Türk Rover'ı Polonya'da Yarışacak - Son Dakika
Güncel

Türk Rover'ı Polonya'da Yarışacak

ÖzÜ Rover Takımı, Türkiye'den bu konu üzerine üniversite düzeyinde uluslararası bir yarışmaya katılmaya hak kazanan ilk Türk takımı oldu.

31.08.2015 16:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özyeğin Üniversitesi Makina Mühendisliği öğrencilerinden Mehmet Can Yıldırım'ın liderliğinde ÖzÜ öğrencileri Barış Balcı, Sercan Aydoğdu, Nisan Kuzuluk, Emir Zincircioğlu, Alp Yıldırım, Altan Boralı, Mert Hayta, Mehmet Polat Küntüz, Emre Kaan Çiçek, Oğuzhan Dalgıç, Berk Karayalım, Awais Ahmad, Saher Jabeen, Canay Demir, Murat Can Çiçek, Cengizhan Özcan ve Bahunaz Çevik tarafından 2014 yılında robotik konusunda uzman Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özkan Bebek desteği ile kurulan ÖzÜ Rover Takımı, 5 ile 6 Eylül tarihleri arasında Polonya'da gerçekleşecek "European Rover Challenge"da yarışmaya hak kazandı.

Daha önceki iki aşamayı geçerek yarışmaya katılmaya hak kazanan ÖzÜ Rover Takımı, tek Türk takımı olarak 12 farklı ülkeden 34 takım ile Polonya'da mücadele edecek.

Yarışmada takımların 50 kg ağırlığında ve maksimum 15.000 Euro maliyete sahip bir gezginle çeşitli görevleri gerçekleştirmeleri bekleniyor. Yarışmadaki takımların toplam bütçesi 1.000.000 USD'ye kadar ulaşıyor.

Yeni Mars robotlarına ilham kaynağı oluyorlar

ÖzÜ Rover Takımı, her yeni tasarımda robotları bir adım daha geliştirerek Mars gezgini robot olarak bilinen ve Mars'a yollanması planlanan robotlara ilham kaynağı olacak yeni fikirler üretmeyi hedefliyor. Bu amaç için düzenlenen uluslararası yarışmalara katılarak tasarımlarını paylaşıyor. Robotlar yapılırken her öğrenci kendi alanında daha fazla uzmanlaşma imkânı buluyor. Aynı zamanda multidisipliner takım yapısı içerisinde geleceğin mühendisi öğrenciler farklı alanlarda çalışma olanağı da buluyor.

Üniversite düzeyinde gezgin robot (Mars Rover) yarışmalarının ilki 2007 yılında URC (University Rover Challenge) adı altında Mars Society tarafından başlatıldı. Bu yarışmaların ana amacı, uzayda bir görev esnasında astronotlara yardımcı olan bir gezginin çalışma prensiplerinin benzerlerinin geliştirilerek, üniversite öğrencileri tarafından denenmesi. 2014 yılından itibaren de URC'ye paralel olarak Avrupa Uzay Vakfı liderliğinde Avrupa Uzay Ajansı (ESA) gibi kuruluşların da ortaklığıyla ERC (European Rover Challenge) organize edilmeye başlandı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türk Rover'ı Polonya'da Yarışacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement