Türk Ocakları'nın Kuruluşunun 103. Yıldönümü Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Türk Ocakları'nın Kuruluşunun 103. Yıldönümü Kutlandı

Türk Ocakları\'nın Kuruluşunun 103. Yıldönümü Kutlandı

25 Mart 1912 tarihinde kurulan Türk Ocakları’nın kuruluşunun 103. Yıldönümü sebebiyle Kastamonu’da konferans düzenledi.

27.03.2015 10:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

25 Mart 1912 tarihinde kurulan Türk Ocakları'nın kuruluşunun 103. Yıldönümü sebebiyle Kastamonu'da konferans düzenledi.

Kastamonu Türk Ocağı'nda gerçekleştirilen konferansta, "Türk Ocakları Tarihi" konusu işlendi.

Yrd. Doç. Dr. Ercan Çelebi tarafından verilen konferansta, Türkiye'nin en eski ve köklü sivil toplum kuruluşu olan derneğin kuruluş süreci ile ocaklıların Birinci Dünya Savaşı'nda özellikle Çanakkale Cephesinde oynadığı rol ve Osmanlı Devleti'nden Türkiye Cumhuriyeti'ne geçiş sürecinde üslendiği vazife konularında açıklamalarda bulundu.

Kastamonu'da da 1923 yılında teşkilatlanan Türk Ocağı'nın Kastamonu merkezi dışında Taşköprü, Tosya, İnebolu ve Daday'da da kurulduğunu belirten Ercan Çelebi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün desteğiyle söz konusu yıllarda Türkiye genelinde en yaygın sivil toplum kuruluşu olduğunu kaydetti.

Çelebi, verdiği örnekte Gazi Paşanın 1925 yılında Kastamonu seyahatinde tarihi konuşmasını İnebolu Türk Ocağı'nda yaptığını belirterek, Daday'a geldiği sırada kendisine hoş geldiniz diyen Daday Türk Ocağı Başkanına derneği ziyaret etmek istediğini ifade etti.

Daday Türk Ocağı Başkanının "Efendim henüz yerimiz yok" cevabı üzerine Daday Kaymakamına dönerek, 'derhal uygun bir yer tahsis ediniz' şeklinde talimat verdiğini anlatan Çelebi, Bakanlar Kurulu'nun 15.05.1954 tarih ve 4/3055 sayılı kararı ile kamu yararına çalışır dernek olarak kabul edildiğini ve Türk Ocaklarının geçmişte olduğu gibi günümüzde de faaliyetlerine daha çok akademik düzeyde etkin bir şekilde devam ettiğini ifade etti.

Konferansın ardından Kastamonu Türk Ocağı adına Doç. Dr. Erol Turan, Yrd. Doç. Dr. Ercan Çelebi'ye katılım ve teşekkür belgesi verdi. - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türk Ocakları'nın Kuruluşunun 103. Yıldönümü Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement