Turkcell, 2020'de 5. nesle geçiş için hazırlıyor - Son Dakika
Teknoloji

Turkcell, 2020'de 5. nesle geçiş için hazırlıyor

Turkcell, 2020\'de 5. nesle geçiş için hazırlıyor

Turkcell, üyesi olduğu NGMN çatısı altında, global ölçekte yapılacak ilk 5G saha testlerini yönetecek.

26.10.2016 12:22  Güncelleme: 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu konu ile ilgili olarak "Dünyada 5G standartlarının belirlenme sürecinde aktif rol almaktan ve 5G'nin dünyadaki ilk saha testlerini yönetecek birim içerisinde olmaktan memnunuz" dedi.

2020'de kullanılmaya başlanacağı tahmin edilen 5G'de standartlar belirlenmeye çalışılırken Turkcell önemli bir görev aldı. Dünyada mobil teknolojiler alanında önemli çalışmalar yapan ve Turkcell'in 2013 yılından beri üyesi olduğu NGMN (Next Generation Mobile Networks Alliance/ Yeni Nesil Mobil Şebekeler Birliği), yakında gerçekleştirilmeye başlanacak 5G saha testlerini Turkcell'in yönetmesine karar verdi. Açıklanan takvime göre 2017 yılının Nisan ayında 5G'nin öncüsü sayılan ilk standartlar belirlenecek. Ardından altyapı üreticileri bu kriterlere uygun ilk prototipleri geliştirecek. Sonrasında ise Türkiye'den sadece Turkcell'in yer aldığı bir konsorsiyum bu ürünlerin global ölçekte yapılacak saha testlerini yönetecek. Böylece Turkcell özellikle son bir yıldır yaptığı 5G işbirlikleri çerçevesinde kazandığı deneyimleri 5G testleri sürecine aktarma fırsatı yakalarken, 5G standartlarının belirlenmesinde de aktif rol alacak.

Terzioğlu: "5G'de de öncüler arasındayız"
Dünyada ilk kez yapılacak 5G testlerini koordine edecek olmalarından dolayı memnun olduklarını belirten Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu "Biz 4.5G'de dünyanın en güçlü altyapısını hayata geçirirken amacımız bir yandan da 5G'de öncü olmaktı. Türkiye'nin teknoloji üreten ülke konumuna gelmesi yolunda 5G'nin çok önemli bir fırsat olduğunu düşünüyor ve 5G teknolojilerinin geliştirilme sürecinde aktif rol alıyoruz. Bu amaçla son 1 yıldır hem ulusal hem de global ölçekte çok önemli işbirlikleri yaptık. 5G'de yapılacak saha testlerini yönetecek şirketler arasında Türkiye'den sadece Turkcell'in yer alacak olması da bu çalışmalarımızın ilk sonuçlarından birisi. Bu süreçte kazandığımız bilgi birikimi ve deneyimimizi ise dünyada 5G teknolojilerini geliştiren birkaç ülke arasına girmek için iş ortaklarımızla paylaşıyoruz" şeklinde konuştu.

2020'de 5. nesle geçiş için hazırlıklara devam

15 Ağustos 2013 tarihinden itibaren Türkiye'den yalnızca Turkcell'in aktif olarak yer aldığı NGMN'deki 5G girişiminin amacı, telekomünikasyon endüstrisinin 5G vizyonunu ortak bir perspektifte ele alarak küresel bir yol haritası ortaya koymak ve standartları bu ihtiyaçlara göre yönlendirmek. Mimari dizayn prensipleri ve spektrum konularını da içine alan çalışmaların sonuçları, yayınlanacak olan referans belgesiyle açıklanacak. Testler ise 2017 yılı ortasından 2018 yılı sonuna kadar aktif olarak devam edecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Teknoloji Turkcell, 2020'de 5. nesle geçiş için hazırlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement