"Türkçe ile Felsefe Olmaz" Diyen Erdoğan 2012'de "Bunu Diyen Irkçıdır" Demiş - Son Dakika
Güncel

"Türkçe ile Felsefe Olmaz" Diyen Erdoğan 2012'de "Bunu Diyen Irkçıdır" Demiş

"Türkçe ile Felsefe Olmaz" Diyen Erdoğan 2012\'de "Bunu Diyen Irkçıdır" Demiş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün dile getirdiği, "Türkçe ile felsefe yapılmaz" fikrini 2 yıl önce Başbakan iken 'ırkçılık' olarak değerlendirdiği ortaya çıktı.

25.12.2014 14:17  Güncelleme: 16:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün TÜBİTAK Bilim ödülleri töreninde dile getirdiği, "Türkçe ile felsefe yapılmaz" fikrini 2 yıl önce Başbakan iken "ırkçılık" olarak değerlendirdiği konuşması ortaya çıktı.

YIL 2012: BUNLAR IRKÇILIK KOKAN AÇIKLAMALAR

2012 yılında Anayasanın Dili Sempozyumu'ndaki konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zaman zaman söyleniyor; 'Türkçe ile felsefe yapılmaz' deniyor. 'Türkçe'yle bilim yapılmaz, bilim dili kurulmaz' deniyor. Bunların tamamı ırkçılık kokan açıklamalardır aslında. Irkçılık ihtiva eden bir düşünüş." demişti.

YIL 2014: TÜRKÇE İLE FELSEFE YAPAMAZSINIZ

Erdoğan, dünkü konuşmasında ise dil devrimini eleştirerek, "Bizim son derece bilim yapmaya müsait bir dilimiz varken bir gece yattık kalktık o dilimiz yok. Şimdi yabancı dillerle bilim öğreten bir ülke durumundayız. Binlerce kelime ve kavram unutuldu, sözlüklerden çıkarıldı. Dil yapısı törpülendi. Türkçe'nin mevcut kelime haznesiyle felsefe yapamazsınız Osmanlıca, İngilizce, Fransızca, Almanca kelimelere başvuracaksınız. Bunları aşmak zorundayız, bu sorunlar devlet eliyle değil bilim insanları eliyle aşılacaktır. Onların yetiştireceği talebeler bilim ahlakına sahip bir toplum inşa edecek." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın dünkü sözlerinin ardından, 2 yıl önceki konuşmasının yer aldığı video, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

DİL DERNEĞİ: TÜRKÇE, BİLİM VE SANAT DİLİDİR

Erdoğan'ın, "Bugünkü Türkçe'yle felsefe yapılamaz" açıklamasına Dil Derneği'nden tepki geldi. Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, "Türkçe bilim ve sanat dilidir" dedi. Özel, dün yaptığı yazılı açıklamada özetle şunları kaydetti:

"Hiçbir dil, düşüncesi siyasal çıkara göre durmadan değişen insanlar gibi bir gecede değişmez, hiçbir toplum bir gece yatıp ertesi sabah dilsiz kalkmaz. Ancak 'din' gibi 'dil' de siyasetin aracı yapılır. Pek çok yönetici Türkçenin tarihsel akışında, Türkçeye ihanetle yer almıştır. Kaşgarlı Mahmut'tan, Ali Şir Nevai'ye dek pek çok aydın Türkçe'yi savunmak için kitaplar yazmıştır. Yöneticilerle bilgin ve yazarların Türkçeyi dışlaması yüzyıllar öncesinde de çok tartışılmıştır.

"21. YÜZYILDA OSMANLICAYLA BİLİM YAPILABİLECEĞİNİ SÖYLEMEK BİLGİSİZLİK DEĞİLSE AYMAZLIKTIR"

Atatürk gibi biz de hiçbir zaman geçmişi yadsımadık. 'Selam verdim rüşvet değildir deyü almadılar' diyen Fuzuli; şiirleri türküleşen Pir Sultan; eşkıya soyuna uğradığı için Harname'yi yazan Şeyhi; ülke batarken "İzn alub cum'a nemâzına deyû mâderden (annenden)/Bir gün uğrılayalım çerh-i sitem-perverden (zalim felekten bir gün çalalım)' diyen Nedim de bizimdir. Bilimsel çalışmalar yapan Hekimbaşı Mustafa Behçet, Ahmet Cevdet Paşa, Şemsettin Sami gibi toplumu bilgilendirmek için her alanda kitap yazan Ahmet Rasim de bizimdir. Onlarca Divan şairi sayabilmemize karşın, onlarca bilimci sayamıyoruz. 21. yüzyılda Osmanlıcayla bilim yapılabileceğini söylemek, bilgisizlik değilse aymazlıktır.

"TÜRKÇE SAHİPSİZ DEĞİLDİR"

Felsefe dersini gereksiz bulan, tarihi çarpıtan, dil bilinci taşımayan bu iktidar döneminde de Türkçe, yüzyıllar boyunca olduğu gibi direnmektedir. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk Ulusu, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarma savaşımını sürdürecektir. Atatürk'ün vasiyetnamesini çiğneyen, Türk Tarih ve Dil Kurumları'nı kapatanların ardılı bu iktidar ve yandaşları unutmasın Türkçe, bilim ve sanat dili olduğunu 82 yılda kanıtlamıştır. Dil devrimine karşı olanların hepsi, devrimin kazanımlarıyla tümce kurabilmektedir. Bu da Harf ve Dil Devrimlerinin başarısıdır. Orunu (orun=makam), adı sanı ne olursa olsun, kimse yanlışı doğru diye satmasın. Ülkemiz de Türkçemiz de sahipsiz değildir. Kimse unutmasın tarih, dilini hor görenlerin acınası örnekleriyle doludur. Dileriz, Osmanlıcaya övgü düzenler acınası duruma düşmezler."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Türkçe ile Felsefe Olmaz' Diyen Erdoğan 2012'de 'Bunu Diyen Irkçıdır' Demiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (28)

  • ...: teröristle masaya oturan şerefsizdir :) valla ben demedim bunuda cumhur başkanımız demişti 52 3 Yanıtla
  • ATATÜRK kopmleksiyle eziliyor: ATATÜRKÜN etrafinda dolaniyor fakat gücü yetmiyor 47 2 Yanıtla
  • Soru;Cevap versin herkes: Bir Oyle Bir Boyle Adam = ? :)) 46 0 Yanıtla
  • baydin iyice be adam: isin palavra, meslegini anlamadim gitti 40 1 Yanıtla
  • numan döş: adamın hangi sözü tutarlı ki 17 aralık onun kimyasını bozdu aklına geleni konuşuyor bugün söylediğini yarın inkar ediyor yazık ALLAH kimseyi ŞAŞIRTMASIN 39 2 Yanıtla
  • mhrrm: kimse gaale almıyor artık 35 3 Yanıtla
  • istifa etmeli: millet bu adamı görmeye tahamül edemiyor artık kimse istemiyor sadece yandaşları var suriyelleride aldı oh gel keyfim ama türk halkı uruva istifa et 38 0 Yanıtla
  • artık asla senle yürümeğiz: bu adamı görmeye halk iyice tahamül edemiyor türkiyeyi iyice cıkmaza sürüklüyor ülke bölünüyor yolsuzluk akdı başını gidiyor 5 yaşındaki kız cocuklarına türban takılıyor ülke araplaştırılıyor cahilleştiryor ülkede milyonlarca suriyeli var her yerde milyonlarcasıda yolda erdoğan ben türküm demiyor sunniyim diyor ayrımcılık yaıyor yani halk iyice tepkili erdoğana ve soğdu artık asla diyoruz erdoğan ve akp türk halkının gözünde bitmiştir. 33 3 Yanıtla
  • VELİ: BUNA BENZER COK BİR FARKLI BİR FARKLI DEDİĞİ ŞEYLER VAR AMA BUNA RAĞMEN HALEN AKPLİLER UYANMIYOR 33 1 Yanıtla
  • fıs fıs: sayın erdoganın hayatı böyle dün siyah dediğine ertesi gün hiç çekinmeden beyaz der, neyse fazlada yorum yazmayayım evden aldırmasın benide 30 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, İl Genel Meclisi Başkanı Eşref Balki ve üyelerle bir araya geldi
    15:43 Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, İl Genel Meclisi Başkanı Eşref Balki ve üyelerle bir araya geldi

    Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, İl Genel Meclisi Başkanı Eşref Balki ve üyelerle bir araya gelerek yeni görevlerinde başarı diledi. Vali Tanrısever, Gümüşhane'nin gelişimine katkı sağlamak için yapılacak hamlelerin önemine vurgu yaptı.

  • Karabük'te araç çarpması sonucu otomobil apartman bahçesine düştü
    15:41 Karabük'te araç çarpması sonucu otomobil apartman bahçesine düştü

    Karabük'ün Şirinevler Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir aracın çarptığı otomobil kontrolden çıkarak apartmanın bahçesine düştü. Otomobil sürücüsü kazayı yara almadan atlattı. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, sürücünün panikle kazayı bildirmesi ve çevredeki vatandaşların yardıma koşması yer alıyor.

  • Gaziantep FK, Kasımpaşa maçı için hazırlıklarını sürdürdü
    15:39 Gaziantep FK, Kasımpaşa maçı için hazırlıklarını sürdürdü

    Gaziantep FK, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında Kasımpaşa ile yapacağı maçın hazırlıklarına devam etti. Teknik direktör Selçuk İnan yönetiminde gerçekleştirilen antrenman, 1,5 saat sürdü. Isınma ve koordinasyon çalışmalarının ardından geniş alanda çift kale maç yapıldı. Gaziantep FK, yarın yapacağı antrenmanla hazırlıklarını sürdürecek.

  • Ordu Valisi Muammer Erol, Açık Hava Basın Müzesi ve Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi'ni ziyaret etti
    15:39 Ordu Valisi Muammer Erol, Açık Hava Basın Müzesi ve Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi'ni ziyaret etti

    Ordu Valisi Muammer Erol, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi ve Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi'ni ziyaret etti. Açık Hava Basın Müzesi'nde Türkiye'deki ilk köy gazetesinin basıldığı tarihi anlatılırken, Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi ise Ordu'nun Kurtuluş Savaşı'ndaki kahramanlık destanını anlatıyor.

  • Burdur'da ruhsatsız tabanca ve tüfek bulunduran 3 şüpheli gözaltına alındı
    15:38 Burdur'da ruhsatsız tabanca ve tüfek bulunduran 3 şüpheli gözaltına alındı

    Burdur'da İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele çalışmaları sonucunda H.T, A.T. ve O.T'nin ikametlerinde yapılan aramada ruhsatsız 3 tabanca, 4 tüfek, tabanca fişekleri, 41 kartuş ve 95 parça tüfek mekanizmasına ait parçalar ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Kanunu'na muhalefet suçundan işlem yapıldıktan sonra serbest bırakıldı.

  • Özgür Özel:
    15:36 Özgür Özel: "vize Serbestisinin Önündeki Üç Engeli Aşmak, CHP İktidarında 15 Günlük İştir"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Vize serbestisinin önündeki üç engeli aşmak, CHP iktidarında 15 günlük iştir. Veya CHP gibi düşünenlerle birlikte 15 günlük iştir Meclis'te bu işleri halletmek. Ama temel hedefimizin AB'ye tam üyelik olduğunu, bu yoldaki yürüyüşün her adımının biraz daha demokratik bir Türkiye yaratacağını, hukukun üstünlüğü arayışının Türkiye'nin bugünkü ekonomik sıkıntıları aşma noktasında hukuk güvencesi açısından yabancı yatırımcı çekmek, Türk şirketlerine yabancı ortaklar bulmak, Türkiye'de mal ve can güvenliği noktasında bir hukuk güvencesi ve hukuki öngörülebilirlik açısından değerlendirildiğinde ne kadar kıymetli olduğunu böyle kıymetli bir topluluğa hatırlatmama dahi gerek yok" dedi.

  • Tekirdağ'da Vatandaş, Maaşını Peşin Alan Ancak Vekil Olamayan İsimler Hakkında Suç Duyurusunda Bulundu
    15:35 Tekirdağ'da Vatandaş, Maaşını Peşin Alan Ancak Vekil Olamayan İsimler Hakkında Suç Duyurusunda Bulundu

    Tekirdağ'da yaşayan Salim Koçak adlı vatandaş, seçimden önce 3 aylık maaşı peşin alan, ancak yeniden vekil olamayan 310 isim hakkında suç duyurusunda bulundu. Koçak, suç duyurusu dilekçesinde, vekillerin aldıkları parayı iade etmemelerinin halkın/devletin parasının üstüne çökmek olduğunu belirtti.

  • Türkiye-Mali Karma Ekonomik Komisyonu 4. Dönem Toplantısı Ankara'da yapıldı
    15:34 Türkiye-Mali Karma Ekonomik Komisyonu 4. Dönem Toplantısı Ankara'da yapıldı

    Türkiye-Mali Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 4. Dönem Toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında 4. Dönem KEK Protokolü ve eylem planları imzalandı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması ve işbirliklerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Türkiye ve Mali arasındaki ilişkilerin dostluk, barış ve karşılıklı fayda temelinde güçlendirileceği vurgulandı.

  • Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, muhtarlarla bir araya geldi
    15:34 Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, muhtarlarla bir araya geldi

    Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, 31 Mart'taki yerel seçimde muhtarlık görevine seçilenlere başarı dileyerek, muhtarlarla bir araya geldi. Selendi Halk Eğitimi Merkezi Toplantı Salonu'nda gerçekleşen programda, kurum temsilcileri de katılım sağladı ve görüş alışverişinde bulunuldu.


Advertisement