Türk Uçaklarına Yerli Mutfak - Son Dakika
Güncel

Türk Uçaklarına Yerli Mutfak

Tai) ortaklığında kurulan 'TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş.'şirketinin tasarımı olan ilk yerli kabin içi mutfağın (galley) teslim töreni bugün Atatürk Havalimanı Genel Havacılık bölgesindeki THY VIP hangarında yapıldı.

17.03.2014 17:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tai) ortaklığında kurulan 'TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş.'şirketinin tasarımı olan ilk yerli kabin içi mutfağın (galley) teslim töreni bugün Atatürk Havalimanı Genel Havacılık bölgesindeki THY VIP hangarında yapıldı. Törene İstanbul Vali Yardımcısı Celalettin Yüksel, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY Genel Müdürü Temel Kotil, TAİ ve Boeing ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

Türk mühendis ve işçileri tarafından gerçekleştirilen ilk yerli kabin içi mutfağının öncelikli olarak Boeing 737-800 uçaklarında kullanılacağını, daha sonra tüm uçak modelleri için imalatının planlandığını söyleyen THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, şöyle konuştu:

" Bu tür tasarım ve imalatı yerli olan ürün sayısını hızla arttıracağız. Havacılık sanayine de katkı yapmaya devam ediyoruz. Koltuktan sonra bugün galley imalatı konusunda da bir adım attık. Bu çok önemli bir adım. Çünkü Türkiye'de ihracatımızın kilogram maliyetinin 1,5 dolar olduğunu düşünürsek, iki hafta önce Maliye Bakanımızın beyanıyla söylüyorum: koltuk ihracat maliyeti kilosu 150 dolar, bugün uçaklarımıza koyduğumuz galley'in kilosunun ise 550 dolar civarında olduğunu düşünürsek teknolojinin ne kadar önemli olduğu hemen göze çarpıyor. Bunlar küçük parçalar olmasına rağmen üretimi tasarlanması 3 yıl sürüyor. Bütün Türk mühendisleri tarafından yapıldı. Alanında çok iyi durumda olan TAI, Teknik bilgisi olan THY Teknik, güçlerini birleştirerek önümüzdeki günlerde havacılıkla ilgili yeni parçalar üretme konusunda adımlar atacaktır. Uçağın içindeki bütün parçaların üretimine talibiz. Bu gün iki uçağımıza bu galleyleri koyduk. 2014 yılı içinde 7 uçağa daha koyacağız. Made in Turkey markasıyla bir parça ürettik. Çok mutluyuz. Bu ürün Boeing'in kısa listesine konuldu. Boeing'in sattığı her uçak alan firmanın ihalesine de girebileceğiz. Boeing bunları sıfır hatayla kabul etti."

SABİHA GÖKÇEN'E İKİNCİ MERKEZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın '3. Havalimanını 2017'de bitireceğiz' şeklindeki demeci üzerine görüşü sorulan Hamdi Topçu,  şunları söyledi:

" Bu sevindirici haber. 3. Havalimanı Türkiye'nin bir ihtiyacı. Ama biz şu anda Atatürk Havalimanı'nda çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2017 ve sonrasında inşallah yeni havalimanın da, daha rahat bir ortamda çalışırız. Şu anda filoda bu gün itibariyle 242 uçağımız operasyon yapıyor. 262 uçağımız da siparişimizde. Bunlar her ay sırasıyla geliyor. 2016 yılı sonunda THY filosunda sadece geniş gövdeli uçak sayısı 85'in üzerinde olacak. Bu itibarla baktığımız zaman THY 2020 yılında 400 uçağı aşkın bir filoya sahip olacaktır. THY son 10 yıldır ortalama yüzde 20 civarında bir büyüme kaydediyor. Dünya havacılığı küçülürken veya çok küçük rakamlarla büyürken THY'nin yüzde 20 büyümesi Türkiye'nin potansiyelinin kullanılmasındandır. Bugün Avrupa'da en çok yolcu taşıyan ikinci havayolu konumuna geldik. Şu an itibariyle Lufthansa'yı da zorluyoruz. Böyle büyüyen bir havalimanı için Atatürk Havalimanı yetmez. Bu şekilde biz şimdi Sabiha Gökçen'e de bir merkez kuruyoruz. Bu sene oradaki varlığımızı iki katına çıkartıyoruz. "

KIRIM'A UÇUŞLARIN ERTELENMESİ SÖZ KONUSU

Kırım seferleriyle ilgili olarak Topçu, " Kırım'da güvenlik problemi olduğu sürece uçmuyoruz. Ama güvenli olduğu haberi geldiği zaman uçuşlarımız başlayacaktır. Uçuş kesilmesi söz konusu değil, sadece ertelenmesi söz konusu" dedi.

THY VIP Hangarındaki konuşmalar tamamlandıktan sonra THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, bugün galley takılan Boeing 737-800 tipi THY uçağını gezdirdi ve bilgi verdi.

SIRADA NELER.

Geçtiğimiz günlerde yaptığı uçak koltuklarıyla gündeme gelen ve bugün de tasarlayıp teslimini yaptığı kabin içi mutfaktan sonra, 'TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş'nin yetkilileri bundan sonra sırayla şu parçaları yapacaklarını söylediler:

"Crew rest (mürettebat dinlenme odası)

Magazine racks (dergi kutusu)

Literature pocket (gazete ve basılı evrak kutusu)

Divider&wind screen (kabin içi bölücü sistemler)

Doghouse&bustle (çeşitli ekipman acil durum ekipmanı için dolaplar)

Stowage (genel kullanım için küçük dolap)

Coatroom (elbise dolabı)"

FK  (MK) ( - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türk Uçaklarına Yerli Mutfak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement