Türk Traktör Erenler Fabrikası açılışı - Zeybekci ve Koç - - Son Dakika
Politika

Türk Traktör Erenler Fabrikası açılışı - Zeybekci ve Koç -

Türk Traktör Erenler Fabrikası açılışı - Zeybekci ve Koç -

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye olarak eğer global bir oyuncu olmak istiyorsak, artık sürdürülebilir bir şekilde hammadde ve enerji geleceğimizi garanti altına almamız gerekiyor" dedi.

17.06.2014 23:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye olarak eğer global bir oyuncu olmak istiyorsak, artık sürdürülebilir bir şekilde hammadde ve enerji geleceğimizi garanti altına almamız gerekiyor" dedi.

Bakan Zeybekci, Türk Traktör Erenler Fabrikası'nın açılışında yaptığı konuşmada, tarım alanında gelişen teknolojiyi anlatarak, Türk Traktör'ün 600 bininci traktörünü geçen yıllarda ürettiğini söyledi.

Minnetle andıkları merhum Vehbi Koç'un Türkiye'de önemli bir fonksiyonu yerine getirdiğini belirten Zeybekci, Türkiye'nin bugünlere kendi imkanlarıyla geldiğini dile getirdi.

İhracatın 152 milyar dolar, hizmet gelirinin 50 milyar dolar ve dış ticaret hacminin 470 milyar dolara ulaştığını bildiren Zeybekci, "Türkiye bugün dünyanın 17'nci, Avrupa'nın da 6'ncı büyük ekonomisi olmayı Anadolu'nun imkanlarıyla, Türkiye'nin sermayesi ve yatırımcısıyla başardı" diye konuştu.

Zeybekci, Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bu yıl bu trendle gidildiğinde ihracatımız 166 milyar doları aşıp, 170 milyar dolar seviyelerine çıkacaktır. Bir sonraki sene 190-200 milyar dolara çıkabileceğiz ama ondan sonra Türkiye'nin zorlanmaya başladığını, artık kendini tekrar etmeye başladığını göreceğiz. İşte bu noktada Türkiye, kültür coğrafyası dediğimiz bu coğrafyada, global bir aktör olarak, yani ecdadımız bize öyle bir miras bırakmış ki hiçbir yerde nefret ve kinle anılmayan bir tarihimiz var. Bu coğrafyada biz hammadde ve enerji geleceğimizi garanti altına alarak, bu coğrafyada tüketim alışkanlıklarını belirleyip, tüketim ağlarını kontrol ederek ancak o şekilde 500 milyar dolar hedefine ulaşabiliriz. Ancak biz o şekilde dünyanın ilk 10 ekonomisinden birisi olabiliriz.

- "Birçok alanda 1 numara olabiliriz"

Türk Hava Yolları'nın dünyada en çok ülkeye uçan havayolu şirketi olarak 1 numara haline geldiğini ifade eden Zeybekci, diğer birçok sektörde de Türkiye'nin 1 numara olabileceğini anlattı.

Türkiye'de 53 bin, Avrupa'da ise 170 bin traktör üretildiğini aktaran Zeybekci, şöyle devam etti:

"Hedefimiz, dünyada 1 numara olmak olmalı. Birçok alanda 1 numara olabiliriz. Kültür coğrafyası dediğimiz, Orta Asya, Kafkaslar, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ve Balkanlar diye baktığımız zaman bu coğrafyanın çok büyük heyecana sahip olduğunu görüyoruz. Türkiye olarak eğer global bir oyuncu olmak istiyorsak, artık sürdürülebilir bir şekilde hammadde ve enerji geleceğimizi garanti altına almamız gerekiyor. Hammadde geleceğimizi, enerji geleceğini ve tüketim ağlarını garanti altına almak için yurt dışında yatırımları da destekleyeceğiz."

Türk Traktör Erenler Fabrikası açılışı

- Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Koç: "Hükümet liderliğinde, Ar-Ge ve büyük ölçekli stratejik yatırımlar için sağlanan teşviklerle ülkeye katma değer yaratacak yatırımların önü açılmıştır"

SAKARYA Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, hükümet liderliğinde, Ar-Ge ve büyük ölçekli stratejik yatırımlar için sağlanan teşviklerle ülkeye katma değer yaratacak yatırımların önünün açıldığını bildirdi.

Türk Traktör'ün Erenler ilçesindeki fabrikasının açılışına katılan Koç, Türk Traktör'ün Türkiye otomotiv sanayisinin en eski şirketlerinden birisi olduğunu söyledi.

Koç, Türkiye'nin ilk traktörünü üretmek üzere 1954 yılında kurulan Türk Traktör'ün, tam kapasiteye eriştiğinde yılda 50 bin üretim rakamına ulaşacağını, üretim kapasitesiyle şirketin Avrupa'nın en büyük traktör üreticilerinden biri olacağını kaydetti.

ABD dahil 130 ülkeye 2000 yılından beri 15 bin traktör ihraç edildiğini dile getiren Koç, "Türk Traktör yeni fabrikasıyla ihracatta yeni hamlelere hazır olacaktır. Yeni yatırımımız çerçevesinde sadece traktör değil, transmisyon ve motor işleme üretim kapasitemiz de artacak. Böylece yerli katma değerin artması yönünde de sektörde önemli bir başarı elde eden Türk Traktör'ün bu alandaki liderliği devam edecektir" diye konuştu.

- "Teşvikler yatırımın önünü açtı"

Böyle bir başarı hikayesinin parçası oldukları için mutlu ve gururlu olduklarını anlatan Koç, "Hükümet liderliğinde, Ar-Ge ve büyük ölçekli stratejik yatırımlar için sağlanan teşviklerle ülkeye katma değer yaratacak yatırımların önü açılmıştır" dedi.

Sakarya Erenler fabrikasının ve yeni motor yatırımlarının buna en güzel örnek olduğunu ifade eden Koç, şöyle devam etti:

"Yaptığımız yatırımlar, artan üretim ve ihracatımız ve gelişen Ar-Ge faaliyetlerimizle ülkemizin 2023 vizyonu çerçevesinde emin adımlarla ilerliyoruz. Koç Topluluğu olarak, bugünümüzü ve geleceğimizi inşa ederken ışık tutan yol gösteren, en temel ilkemizden biri, kurucumuz Vehbi Koç'un 'Ülkem varsa ben de varım' sözü oldu. Tarihimizin en büyük yatırım dönemini yaşarken, ülkemizin geleceğine yatırım yapmaya devam ettik ve ediyoruz."

Konuşmaların ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Mustafa Koç ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, üretim bandından çıkan ilk traktörün üzerine imza attı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Türk Traktör Erenler Fabrikası açılışı - Zeybekci ve Koç - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement