Türk Medeni Kanunu'nun Mimarı Kuşadası'nda Anıldı - Son Dakika
Güncel

Türk Medeni Kanunu'nun Mimarı Kuşadası'nda Anıldı

Türk Medeni Kanunu\'nun Mimarı Kuşadası\'nda Anıldı

türk Medeni Kanunu'nun mimarı, Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşı Mahmut Esat Bozkurt'un memleketi Aydın Kuşadası ilçesine heykeli dikilip, bir dizi etkinlikle anıldı.

17.02.2015 20:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

türk Medeni Kanunu'nun mimarı, Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşı Mahmut Esat Bozkurt'un memleketi Aydın Kuşadası ilçesine heykeli dikilip, bir dizi etkinlikle anıldı.

Türk Medeni Kanunu'nun kabulünün 89. yıldönümünde, Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından Heykeltraş Ferit Özşen'e yaptırılan Türk Medeni Kanunu'nun mimarı Mahmut Esat Bozkurt Heykeli, Kuşadası Aydınlanma Parkına dikilerek açılışı yapıldı. Etkinlikler çerçevesinde Korumar Otel'de düzenlenen panelde, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Aysel Çelikel 'Medeni Kanun', Eski Büyükelçi Prof.Dr. Hüseyi Pazarcı 'Bozkurt-Lotus Davası', Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hakkı Uyar ise 'Mahmut Esat Bozkurt'un Siyasal Kimliği' konusunda konuşmacı olarak yer aldı. Moderatörlüğünü Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Şaduman Halıcı'nın yaptığı paneli, CHP'li Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, CHP'li Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakçam, CHP'li Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Bozkurt'un aynı ismi taşıyan torunu Mahmut Esat Bozkurt, torunu Gül Güner ile kalabalık bir vatandaş topluluğu izledi.

"ÜLKEMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ"

Panelin açılışında Aydın Büyükşehir ve Kuşadası Belediye başkanları birer konuşma yaptı. Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, günümüz koşullarının bu tür toplantıların daha fazla yapılması gerektiğini gösterdiğini söyledi. Kayalı, " Mustafa Kemal Atatürk'ler Mahmut Esat Bozkurt'lar yıkılmış, bitmiş bir imparatorluğun küllerinden Türkiye Cumhuriyeti gibi bir ülkeyi kurmak için yola çıktıkları zaman durum bugünkünden daha kötü değildi. Mustafa Kemal Atatürk'ler Mahmut Esat Bozkurt'lar ülkeyi çok daha zor şartlarda kurdular. Onlardan örnek almalıyız, üzerimizdeki yılgınlığı, bıkkınlığı bir tarafa bırakıp ülkemize sahip çıkmalıyız. Bakın seçimlere çok kısa bir süre kaldı, iyi çalışıp Cumhuriyetimize sahip çıkalım, Mahmut Esat Bozkurt gibi değerlere sahip çıkalım"dedi.

"KANUN BİREYİ KUL OLMAKTAN ÇIKARDI"

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'da konuşmasında "Türk Kadınını özgürlüğe kavuşturan Medeni Kanunun yıldönümünde düzenlediğimiz bu anlamlı etkinlikte, yüreklerimizi sıkıştıran ve ulusumuzu derinden yaralayan Özgecan Aslan olayına değinmeyi zorunlu görüyorum. Vahşice katledilen Özgecan, son yıllarda artan kadın cinayetleri zincirinin son halkasıdır. Medeni Kanun'un ruhuna sadık kalmadıkça, bu tür olayların önü alınmayacaktır" dedi.

Başkan Çerçioğlu, "İnsanımızı ümmet, cemaat topluluğundan uluslaşmaya götüren süreç içinde önemli aşama olarak gördüğümüz Medeni Kanun, günümüzde ayrı bir anlam taşımaktadır. 89 yıl sonra ne kadar önemli ve değerli olduğunu kanıtlamaktadır. Bu yasa ile bu topraklarda yaşayan bireyler, kul olmaktan çıkmış, özgür yurttaşlara dönüşmüştür. Bir Türk kadını, bir anne olarak bu yasa ile nasıl özgürleştiğimizin, nasıl eşit yurttaş haline gelişimizin bilinciyle, büyük Atatürk'e ve yasanın mimarı Mahmut Esat Bozkurt'a tüm içtenliğimle sevgi, saygı duygularımı ifade etmek istiyorum. Onlar ve onların eserleri, Medeni Kanun olmasaydı. Türk kadınının bugünkü kazanımlarını hayal bile edemeyecektik" diye konuştu.

TORUNUNDAN SERT AÇIKLAMA

Panelin ardından ise Heykeltraş Ferit Özşen'in yaptığı Mahmut Esat Bozkurt heykelinin, Aydınlanma Parkı'ndaki açılışı yapıldı. Heykelin açılışında konuşan torun Mahmut Esat Bozkurt, toplumu çağdaşlık ve bilimsellikten uzak bir anlayışla yönetme çabalarının hız kazandığını, tek tip insan yetiştirme amaçlarının açıkça beyan edildiğini belirterek, Türk Medeni Kanunu'nun genel gerekçesini bir kez daha okunması gerektiğini söyledi. Bozkurt, "Günümüzde Mahmut Esat Bozkurt bazı çevrelerce eleştiriliyor, saldırı ve hakarete, hatta hayasızca iftiralara uğruyor. Çünkü o yaşının ilerleyen yıllarında dönekleşmeden, davasına ihanet etmeden, bildiğini inandığını yaşamının en son anına dek başı dik ifade etmiştir.

Mahmut Esat Bozkur'ta yönelik saldırılar hep şeriatçı çevrelerden gelirdi. Son yıllarda onlara solcu dönekler de katıldı. Yüce Atatürk'e doğrudan dil uzatmaya cesaret edemeyenler onun şahsında Mahmut Esat'ı hedef seçiyor" dedi.

Konuşmaların ardından Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Çerçioğlu ile Kuşadası Belediye Başkanı Kayalı'nın yaptığı Mahmut Esat Bozkurt'un anıtını ailesiyle birlikte açtı.

-------------------- KUTU -----------------

Mahmut Esat Bozkurt Kimdir?

Mahmut Esat Bozkurt; 1892 Kuşadası Doğumludur. 1911 İstanbul Hukuk Mektebi, İsviçre Lozan ve Freiburg üniversitelerinde eğitimini tamamlamıştır. Başarıyla bitirdiği doktora konusu "Kapitülasyonlar" üzerinedir. İzmir'in Yunanlılar tarafından işgali üzerine yurda dönerek, Şükrü Saraçoğlu ile birlikte Kuvayı Milliye çetelerine katılmıştır. 23 Nisan 1920'de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne katılan Mahmut Bozkurt, 27 yaşında Milletvekili ve 28 yaşında iktisat Bakanı olmuştur. İzmir İktisat kongresinin fikir babası ve uygulayıcısıdır. 20 Nisan 1924'te kabul edilen Teşkilat-ı Esasiyenin hazırlayıcıları arasındadır. 1924 yılında adliye vekilliğine atandıktan sonra 1925'te Ankara Hukuk Mektebi, yani bugünkü Ankara Hukuk Fakültesinin açılmasına ön ayak olmuş, 1926'da aynı yıl içinde Türk Medeni Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Kabotaj Kanunu, Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunlarını Mecliste kabulünü sağlamıştır. 1927 yılında Ege'de Türk Bozkurt ve Fransız Lotus gemilerinin çarpışması sonucu doğan uluslar arası anlaşmazlıkta Atatürk'ün görevlendirmesiyle Lahey adalet divanında Türkiye Cumhuriyetini başarıyla savunmuş ve davayı kazanmamızı sağlamıştır. Mahmut Esat Bozkurt Siyasal çalışmaları dışında üniversitelerde verdiği derslerde Kemalist devrimi anlatmış, kurallarını biçimleştirmiştir. Atatürk'ün verdiği güç ve güvence ile Cumhuriyet kazanımlarına büyük katkıda bulunmuştur. - Aydın

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türk Medeni Kanunu'nun Mimarı Kuşadası'nda Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement