecek mi?


A serisi bizim için gerçekten önemli. Yakın zamanda A serisinin en yenisi olan Galaxy A8'i duyurduk. Tüketicilerden büyük beğeni gören A serisi önemli bir pazar payına da sahip oldu. İnce metal tasarım tüketicilerin ilgisini çekti. A serisi orta seviye gibi görünse de üst seviye performans ve özelliklere sahip. Kamera ve ekran özellikleri de A serisinin beğeni toplayan özellikleri arasında yer alıyor. A serisi modellerin devam ürünleri gelecek.



Samsung'un giyilebilir ürünleri Türkiye'de de satışa sunuldu. Bu ürünlere ilgi hangi seviyede?


Giyilebilir ürünlere olan ilgi her geçen gün artıyor. Samsung bu alanda önemli yatırımlar yapan bir firma ve pazarın önemli oyuncuları arasında yer alıyor. Yakın zamanda iki yeni ürün duyurduk. Gear S2 ve Gear S2 Classic modellerini yakında Türkiye'de de satışa sunuyor olacağız. Yeni ürünlerimiz sık ve yuvarlak çerçeve tasarımı, Gorilla Glass 3 gibi kaliteli malzemeleriyle dikkat çekiyor. Yine tasarım ile mükemmel uyum sağlayan sezgisel bir ara yüz kullanıldı. Birçok uygulama ve sensör ile de sağlıklı yaşam ve hayatımızı kolaylaştıracak alanlarda hayatımızın önemli bir parçası olmaya başladı. Yeni özellikleri ile yaşam kalitesini arttıran bu ürünler tüketicilerin vazgeçilmezleri arasındaki yerini alıyor. Samsung'un bu alandaki yatırımları devam ediyor.



Giyilebilir ürünler arasında en çok merak edilenler arasında Samsung'un sanal gerçeklik gözlüğü Galaxy VR yer alıyor. Türkiye'de de satışa sunulan ürüne tüketicilerin ilgisi hangi seviyede?


Galaxy VR, sanal gerçeklikte gelinen son noktayı gösteren oldukça iddialı bir ürün. Biz tüketicilerin ürünü deneyimledikten sonra satın alma kararı vermelerini istiyoruz. Bunun için birçok satış noktasında ürünü denemek ve sonrasında satın almak mümkün. Şu anda satılan Galaxy VR, Galaxy S6 ve S6 Edge ile uyumlu çalışıyor. Çok yoğun bir ilgiyle karşılaştık ve sanal gerçeklik konusunda çalışmalarımız bundan sonra da devam ediyor olacak.


Samsung'un gözünden Türk kullanıcılarının akıllı telefon alışkanlıklarını değerlendirdiğinizde, Türk kullanıcılar hangi özelliklere daha çok önem veriyor?


Yeni teknolojilere Türk kullanıcılar oldukça hızlı adapte oluyor. Tüm yaş gruplarında bu hızlı adaptasyonu görmek mümkün. Teknolojik yenilikleri seviyoruz ve takip ediyoruz. Türk kullanıcılar akıllı telefonlarda geniş ekranlı olmasına önem veriyor. Bunun nedenini sorduğumuzda daha iyi bir multimedya deneyimi ve geniş ekranda çalışmanın rahatlığı cevaplarını alıyoruz.


Kamera özellikleri yine tüketicilerin önem verdiği bir konu.Artık tüketiciler yüksek megapiksel değerleri ile birlikte fotoğraf kalitesini tamamlayan diğer kamera özelliklerine de dikkat ediyorlar. Kamera özellikleri satın alma kararında etkili oluyor.


Üçüncü olarak tasarım özellikleri tüketiciler için önemli bir konu. Tüketiciler kendilerini ifade eden tasarımları tercih ediyorlar. Tasarımda kullanılan malzeme yine tüketiciler için oldukça önemli. Renk olarak siyah ve beyazın dışında altın rengine Türk kullanıcılarının yoğun bir ilgisi var.



Hasan Genç - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Türk Kullanıcılar Büyük Ekranlı Telefon Tercih Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement