Türk-Yunan Nüfus Mübadelesinin 93. Yılı - Son Dakika
Kültür Sanat

Türk-Yunan Nüfus Mübadelesinin 93. Yılı

Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesinin 93. yılı dolayısıyla İzmir'de etkinlik düzenlendi.

30.01.2016 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesinin 93. yılı dolayısıyla İzmir'de etkinlik düzenlendi.

Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilciliğince Konak Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinliğe katılan mübadiller ve torunları, mübadelede hayatını kaybedenler için denize karanfil bıraktı.

Vakfın Ege Bölgesi Temsilcisi Taner Yasav, yaptığı açıklamada, mübadillerin doğdukları yerlere vizesiz gitmek istediklerini belirtti.

"Türk ve Yunan halkı arasına örülen vize duvarını kaldırın" diyen Yasav, mübadillerin geride bıraktıkları cami, kilise, tekke, manastır, türbe, şehitlik, mezarlık gibi mekanlardan ayakta kalanların restore edilmesini gerektiğini ifade etti.

Etkinlikte konuşan yaşayan en yaşlı mübadil Şaban Yaylalı ise 1922'de Selanik'te doğduğunu, 1924'te Türkiye'ye geldiklerini aktararak şunları söyledi:

"İlk yerleşim yerimiz, Sivas'ın Suşehri kazasının Sevindik köyüydü. Bu köyde Rumeli'deki şartları aradık ama bulamadık. 6 yıl kaldık, sonra Tekirdağ'a yerleştik. Nüfus kayıtlarımız, hala Tekirdağ'dadır. 4 asra yakın Selanik'te yaşamışız. Tabii ki bir özlem var. Mübadele olması, isabetli olmuş. Sevindik köyüne yerleşmemizin ardından 64 yıl sonra Selanik'te ilkokul açılıyor. Ben, hayatımı kurtardım."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Türk-Yunan Nüfus Mübadelesinin 93. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement