Türk Kültürü Tema Bahçeleri Expo 2016 Alanında - Son Dakika
Güncel

Türk Kültürü Tema Bahçeleri Expo 2016 Alanında

Türk Kültürü Tema Bahçeleri Expo 2016 Alanında

EXPO 2016 Antalya, 51 yabancı ülkenin kuracağı ülke bahçelerinin yanı sıra Türkiye’den de çok sayıda büyükşehir ve ilçe belediyesinin kuracağı tema bahçelerine ev sahipliği yapacak.

14.04.2016 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EXPO 2016 Antalya, 51 yabancı ülkenin kuracağı ülke bahçelerinin yanı sıra Türkiye'den de çok sayıda büyükşehir ve ilçe belediyesinin kuracağı tema bahçelerine ev sahipliği yapacak. 22 Nisan'da kapılarını açacak olan EXPO 2016 Antalya sergi alanına gelen ziyaretçiler, ülke bahçelerinde dünya turuna çıkarken, Türkiye Tema Bahçeleri'nde ise ülkeyi yakından tanıma şansı bulacak.

'Çiçek ve Çocuk' temasıyla 22 Nisan'da kapılarını açmak için gün sayan EXPO 2016 Antalya'da 'Yeşil Şehirler' alt temasına uygun olarak 'Türkiye Tema Bahçeleri' kuruluyor. İstanbul, Ankara, Antalya, Konya ve Hatay Büyükşehir Belediyelerinin yanı sıra Malatya'dan Battalgazi Belediyesi ve Burdur Valiliği ile Antalya'dan 10 ilçe belediyesi kendi kültürlerini, tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmak için bahçe çalışmalarında sona yaklaştı.

ANTALYA BAHÇESİ'NE TURUNÇ VE ZEYTİN AĞAÇLARI

Aksu ilçesinde bulunan bin 121 dönümlük sergi alanında Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kaleiçi evinden esinlenerek yapılan Antalya bahçesinde kenti tarihi dokusuyla tanıtacak. 655 metrekarelik alana kurulan bahçede daha önce Minicity'de bulunan Türkiye'nin tarihi yerlerinin minyatürleri de sergilenecek. Bahçenin peyzajında ise Antalya'nın simgesi narenciye ve zeytin ağaçları kullanılacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bahçesinde EXPO 2016'nın temasına uygun olarak çocuklar için de oyun alanları bulunacak. Antalya bahçesinde ayrıca ziyaretçilere kentin tarihi ve doğal güzellikleri de tanıtılacak.

Engelliler için özel olarak tasarlanan bahçe hakkında bilgi veren Proje Mimarı Mustafa Sepetçioğlu, "Amacımız buraya gelen insanlara Antalya'yı en iyi şekilde tanıtmak. İnşallah gelen misafirlerimiz de bundan memnun kalır" dedi.

İSTANBUL 5 BİN YILLIK GEÇMİŞİ İLE EXPO 2016'DA

Türkiye Tema Bahçeleri'nin kurulacağı alanın en iddialı bahçelerinden biri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 3 bin 500 metrekare alana kuracağı İstanbul Bahçesi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet İhsan Şimşek, Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmış, Roma ve Bizans medeniyetlerinin izlerini taşıyan İstanbul'u 5 bin yıllık köklü geçmişiyle EXPO 2016 Antalya'ya taşıdıklarını söyledi. Şimşek, bahçeye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Galata Kulesi'nden, Kız Kulesi'ne, camilerden bugünkü modern yapılara kadar her şeyi insanlar bu bahçede bulabilecekler. İstanbul'un simgesel yapılarına, Cumhuriyet dönemi yapılarına kadar. Boğaz Köprüsünü de görebilecekler, Mimar Sinan'ın eserini de görebilecekler, Cenevizlilerden kalma Galata Kulesini de görebilecekler. Ama bunların yanında İstanbul'un endemik türü olan bitkileri, botanik yapıları da yine burada sergilemeyi düşünüyoruz. Ayrıca İstanbul'da son dönemde başlatmış olduğumuz yerlere değil sadece duvarlara da bitki anlamında çalışmalarımız var, o çalışmalarımızı burada göstereceğiz."

İstanbul bahçesinde peyzaj olarak anıt ağaç, oya, erguvan, servi, çınar, yasemin, lale gibi bitkiler olacak. Bahçede ayrıca Türk bahçesi, Türk avlu döşemesi örnekleri sergilenecek.

ANKARA'NIN ANKAPARK'I EXPO 2016'YA GELİYOR

EXPO 2016 Antalya Sergi alanında yer alacak Türkiye Tema Bahçeleri kapsamında Ankara Büyükşehir Belediyesi ise kentin tarihi, turistik ve kültürel değerlerini ziyaretçilere tanıtacak. 3 bin metrekare alana kurulacak Ankara Bahçesi'nde, EXPO 2016'nın 'Çiçek ve Çocuk' olan temasına uygun olarak ANKAPARK'ın bir benzeri yapılacak. Ankara Bahçesi'nde açık ve kapalı alanda çocukların keyifle oynayabileceği oyun grupları yer alacak. Ankara Bahçesi'ni ziyaret eden çocuklar oyunun tadını çıkarırken, aileler ise Ankara'yı yakından tanıma fırsatı bulacak.

Türkiye Tema Bahçeleri alanında kendi mimari yapılarını ilçe kültürleriyle birleştirecek şehirlerin ve ilçelerin bahçeleri, EXPO 2016 sonrasında da kalıcı olarak sergi alanında varlıklarını sürdürecek. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türk Kültürü Tema Bahçeleri Expo 2016 Alanında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın Efeler'de trafik kazası: 2 yaralı
    10:18 Aydın Efeler'de trafik kazası: 2 yaralı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kazada, İzmir Bulvarı üzerinde seyir halinde olan bir otomobil, arkadan çarptığı diğer otomobilde bulunan B.G. ve B.T.'yi yaraladı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Kazaya karışan araçların kaldırılmasıyla trafik normale döndü. Soruşturma devam ediyor.

  • Bursa'da Geri Viteste Unutulan Otomobil Kaza Yaptı
    10:17 Bursa'da Geri Viteste Unutulan Otomobil Kaza Yaptı

    Bursa'nın Yıldırım ilçesinde bir sürücü, otomobilini geri viteste unutarak başka bir araca çarptı. Kazada herhangi bir yaralanma olmazken, güvenlik kamerası anları kaydetti.

  • Leylekler, Kale ilçesini mekan tuttu
    10:16 Leylekler, Kale ilçesini mekan tuttu

    Malatya'nın Kale İlçesinin Fırat Nehri sahili, her yıl olduğu gibi bu yıl da doğanın güzelliklerini misafirlerine sunuyor. Baharın müjdecisi olarak kabul edilen leylekler, Mart ile Nisan ayında Malatya'nı Kale ilçesine gelerek burada elektrik direklerinin tepelerine yuvalarını yapıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da birçok leylek, yuvalarında ve sahil şeridindeki arazilerde görülüyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte leylekler bu yıl erkenden Kale ilçesine gelip yuvalarına yerleşti. Şuanda birçok leylek yumurtalarken yakın süreçte yavrularının da dünyaya gelmesi ile baraj sahili şeridinde leylek popülasyonu da artmış olacak. Çocukların büyük ilgi gösterdiği leylekler, başta solucan olmak birçok hayvan türü ile karnını duyuruyor. Doğası gereği yavrularına yiyecek taşıyan leylekler ilçe halkının sevgisini kazandı. Vatandaşlar, leyleklerin rahatsız edilmemesi için büyük çaba sarf ederken, leylekler için yiyecek ve su bırakmaya başladı. İstanbul'da yaşayan ancak leyleklerin gelmesi ile birlikte ilçeye gelen Özer Öztop, leyleklerin erken gelişinin kendilerini mutlu ettiğini belirterek, ilçede yaşayan leyleklerin sayısının her yıl değişkenlik gösterdiğini söyledi. İlçede özel bir restoran işleten Öztop, 15 yıldır leyleklerin bölgede çoğaldığını dile getirdi. Şuanda 25'ten fazla yuvanın olduğunu söyleyen Öztop, 'Leylekler her yıl Mart ayı başlarında gelir sonra da Ağustos ayında geri göç ederler. Buradan Nil nehri boyuna gittiğini düşünüyoruz' dedi. Leyleklerin her yıl Kale ilçesinde baraj sahiline gelmesinin bölge halkını da mutlu ettiğini ifade eden Öztop, 'Bu bölge de tarım potansiyeli oldukça fazla. Onlarda doğanın bir parçası. İnsanlarda kötü davranmıyor. Burada baraja akan dereler, kurbağa, canlı hayvan fazla. Tarım alanları da bozulmadığı için beslenmeye uygun bir ortam. Geçen yıl bir direkteki yuvada 4 yavru olmuştu. Bizlerde leylekleri ürkütmemek adına büyük çaba sarf ediyoruz' diye konuştu.

  • Eskişehir'de kaza: Otomobil devrildi, sürücü yaralandı
    10:15 Eskişehir'de kaza: Otomobil devrildi, sürücü yaralandı

    Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir otomobil kontrolden çıkarak devrildi. Kazada otomobilin sürücüsü yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralının sağlık durumu iyi.

  • Kayseri'de Akıllı Trafik Yönetimi İle Trafik Kontrol Merkezi Faaliyete Geçti
    10:14 Kayseri'de Akıllı Trafik Yönetimi İle Trafik Kontrol Merkezi Faaliyete Geçti

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Trafik Kontrol Merkezi'nde gerçekleştirilen Akıllı Trafik Yönetimi sayesinde şehir trafiğinin canlı olarak denetlendiğini ve olumsuzluklara anında müdahale edildiğini belirtti.


Advertisement