Türkçeye Talep Artıyor - Son Dakika
Güncel

Türkçeye Talep Artıyor

Türkçeye Talep Artıyor

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Develi: "Türkçe, Türk insanının kültürel, ekonomik ve diplomatik gücüyle talep gören dil haline geldi.

18.06.2014 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KADİR YILDIZ - TAHİR TURAN EROĞLU - Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Türkçenin Türk insanının kültürel, ekonomik ve diplomatik gücüyle talep gören dil haline geldiğini belirterek, "Toplumlar, gelecekte gençlerinin Türkçeyi bilmelerini gerektiğini düşünüyorlar ve onu yavaş yavaş müfredatlarına alıyorlar" dedi.

Develi, AA muhabirine yurt dışında yaşayan Türk kökenli insanların 3. ve 4. kuşak çocuklarının Türkçe konuşması konusunda sıkıntı yaşadığına dikkati çekerek, gençlerin Türk medeniyetinden uzaklaşmamalarının Türkçeyi iyi bilmeleriyle sağlanabileceğini söyledi.

"İstiyoruz ki gençlerin yaz aylarında Türkiye'ye gelip, Türkçeyi Türkiye'de öğrenebilecekleri sistem geliştirelim" diyen Develi, bu konu üzerinde çalıştıklarını vurguladı.

Diyanet İşleri, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar başkanlıkları ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle söz konusu sistemi organize etmeyi planladıklarını aktaran Develi, "Enstitümüz 2009 yılında faaliyetlerine başladı, şu anda 28 ülkede 37 kültür merkezimiz var. Bize kanunen verilen görev, Türkiye'yi kültürel olarak dünyada tanıtmaktır. Kültürel tanıtımı 2 ana iş görüyoruz. Bunlardan biri Türkçeyi öğretmektir. Bugüne kadar enstitü merkezlerimizde 15 binden fazla kişiye Türkçeyi öğrettik. Bunun yanında Bosna Hersek'te Türkçe, 2. yabancı dil olarak müfredata girdi" şeklinde konuştu.

" Polonya'da imzaladığımız protokolle bir okulda Türkçe zorunlu ders oldu"

Dünyanın bazı ülkelerinde de Türkçe öğretiminin devam ettiğini anlatan Develi, Polonya'da imzaladıkları protokolle Türkçenin bir okulda zorunlu ders olarak sisteme girdiğini dile getirdi.

Develi, protokollerin genişletileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Türkçe, Türk insanının kültürel, ekonomik ve diplomatik gücüyle talep gören dil haline geldi. Toplumlar, gelecekte gençlerinin Türkçeyi bilmeleri gerektiğini düşünüyorlar ve onu yavaş yavaş müfredatlarına alıyorlar. Bu anlamda etkinliğimiz artmakta. Şu anda 37 merkezde Türkçe öğretiyoruz, bunun yanında kültürel tanıtımı da gerçekleştiriyoruz. Binlerce yıllık kültürel mirasımız var. Hem bu topraklarda gelişmiş hem de Orta Asya'dan getirerek burada sentezlediğimiz dünyaya takdim edebileceğimiz müthiş kültürel zenginliğimiz var. Bunu dünyaya tanıtmak, paylaşmak, bu paylaşımla onu yeniden üretip geleceğin insanlık mirası içinde güçlü renk, ses ve tat olarak var olmasını sağlamak istiyoruz.

Bunu gerçekleştirmek için konser, seminer, kurs ve aydınların bir araya gelmesi, atölye çalışması gibi her alanda etkinlik düzenliyoruz."

Çalışmaların insanlar üzerinde kalıcı etkileri olacağına işaret eden Develi, "10-50 yıl sonra Yunus Emre Enstitüsünün Türkiye'nin dünyadaki kültürel tanıtımda üstlendiği rol kuvvetlenecek ve çalışmaların sonuçları somut görülecektir" ifadesini kullandı.

"Bulunduğumuz ülkelerde 2 bin kitaplı Türkiye kütüphanesi kuruyoruz"

Develi, ilerleyen süreçte Avrupa'da yapılanmaya hız vereceklerini vurgulayarak, Viyana'da 1, Almanya'da 3 merkez açılacağını, Hollanda ve Paris'teki merkezlerin daha aktif çalışacağını söyledi.

"Temel hedefimiz, bulunduğumuz ülkelerin entelektüellerine, bürokratlarına, üst sınıflara Türkiye'nin kültürel tanıtımını gerçekleştirmektir" diyen Develi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye hakkında karar veren, yorum yapan, bilgi üretenler bu kesimlerdir. Bu kesimlerin kafasında geçmişte oluşmuş imaj ve yargıları ortadan kaldırmak, onları olumluya dönüştürmek, düşmanlıkları ortadan kaldırmak, bakış açılarını değiştirmek ancak kültürel tanıtım etkinlikleriyle olur. Biz bu insanlara, musikimiz, resim sanatımızı, mutfak kültürümüzü, tarihimizi, mimarimizi tanıtırsak ne kadar derin ve yeniliklere açık bir kültür olduğumuzu onlara göstermiş olacağız."

Enstitüleri vasıtasıyla Türkçe öğrenip, Türk kültürünü tanıyan çok insan bulunduğunu belirten Develi, bulundukları ülkelerde Türkiye kütüphanesi kurduklarını söyledi.

Develi, 2 bin kitaptan oluşan ve Türkiye'yi doğru anlatan kütüphanelerin ülkenin tanıtımı için önemli işlev üstlendiğini sözlerine ekledi. - Kocaeli

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement